13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialKelemen Hunor: UDMR a obținut reînființarea Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș

Kelemen Hunor: UDMR a obținut reînființarea Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni seară, după festivitatea de deschidere a clădirii noului liceu teoretic cu predare în limba maghiară "Nemeth Laszslo" din municipiul Baia Mare, că retrocedarea clădirii și transformarea acesteia într-o școală arată implicarea autorităților locale și reprezintă un exemplu pozitiv, informează Agerpres.

"Înainte de orice, este o realizare extraordinară și un exemplu pozitiv ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă în Baia Mare, pentru care vreau să transmit mulțumiri celor care au fost parteneri, autoritățile locale și nu numai, că uite se poate dacă vrei și dacă vrei și te gândești la viitorul comunității, se pot înfăptui și lucruri bune", a spus Kelemen Hunor.

Acesta consideră că greșelile învățământului românesc au fost cauzate de numărul mare de miniștri care au trecut pe la Ministerul Educației.

"În învățământul românesc sunt enorm de multe probleme despre care trebuie să vorbim. Și dacă ne gândim că în 27 de ani am avut 24 de miniștrii și mulți dintre acești miniștri au dorit să dea o direcție învățământului, vă dați seama cât de coerent a fost sistemul și de aici lucrurile pleacă spre foarte multe nemulțumiri. În momentul în care nu reușești să pui cărțile pe masa copiilor în momentul începerii cursurilor, poate că nu există în nicio țară civilizată să nu tipărească la timp cărțile (…). Competiția de pe piață este extrem de importantă, dar să stai după contestații luni de zile și chiar ani și să nu reușești să tipărești aceste manuale este extrem de defectuos", a susținut Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a subliniat că alocarea a 6% din PIB învățământului este esențială.

"Alocarea de 6% din PIB este esențială, cred că treptat trebuie să ajungem la această alocare, nu de la o zi la alta, să existe această alocare de 6% din PIB pentru învățământ. Un învățământ subfinanțat, un învățământ fără finanțarea necesară niciodată nu va fi competitiv pe o piață europeană, internațională. Aici, noi nu suntem într-o competiție unii cu alții în România", a adăugat Kelemen Hunor.

Acesta a adus în discuție și situația Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș și s-a arătat optimist cu privire la redeschiderea cursurilor până la sfârșitul anului.

"Nu trebuie să arătăm cu mâna sau cu degetul spre nimeni. Până la urmă, toți împreună reușim să corectăm lucrurile, iar dacă permanent căutăm vinovații, nu vom reuși să depășim acest moment. Noi mai avem o nemulțumire în 2017, nemulțumire care nu este legată de orașul Baia Mare, e legată de Liceul Romano-Catolic de la Târgu Mureș, care a pierdut personalitatea juridică. Prin diferite pretexte s-a ajuns la o soluție inacceptabilă, dar până la urmă s-a desființat o școală și asta e lucrul cel mai grav. Și noi am spus că vom reîncepe, probabil în câteva săptămâni, și probabil spre sfârșitul anului vom iniția reînființarea liceului romano-catolic (…). Scopul nostru este de a urma exemplul bun din Baia Mare", a mai declarat Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a arătat că alături de liderii români va pleda pentru menținerea învățământului în limba maghiară și română din Ucraina, după ce Rada de la Kiev a anunțat recent suspendarea învățământului în limbile minorităților care trăiesc în această țară.

"Suntem solidari cu frații noștri maghiari și prietenii noștri români din Ucraina și dacă se poate, în limitele posibilităților noastre, pentru că suntem o formațiune politică din țara noastră, România, totuși cerem sprijinul președintelui Poroșenko (președintele Ucrainei — n.r.) de a nu promulga această lege și a ne folosi de toate instrumentele constituționale din țara vecină de a fi alături de cei care nu gândesc în mod european împotriva minorităților. Și aici e vorba și de maghiarii din Ucraina", a spus Kelemen Hunor.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost însoțit la deschiderea Liceului teoretic "Nemeth Laszlo" din municipiul Baia Mare de președintele Parlamentului din Ungaria, Kover Laszlo, secretarul de stat în Ministerul Educației Naționale, responsabil pentru învățământul în limba minorităților, Kovacs Iren Erzsebet, și de viceprimarul municipiului Baia Mare, Vida Noemi.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...
Ultima oră
Pe aceeași temă