10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSocialScrisoarea unui tefelist bătrân către un tefelist mai tânăr

Scrisoarea unui tefelist bătrân către un tefelist mai tânăr

 

Ştiu că îţi e greu de înţeles, cum e sub gloanţe, altfel decât în fum şi praf de strănutat. Eram pe Calea Girocului din Timişoara şi credeam, ce aiurit puteam fi, că putem opri tancurile cu răngile.

Lângă biserica lui Tokes, încă din seara de 15 decembrie 1989, am zărit o serie de indivizi blonzi, cu alură de ruşi. Am promis că nu voi recunoaşte niciodată acest lucru. Iată că mă destăinui ţie, astăzi, când eşti la capătul răbdării.

Simţi că te-a făcut sistemul?
La 20 şi ceva de ani credeam că Revoluţia e făcută de noi, tinerii. Nu acceptam nimic din ce ne spuneau cei mai în vârstă şi mai experimentaţi.
În ziua victoriei am fumat primul pachet de ţigări. Cam cum faci tu azi un joint. Toţi suntem la fel, chiar dacă ne despart anii.
La tinereţe nebuni suntem cu toţii. Gata de luptă. Ne ducem repede după fentă. Credem că idealul nostru e suprem. Că fără noi nu există progres.
Ştiu că te plictiseşti repede când auzi de istorie.
Şi eu eram sătul de poveştile bunicilor despre front şi despre lagărele sovietice. Aveam soldăţeii mei de plumb şi nu simţeam nevoia să particip la alte lupte. Imaginarul e întotdeauna mai emoţional decât realul.
Citeam mai mult decât tine astăzi. Sven Hassel îmi provoca pofta de luptă mai mult decât poveştile bătrânilor.
Făceam scenarii. Întrebam colegii: pentru noi, românii, nu ar fi fost mai bine să câştige Germania războiul? Asupriţi de regimul comunist, credeam că celălalt e mai bun.
La liceu am descoperit, de abia, ororilor lagărelor naziste. Îmi părea rău de morţii nevinovaţi. Dar visam la războiul nostru, la fuga în vest, pentru a fi liberi.
Mai eşti pe aici?

Citește mai departe pe Academia Cațavencu.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă