15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum pot să beneficieze românii de pensia internațională

Cum pot să beneficieze românii de pensia internațională

Dacă au muncit legal, românii pot cumula pensie chiar și din mai multe țări. Perioada minimă de cotizare, în total, este de 15 ani. O a doua condiție: cel puțin un an vechime în fiecare țară, pentru a fi luată în calcul.

Cristian Brădiceanu

Milioane de români care lucrează în străinătate sunt interesați de câștigurile lor salariale din perioada activă, dar și de pensia care le va veni din țările respective.

După ani de muncă în străinătate – unii, chiar în mai multe țări –, românii aleg fie să se repatrieze, fie să se stabilească într-o altă țară din UE sau din afara UE. Cum pot ei beneficia de pensie „de afară“? Răspunsul îl dau juriștii de la avocat.net.

Condiții obligatorii pentru pensia „de afară“

Dacă ați lucrat în mai multe țări din Uniunea Europeană, este posibil să fi dobândit drepturi de pensie în fiecare dintre ele. Iată câteva condiții, cumulative, pentru a putea beneficia de pensie internațională.

1. Munca în alte țări să se fi desfășurat în condiții de legalitate și cineva să ne fi plătit contribuțiile aferente – valabil și în România.

2. Solicitanţii trebuie să fi muncit în fiecare stat cel puţin un an – în România, stagiul minim de cotizare este de 15 ani. La calculul pensiei, casa de pensii va aplica principiul cumulării perioadelor de cotizare, ceea ce înseamnă că va lua în calcul toate perioadele în care ați lucrat în alte țări ca și cum ați fi lucrat pe teritoriul României.

3. Anii lucrați în străinătate pot fi cumulați cu anii de muncă din România. De exemplu: știind că stagiul de cotizare minim în România este de 15 ani, iar în statul X, de 20 de ani, o persoană care a lucrat 10 ani în România și 7 ani în statul X poate să ceară pensie în România chiar dacă aici a lucrat mai puțin de 15 ani, deoarece casa de pensii română este obligată să ia în calcul perioada de cotizare din statul străin – ceea ce duce la depășirea limitei minime de 15 ani.

Unde depuneți cererea de pensie?

Cererea se depune la casa de pensii din țara în care locuim sau din ultima țară în care am lucrat, potrivit regulamentului european. Asta înseamnă că nu putem să facem o cerere în oricare dintre țările străine în care am lucrat, după bunul plac. În România, cererea se depune la casa teritorială de pensii de care aparținem cu domiciliul, însoțită de documentele doveditoare.

În România, se pot obține cinci tipuri de pensii: pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parţială, de invaliditate şi de urmaş. Trebuie să ne asigurăm că respectăm cerințele de acordare din țara noastră.

Cum puteți primi pensia în străinătate?

Începând cu anul 2008, beneficiarii sistemului public de pensii din România stabiliți în străinătate pot primi pensia pe teritoriul statului de domiciliu. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) va asigura plata pensiilor prin Citibank Europe plc., Dublin – sucursala România, potrivit informațiilor oferite pe site-ul Casei.

Procedura de transfer al pensiei în străinătate constă în:

* deschiderea de către solicitant a unui cont la orice bancă de pe teritoriul statului de domiciliu (nu este necesară deschiderea contului la o bancă aparținând Grupului Citi, dar această opțiune poate conduce la achitarea unor taxe de transfer bancar mai mici);

* comunicarea detaliilor bancare (adresa completă a beneficiarului, denumirea și adresa băncii beneficiarului, codul SWIFT/BIC al băncii beneficiarului, acolo unde e cazul, precum și numărul de cont internațional bancar) către instituția plătitoare (casa teritorială de pensii în evidența căreia se află dosarul de pensie), prin intermediul declarației de transfer.

* Declarația de transfer, împreună cu documentul care confirmă detaliile bancare și cu copia actului de identitate al titularului se pot depune direct de către titularul pensiei sau prin mandatar, cu procură specială, la sediul casei teritoriale de pensii în a cărei evidență se află dosarul de pensie. În plus, solicitantul le poate trimite și prin poștă sau prin e-mail.

Cum se calculează pensia?

Potrivit informațiilor oferite pe unul dintre site-urile oficiale ale UE, autoritățile abilitate din fiecare țară în care ați lucrat calculează ce pensie ar trebui să vă plătească ținând cont de toate perioadele în care ați lucrat în orice țară a Uniunii.

În acest scop, cumulează perioadele în care ați lucrat în toate aceste state și stabilesc pensia teoretică, adică pensia pe care ar trebui să v-o plă­tească dacă toate contribuțiile ar fi fost vărsate în fondul său de pensii, pe toată durata.

Valoarea rezultată se ajustează apoi pentru a reflecta durata efectivă a perioadelor de cotizare din țara respectivă („prestația pro-rata“). Dacă îndepliniți criteriile de eligibilitate pentru a primi o pensie de stat într-o anumită țară, indiferent de perioadele în care ați cotizat la fondurile de pensii din alte țări, casa de pensie calculează și pensia națională, cunoscută drept „prestație autonomă“.

Apoi, autoritatea națională compară prestația pro-rata și prestația autonomă și vă oferă prestația care are valoarea mai mare în țara respectivă.

Condiții. Unde primiți pensia?

Dacă locuiți într-un stat din Uniunea Europeană, țările care vă plătesc pensii transferă sumele datorate într-un cont bancar din țara dumneavoastră de reședință. Aceasta poate fi România sau oricare altă țară (Italia, Spania, Germania etc.).

Dacă locuiți în afara UE, ați putea fi nevoit să vă deschideți câte un cont bancar în fiecare dintre țările care vă plătesc pensii.

Un caz special este cel al Marii Britanii. Până în 2019, regulile de obținere a pensiei vor fi aceleași ca în toate țările UE. Este neclar ce se va întâmpla după aceea, dar în mod cert dreptul de pensie va rămâne neatins, în condițiile țărilor non-UE (cum ar fi SUA, Canada etc.). E posibil ca în negocierile pentru Brexit să se stabilească înțelegeri speciale în acest sens, pentru simplificarea condițiilor de obținere și de încasare a pensiei internaționale. 

Cele mai citite

Irina Begu, în sferturile de finală ale turneului WTA din Antalya

Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 125 de la Antalya, după ce a învins-o în două seturi pe croata...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă