11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialSindicatul Europol sesizează CSAT în legătură cu programul de lucru al poliţiştilor

Sindicatul Europol sesizează CSAT în legătură cu programul de lucru al poliţiştilor

„Structurile Inspectoratului General al Poliţiei Române şi ale Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române nu asigură caracterul permanent al serviciului poliţienesc prin planificarea pe durata celor 24 de ore a poliţiştilor din cadrul diferitelor specialităţi, respectiv: ordine publică, rutieră, investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice, arme şi muniţii, combaterea criminalităţii organizate, operaţiuni speciale, criminalistică şi acţiuni speciale. În momentul de faţă, la nivelul structurilor subordonate celor două arme, Poliţie şi Poliţie de Frontieră, există sute de situaţii în care programul de lucru al poliţiştilor nu acoperă cele 24 de ore, iar serviciul poliţienesc se asigură prin chemări de la domiciliu a poliţiştilor aflaţi în timpul de refacere a capacităţii de muncă”, a explicat Cosmin Andreica, preşedintele sindicatului Europol, într-un comunicat de presă remis, marţi, de Mediafax.

Preşedintele sindicatului Europol a adăugat că siguranţa cetăţenilor este afectată de faptul că poliţiştii sunt chemaţi de acasă în timpul lor liber, în sensul în care „timpul de aşteptare de la momentul sesizării şi până la sosirea poliţiştilor chemaţi de la domiciliu este foarte mare, iar eficienţa acţiunilor poliţiştilor este afectată de oboseala acută acumulată de poliţiştii cărora li se întrerupe timpul de refacere a capacităţii de muncă prin chemarea lor de la domiciliu, după ce în prealabil aceştia au prestat muncă 8 ore, 12 ore sau chiar 24 de ore”.

De asemenea, susţin reprezentanţii Europol, circulaţia pe drumurile publice este pusă în pericol prin lipsa poliţiştilor rutieri după ora 22.00, care să acţioneze pe drumuri naţionale şi europene, în special „din perspectiva faptului că majoritatea infracţiunilor se realizează prin deplasarea pe reţeaua de drumuri naţionale şi europene (transport ilegal de lemne, contrabandă cu ţigarete şi alcool, trafic de droguri, migraţie clandestină, etc.)”.

„Având în vedere prevederile de mai sus, din care rezultă fără echivoc obligaţia Ministerului Afacerilor Interne de asigura planificarea în serviciu a poliţiştilor pe toată durata celor 24 de ore, 7 zile din 7, vă rugăm să convocaţi în regim de urgenţă Consiliul pentru a analiza şi propune măsuri urgente pentru ca, atât integritatea poliţiştilor să fie protejată , cât şi siguranţa cetăţeanului să fie restabilită în raport cu prevederile legale incidente”, conchide Europol în sesizarea făcută şeful statului.

Poliţiştii din mediul rural acţionează, după încheierea programului de lucru, după principiul „cel mai aproape de locul evenimentul intervine”, a anunţat, luni, MAI, precizând că posturile de poliţie comunală nu au avut niciodată program non-stop.

În prezent, programul de lucru al poliţiştilor este reglementat printr-un Ordin al MAI din anul 2008, iar un poliţist lucrează, de regulă, 8 ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână, cu un repaus săptămânal de două zile, de obicei sâmbăta şi duminica. Programul de lucru poate fi organizat în zilele lucrătoare, între orele 08.00-16.00,în schimburi de 8/12 ore sau ture de 24 de ore, chiar şi prin intercalarea acestora, în funcţie de dinamica misiunilor.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă