11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialPedeapsa pentru viol ar putea fi similară celei pentru crimă

Pedeapsa pentru viol ar putea fi similară celei pentru crimă

Scopul acestui proiect este scăderea numărului acestor infracţiuni şi sporirea protecţiei victimelor.

„Raportul sexual (…) cu o persoană, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare, se pedepseşte, cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi”, potrivit proiectului de lege pentru modificarea articolelor 218 şi 219 din Codul penal, depus de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru, la Senat, transmite Mediafax.

Pedeapsa este detenţiune pe viaţă sau închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi atunci când: victima se află în îngrijorea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului; victima este rudă în line directă, frate sau soră, victima nu a împlinit vârsta de 16 ani, fapta a fost comisă în scopul producerii de materiale pornografice, fapta a avut ca urmare vătămarea corporală, fapta a fost săvârşită de două sau mai multe persoane împreună, potrivit sursei citate.

Dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este detenţiune pe viaţă şi interzicerea unor drepturi, se arată în proiectul de lege.

Deputatul PSD afirmă că în România au loc anual peste 2.500 de violuri. „Conform statisticilor Poliţiei Române, un viol are loc la fiecare patru ore. Deşi statisticile oficiale indică o creştere a numărului de infracţiuni de viol, Noul Cod Penal, intrat în vigoare la 1 februarie 2014, prevede pedepse mai blânde pentru autori decât precedentul cod. Actuala lege validează ideea conform căreia violul e o infracţiune minoră şi nu descurajează producerea unor astfel de fapte abominabile şi nici nu asigură protecţie victimei”, spune social-democratul.

Iaşi şi Vaslui ocupă primele două locuri în țară la numărul de dosare de viol. Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat, prima cameră sesizată, în data de 22 februarie.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă