4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăÎn ultimii 5 ani, mătcașii au suportat pierderi importante. Vara va veni...

În ultimii 5 ani, mătcașii au suportat pierderi importante. Vara va veni cu mai puține roșii românești

Ninsorile şi viscolul din această iarnă au distrus solariile legumicultorilor din Matca, cei mai cunoscuţi şi activi din România pe piaţa tomatelor.

Pentru a patra oară în ultimii 5 ani, viscolele și zăpada abundentă au distrus o mare parte din solariile legumicultorilor, care își văd spulberate atât investițiile în noile culturi, cât și rezultatele muncii din ultimele trei luni. Cei mai afectați sunt  legumicultorii din Matca, localitate celebră pentru trufandalele scoase în piețe din luna mai. Cantitatea mare de zăpadă depusă peste solarii a făcut ca stâlpii și căpriorii din lemn să cedeze, foliile s-au rupt și întreaga cantitate de zăpadă s-a prăbușit peste răsaduri. Plantele care nu fuseseră distruse de zăpadă și viscol, au fost distruse de gerul de minus 15 grade Celsius. 

41,6 hectare afectate

Potrivit datelor centralizate la Direcţia pentru Agricultură Galaţi, un număr de 327 de legumicultori din Matca au suferit pagube din cauza zăpezii şi gerului, fiind afectată o suprafaţă totală de 41,6 hectare de solarii. Directorul instituţiei, Floricel Dima, a precizat că pagubele declarate de legumicultori vor fi evaluate de o comisie a direcției, care va fi înființată printr-un ordin al prefectului.

„Cei care vor avea dreptul la despăgubiri vor primi bani de la Ministerul Agriculturii. Mătcaşii nu pot începe să înfiinţeze alte culturi, pentru că ar trebui să nu mai păstreze solariile distruse de viscol, ceea ce ar însemna că pagubele nu ar mai fi inventariate”, a declarat Floricel Dima. Evaluarea pagubelor se va face pe două paliere, infrastructura solariilor, folie distrusă, distrugerea structurii solarului şi normele de venit pentru cei care aveau culturi înființate la data producerii calamităţilor.

Patru ani cu calamități

Și în ianuarie 2014 și 2016 s-a întâmplat la fel. Stratul de zăpadă a ajuns, pe alocuri, la doi metri și, fiind extrem de greu pentru structura de rezistenţă a solariilor, mulţi legumicultori au preferat să taie folia care acoperea solariile, pentru a nu distruge stâlpii. Acest lucru a făcut ca toată zăpada să cadă în solarii, distrugând răsadurile de roşii, castraveţi, ardei şi varză.

În februarie 2012, legumicultorii din Matca au trecut printr-o situație cu mult mai dificilă. Atunci căderile masive de zăpadă au „strivit” 280 ha de solarii, adică aproape 35% din suprafaţa cultivată cu legume de mătcaşi. În februarie 2012, Ministerul Agriculturii le-a acordat despăgubiri unui număr  de 927 de legumicultori gălăţeni. Dintre aceştia, 475 erau din Matca. 

Ajutor de minimis de 3.000 de euro

Legumicultorii care produc roșii în sere și solarii ar putea beneficia de ajutorul de minimis, introdus recent pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate. Potrivit ordonanţei, fiecare legumicultor care are minimum 1.000 de mp de solarii cultivate cu roşii va putea beneficia de un ajutor de 3.000 de euro, cu condiția să producă minimum 2 tone de roşii, în perioadele ianuarie – mai şi noiembrie – 20 decembrie.

Această măsură de încurajare a producătorilor locali a fost luată pentru atenuarea deficitului de ofertă autohtonă în perioada ianuarie – mai şi noiembrie – decembrie, când lipsa roşiilor româneşti din magazine duce la importuri masive.

Potrivit datelor oficiale, anual se înregistrează un dezechilibru de 33 milioane de euro pe piaţa roşiilor, din cauză că se importă 50.000 de tone, în valoare de 35 milioane euro şi se exportă 3.000 de tone, în valoare de 2 milioane de euro. La nivel național, sunt eligibili pentru ajutorul de minimis 13.300 de legumicultori, aproape jumătate dintre aceștia, aproximativ 6.000, fiind din județul Galați. La Matca ar beneficia de ajutor 3.000 de legumicultori, care cultivă aproximativ 600 ha. Bugetul alocat pentru  ajutorul de minimis este de 40 de milioane euro. 

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă