14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO Ministrul Educației, Liviu Pop, explică de ce elevii de clasa a...

VIDEO Ministrul Educației, Liviu Pop, explică de ce elevii de clasa a V-a nu vor avea manuale la începutul anului școlar. Vor fi înlocuite de compendii care au costat 732.000 de lei

UPDATE 16,20: Ministerul Educației a plătit 732.000 de lei pentru "compendiile" care vor ține loc de manuale pentru elevii de clasa a 5-a, a anunțat ministrul Liviu Pop.

Ministrul a precizat că elevii din clasa a cincea vor învăța de pe acest compendiu de 296 de pagini timp de opt săptămâni, cât ar urma să dureze rezolvarea contestațiilor pentru majoritatea disciplinelor de clasa a cincea.


Ministrul Ediucației, Liviu Pop, oferă explicații privind lipsa manualelor școlare cu doar două săptămâni înainte de începerea anului școlar. De asemenea, ministrul de resort a mai declarat că această lipsă va fi compensată de un compendiu care a fost deja distribuit către școlile care au elevi în clasa a V-a. 

Compendiumul cuprinde curricula şcolară la materiile ale căror manuale au fost contestate, precum Limba română, Limba modernă 1 şi 2, istorie, geografie, Educaţie plastică, Educație Muzicală, Educaţie tehnologică şi consiliere, urmând ca acesta să fie util în primele opt săptămâni ale anului şcolar. Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că peste 82.000 de exemplare au fost distribuite chiar luni în mai multe judeţe din ţară.

"Săptămâna această va ajunge compendiumul la toate școlile unde avem clase de a V-a. Azi de dimineață au plecat prin intermediul Poștei Române, spre nord-est și nord-veste peste 80.000 de compenii. Tipărirea unui volum a costat 4 lei. Vom fi transparenți cu toate sumele cheltuite.

Nu o să întru în detalii, dar vă spun că are 296 de pagini, este structurat poe cele șase arii culturale, conținând informații utile elevului și profesorului", a declarat ministrul Liviu Pop.

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, vineri, în debutul şedinţei de Guvern, că în primele două luni ale acestui an elevii din clasa a V-a nu vor avea manuale şcolare, ci compendii. El a explicat că situaţia a fost generată de o dezinformare din Ministerului Educaţiei, lucru care se va soluţiona săptămâna viitoare "prin eliminarea acelor persoane care au dus la o decizie proastă din partea ministerului", informează News.ro.





Până acum, Liviu Pop a susţinut în multe rânduri că toţi elevii, inclusiv cei de la clasa a V-a, vor avea toate manualele în 11 septembrie.  

"Lucrăm la soluţii. Săptămâna viitoare fac informarea în Guvern. Va trebui să luăm nişte decizii la nivel de minister, pentru că sunt părtaşi la neregulile din licitaţii. Mai pe româneşte, toate manualele cu excepţia clasei a V- a sunt deja în şcoli.

La clasa a V-a, pentru primele două luni avem soluţia de rezervă, cu îndrumarele pentru fiecare elev, în aşa fel încât, odată cu finalizarea contestaţiilor pe care editurile le-au făcut, să integrăm manualele în timpul anului şcolar", a declarat ministrul Educaţiei. 

Premierul i-a cerut lui Liviu Pop să-i explice care sunt problemele legate de manualele pentru clasa aV-a. "Ce e deosebit la manuale, au coperţile mai groase?", a întrebat Tudose.  

Ministrul Pop a explicat că "anul trecut, în noiembrie, trebuiau finalizate programele şcolare pentru clasa a V-a, Guvernul tehnocrat nu le-a făcut, le-a prelungit până în martie anul acesta, iar în martie, când puteam lua o decizie de rezolvare a problemei, nu am luat decizia din cauza unei dezinformări din Ministerului Educaţiei, lucru pe care o să-l finalizăm săptămâna viitoare prin eliminarea acelor persoane care au dus la o decizie proastă din partea ministerului".

Reprezentanții editurilor au condamnat intenția guvernului de a introduce manualul unic considerând că măsura ne va întoarce spre un învățământ bazat pe dictare și memorare.





 

 

Cele mai citite

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....
Ultima oră
Pe aceeași temă