15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialRomânia este pe ultimul loc în UE în privința cheltuielilor pentru educație

România este pe ultimul loc în UE în privința cheltuielilor pentru educație

O analiză realizată asupra cheltuielilor pentru educație în diferite state europene plasează România pe ultimul loc în UE în privința procentului din produsul intern brut (PIB) alocat acestui domeniu.

Statul român ar aloca, astfel, pentru educație doar 3,1 la sută din PIB. Dintre țările membre UE, tot la coada clasamentului, dar înaintea României, se află Bulgaria și Grecia, cu câte 4,1 la sută din PIB pentru educație, iar imediat înaintea acestor state balcanice sunt plasate Cehia și Slovacia, cu câte 4,2 la sută din PIB.

Dintre statele membre UE, pe primele trei locuri se situează Danemarca (8,7%), Cipru (7,3%) și Suedia (7%).

Este interesant faptul că Finlanda – despre care se spune că ar avea cel mai performant învățământ din Europa și al treilea din lume (după Coreea de Sud și Japonia) – ocupă în interiorul UE doar locul al patrulea ca procent din PIB alocat pentru educație (6,8%).

Evident, o analiză mai detaliată a situației învățământului ar trebui să țină cont și de valoarea absolută a fondurilor alocate pentru educație, nu doar de procentul din PIB, în condițiile în care între statele membre UE există mari diferențe în privința produsului intern brut. Analiza publicată însă pe internet, la data de 8 noiembrie 2018, de „Maps of Europe“ indică doar procentul din PIB (GDP) alocat pentru educație, nu și valoarea absolută a sumelor alocate de fiecare țară.

În privința României, Legea bugetului de stat pe anul 2018 a alocat pentru educație suma de 27 miliarde lei – cu 3 miliarde lei mai mult decât în anul 2017. Ca procent din PIB alocat educației, România se situase însă și în 2017 tot la coada clasamentului țărilor UE, cu doar 2,9 la sută.

Pe Facebook, unii utilizatori confirmă că situația dezastruoasă atribuită sistemului de învățământ din România este cea reală, dar alții se îndoiesc de acuratețea calculului. Există și un utilizator care contestă, ironic, procentul de 3,1 la sută, invocând următorul argument: „La noi este peste 6% dacă calculezi șpaga, fondul clasei/școlii și alte cheltuieli la care sunt obligați părinții“.

Trebuie remarcat că harta care însoțește procentele din PIB are însă câteva erori politice, deja criticate de utilizatorii de pe Facebook. De exemplu, Crimeea, care este ocupată ilegal de Rusia, apare ca fiind separată de Ucraina – ca și cum n-ar mai face parte nici politic din această țară. O altă eroare a hărții se referă la Cipru, care pare „rupt“ în două regiuni, printr-o graniță – deși linia de demarcație dintre cele două comunități, cea a ciprioților greci și cea a ciprioților turci, este ilegală.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă