20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEfecte ale lipsei investițiilor. Sud-estul României, rata cea mai mare a șomajului

Efecte ale lipsei investițiilor. Sud-estul României, rata cea mai mare a șomajului

Ierarhia privind nivelul de angajare în această regiune a „înghețat”. Buzăul și Galațiul rămân captive unor rate duble față de media la nivel național.

Piața forței de muncă în Regiunea Sud-Est pare să se fi stabilizat, pentru că în ultimul an și jumătate nu au mai intervenit schimbări semnificative, păstrându-se și în prezent ierarhiile din vara lui 2015. Galațiul și Buzăul sunt în continuare pe locuri fruntașe în clasamentul județelor cu cele mai ridicate rate ale șomajului, ambele cu rate de peste 9%, duble față de media națională. 

La 31 decembrie 2016, rata şomajului înregistrat la nivel naţional era de 4,77%, potrivit datelor Agenției Națio-nale pentru Ocuparea Forței de Muncă. În decembrie 2016, nivelurile cele mai ridicate ale ratei șomajului erau în Vaslui, Teleorman, Galați, Dolj, Buzău, Mehedinți şi Olt. În judeţele din zona de sud-est a României, în afară de Constanţa, numărul de persoane fără locuri de muncă a fost peste media ţării. 

Dacă ne uităm pe statisticile din februarie, iunie și august 2015, observăm că nu sunt situații cu mult diferite de ceea ce se întâmplă acum pe piața muncii din cele șase județe din Regiunea Sud-Est. La Galați și Buzău procentele ratei șomajului erau și atunci la un nivel de peste 9%, dublu față de media la nivel național, iar la Brăila nivelul chiar s-a mărit, de la 6,65% în 2015 la 6,79% acum. În Vrancea era înregistrată în decembrie o rată de 5,62%, aproape egală cu cea din august 2015. Situația este similară și la Tulcea. 

Singurul județ unde lucrurile stau ceva mai bine este Constanța, unde raportul persoanelor neangajate este sub media pe țară. În plus, aici sunt oscilații generate și de evoluția activităților sezoniere de pe litoral. Aceste statistici demonstrează că piața forței de muncă din Regiunea Sud-Est a „înghețat” și, în lipsa unor investiții care să genereze noi locuri de muncă, nu sunt șanse de schimbări în următorii ani. Galațiul și Buzăul rămân, așadar, polii șomajului din Regiunea Sud-Est.

Dispar anual 10.000 de locuri de muncă

Dacă în urmă cu două decenii Galațiul era cunoscut ca unul dintre cele mai puternice centre industriale din ţară, fiind al 4-lea contributor la PIB, acum orașul de la Dunăre supraviețuiește economic prin construcțiile navale, siderurgie și agricultură. „În patru ani, Galațiul a pierdut zeci de mii de locuri de muncă. În urmă cu patru ani, pe Revisal aveam în jur de 160.000 de salariați. Acum mai avem 125.000 de salariați, dintre care numai 90.000 sunt în mediul privat, după care trăiesc acest oraș și acest județ. E jalnic! Este dezastru”, potrivit președintelui Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (PIMM) Galați, Marian Filimon.  

BUGETARI. La stat e mai bine

Căderea economică a Galațiului a produs în ultimul deceniu şi jumătate un puternic dezechilibru în raportul dintre numărul de angajaţi din industrie şi numărul salariaţilor din administraţie. Dacă în 1990 în judeţ existau 234.400 de salariaţi, în anul 2000 numărul angajaţilor se redusese cu 100.000 faţă de 1990. Din cei 137.000 de angajaţi, cei mai mulţi, adică 55.455, lucrau în industrie, alţi 11.200 în construcţii, 16.500 în comerţ, 6.700 în agricultură, 18.200 în învăţământ şi sănătate, iar 25.700 în diverse alte domenii. Cea mai severă reducere de locuri de muncă a fost în industrie, unde mai lucrează 29.000 de gălăţeni.

În schimb, a crescut miraculos numărul salariaţilor din administraţie. Dacă în 2000 lucrau în administraţie numai 3.170 de gălăţeni, numărul lor s-a triplat, ajungând în 2015 la 9.067 salariaţi.

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă