22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialCum explică primarul Băluţă decizia de a renunța la paza tuturor școlilor...

Cum explică primarul Băluţă decizia de a renunța la paza tuturor școlilor din Sectorul 4

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, a declarat, miercuri, că, potrivit contractului, agenţii de pază din unitățile școlare au atribuţia de a supraveghea obiectivul şi bunurile, nicidecum copiii, informează Mediafax.

Primarul a adus acest argument pentru a justifica decizia de a renunţa la serviciile firmelor care asigură paza unităţilor de învăţământ din Sectorul 4.

„În contract, la atribuţiile prestatorului, se explică ce au de făcut agenţii: să cunoască locurile şi punctele vulnerabile din perimetrul postului, prevenind producerea oricăror evenimente de natură să aducă prejudicii obiectivului; să păzească obiectivul, bunurile şi valorile primite în pază şi să asigure integritatea acestora; să permită accesul în obiectiv numai în conformitate cu prevederile legale. Problema pe care vreau să o subliniez este că niciodată aceste firme nu au atribuţii de pază a persoanelor pentru că este ilegal, că dacă era legal, ar fi apărut în contract. Aceste lucruri nu sunt valabile doar pentru Sectorul 4, ci la nivel naţional şi, mai devreme sau mai târziu, autorităţile vor evidenţia aceste lucruri”, a declarat primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, în cadrul şedinţei de consiliu care a avut loc miercuri.

Edilul a explicat că, în sectorul pe care îl conduce, există cu 50% mai mulţi agenţi de pază decât poliţişti locali şi a explicat că a luat măsuri suplimentare de protecţie a elevilor.

„În acest sector sunt 300 de poliţişti locali şi 450 de agenţi de pază. Am stabilit cu poliţia naţională un plan, la toate punctele nevralgice, sunt asigurate toate condiţiile de securitate pentru accesul în şcoli al elevilor cu ajutorul Poliţiei Locale. Alte măsuri suplimentare au fost de montare a camerelor de supraveghere, avem 10 maşini de intervenţie, care în cinci minute pot să ajungă în orice locaţie din Sectorul 4. Avem patrule de Poliţie atât auto, cât şi pedestre şi acolo unde Ministerul Educaţiei nu s-a implicat, Poliţia Locală compensează. Oamenii sunt mai mult sau mai puţin duşi în eroare în ceea ce ar trebui să îndeplinească cu agent de pază. Mi-au spus colegii despre părinţi care se bat în curtea şcolii. Nu se mai bat elevii, se bat părinţii. Aici s-a ajuns”, a adăugat Băluţă.

Şcolile din Sectorul 4 nu mai sunt păzite, după ce Primăria a renunţat la contractele prin care se asigura protecţia copiilor, fapt ce a nemulţumit părinţii, în timp ce primarul spune că plătea prea mult pentru pază, iar Inspectoratul susţine că a cerut MEN suplimentarea personalului nedidactic.

În acest an şcolar, preşcolarii şi elevii din Sectorul 4 al Capitalei nu vor mai fi păziţi de personal specializat, pentru că Primăria a renunţat la contractele de finanţare în acest domeniu.

În urma unei solicitări scrise transmise Primăriei Sectorului 4, reprezentanţii instituţiei au precizat că paza în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat de pe raza Sectorului 4 al Capitalei nu va mai fi asigurată de către firmele de pază, întrucât contractele pentru serviciile prestate au expirat. Mai mult, costurile pentru serviciile de pază erau foarte ridicate, arată sursa citată, respectiv aproximativ 500 de mii de euro/lună.

„În prezent, în şcolile şi gradiniţele din Sectorul 4, pe timp de zi, paza va fi asigurată de către personalul unităţilor de învăţământ. Pe timpul nopţii, unităţile de învăţământ vor fi monitorizate prin intermediul sistemelor de supraveghere video precum şi a celor anti-efracţie instalate. De asemenea, intervenţia rapidă, în caz de necesitate, va fi asigurată de echipajele Direcţiei Generale de Poliţie Locală Sector 4. Acestea vor fi prezente în şcolile şi grădiniţele din sector, zilnic, la începutul orelor de curs cât şi la terminarea acestora”, precizează Primăria Sectorului 4, pentru MEDIAFAX.

Măsura neprelungirii contractelor pentru serviciile de pază în unităţile de învăţământ din Sectorul 4 al Capitalei a fost prezentată Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) încă din luna februarie.

„Reprezentanţii ISMB, până la data prezentei, nu au înaintat o alternativă în vederea asigurării serviciilor de pază”, arată Primăria Sectorului 4.

Oficialii ISMB au precizat, pentru MEDIAFAX, că au transmis Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), în acest context, o solicitare de suplimentare a numărului de personal nedidactic, însemnând paznici, pentru asigurarea pazei grădiniţelor şi şcolilor din Sectorul 4.

„Până la aprobarea de către MEN a acestei suplimentări, paza va fi asigrată de personalul nedidicatic existent deja în unităţile de învăţământ”, a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului, Marina Manea.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

În această săptămână aflăm finalistele Cupei României. Avancronica celor două partide

În această săptămână sunt programate cele două meciuri din semifinalele Cupei României. Pentru un loc în ultimul act al competiției Corvinul Hunedoara se va...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Back home. Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu, înapoi la Masterchef, emisiune difuzată de PRO TV

Vuiește întregul internet! După scandalul de la Antena 1, când cei trei chefi au anunțat trustul cu câteva săptămâni înainte de începerea filmărilor că...
Ultima oră
Pe aceeași temă