4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMinistrul Educaţiei, Liviu Pop, recunoaște că, din 31.000 de școli, doar 6.500...

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, recunoaște că, din 31.000 de școli, doar 6.500 au avize şi autorizaţii

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a recunoscut, marți, că doar aproximativ 6.500 de clădiri şcolare au aviz şi autorizaţie PSI, dintr-un total de peste 31.000, informează Mediafax.

Aceste precizări apar în contextul în care Primăria Sectorului 5 a anunţat demolarea unor corpuri ale clădirii Școlii 141, după ce un tavan s-a prăbuşit.

"Aproape în toate uniţăţile în care nu avem autorizaţie s-a intrat pe renovare. Din 31.297 unităţi de învăţământ, 2261 au autorizaţie PSI, iar 4200 au avize PSI. Faceţi diferenţa să vedeţi câte nu au autorizaţie. În maximum doi ani vrem să avem toate unităţile cu autorizaţie, că nu este ritmul pe ni-l dorim. Ce nu s-a făcut 26 de ani în România, adică alocarea de sume de la bugetul de stat către primării în vederea reabilitării şi construcţiei de şcoli, noi am făcut. Acum o lună de zile, am aprobat 2500 de proiecte pentru reabilitare şi construcţii noi de clădiri. Banii aceştia sunt în bugetele autorităţilor locale, veniţi de la Ministerul Dezvoltării. Fiecare primar îşi organizează licitaţiile pentru construcţie şi dezvoltare. Ministerul Educaţiei este proprietar pe clădirile de la palaturi şi cluburi. Avem obligaţia ca acele şoli fără autorizaţie să le reabilităm sau să facem altele noi", a declarat Liviu Pop, în cadrul unei conferinţe de presă.

Referitor la situaţia şcolii 141 din Capitală, unde în luna mai s-a prăbuşit un tavan, Liviu Pop a explicat că "este o problemă cu primarul care a aprobat atunci acea şcoală. Ce obligaţie avem noi, ca minister, dacă se dărâmă un corp de clădire? Soluţia pentru elevii şcolii 141 va fi găsită până la sfârşitul lunii împreună cu ISMB".

Ulterior, ministrul Educaţiei, a revenit şi a spus că "nicio şcoală nu poate fi demolată fără acordul Ministerului Educaţiei".

Două corpuri ale Şcolii Gimnaziale numărul 141, din Capitală, unde s-a prăbuşit tavanul, iar cinci elevi au rămas blocaţi, în luna mai, vor fi demolate, în urma unei decizii luată, marţi, de consilierii locali al Primăriei Sectorului 5.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă