13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProtest al salariaţilor din muzeele publice: Patrimoniul ține de securitatea națională

Protest al salariaţilor din muzeele publice: Patrimoniul ține de securitatea națională

Câteva zeci de persoane, angajaţi ai muzeelor publice din România, au protestat, sâmbătă, la București, exprimându-şi nemulţumirea faţă de proiectul de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, informează Mediafax.

Oamenii s-au strâns în faţa Muzeului de Istorie și au plecat apoi spre Ministerul Culturii.

"Atragem atenţia asupra celor 5500 de salariaţi la nivel naţional din muzeele publice şi din instituţiile ce gestionează patrimoniul cultural naţional (muzeografi, restauratori, conservatori, educatori muzeali, cercetători, investigatori, personal auxiliar), care reprezintă o categorie profesională ignorată de toate măririle salariale, discriminată abuziv şi ostentativ de OUG 2/2017, buimăcită şi mai tare de OUG 43, ce creează dezechilibre şi frustrări majore", transmitea joi Cartel Alfa printr-un comunicat de presă.

Salariaţii muzeelor susţin că sunt discriminaţi, precizând că "patrimoniul este considerat chestiune de securitate naţională" dar "slujitorii lui sunt condamnaţi la sărăcie, boli profesionale, condiţii de lucru, de cele mai multe ori greu de imaginat în lumea civilizată."

"De cele mai multe ori, personalul din muzee este măcinat de boli profesionale specifice, ultimii ani înregistrând chiar o serie de decese, din rândul mai ales al conservatorilor şi restauratorilor, pe fondul unei injuste recunoaşteri sociale şi a unei salarizări aproape de minimul pe economie. Considerăm că este momentul ca aceste inechităţi să dispară, iar profesiile de Muzeograf, Restaurator, Conservator, precum şi tot personalul din Muzee să fie salarizat potrivit complexităţii şi importanţei domeniului. Vorbim despre un corp cultural de elită, puţin numeros, care are în merită respectul societăţii pe care o slujeşte", se mai precizează în comunicat.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă