13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSindicaliștii, nemulțumiți de decizia Guvernului de a impozita contractele part-time

Sindicaliștii, nemulțumiți de decizia Guvernului de a impozita contractele part-time

Sindicaliştii Cartel Alfa au criticat, vineri, măsura impozitării contractelor parţiale la nivelul salariului minim și a solicitat Guvernului să cheme de urgenţă la consultări reprezentanţii angajaţilor, informează Agerpres.

„Introducerea de mecanisme hei-rupiste, nediscutate în prealabil cu partenerii sociali, nu va face decât să încurajeze formele de muncă nedeclarată şi să culpabilizeze salariaţii şi pe cei care sunt contribuabili corecţi. Faptul că Guvernul doreşte să modifice codul fiscal, în sensul impozitării la nivelul salariului minim a salariilor, cu încadrare cu timp parţial, mai mici decât salariul minim, pe de o parte pune o presiune suplimentară asupra angajatorilor de bună credinţă, care pot avea o nevoie reală de personal angajat cu timp parţial, crescându-le costurile nejustificat, pe de altă parte, prejudiciază interesele salariatului, care nu va beneficia la pensie de aceste contribuţii suplimentare plătite de angajator”, susține Cartel Alfa, într-un comunicat de presă.

În plus, sindicaliştii solicită consultarea de urgenţă în Consiliului Naţional Tripartit, subliniind că transferul contribuțiilor care revin angajatorului în sarcina salariatului, „acest lucru nu va determina decât o exploatare suplimentară a lucrătorului, scăzând valoarea salariului net a acestuia”.

Şi PNL susţine că ordonanţa emisă de Guvern pentru taxarea suplimentară a contractelor part-time încalcă Codul fiscal şi limitele Constituţiei, încurajând firmele afectate de această măsură să acţioneze pe calea instanţelor judecătoreşti pentru sesizarea Curţii Constituţionale.


Guvernul a aprobat, în ședința de joi, unele măsuri pentru asigurarea plăţii de către angajator a contribuţiei pentru pensii şi sănătate la nivelul salariului minim brut pentru toţi salariaţii, inclusiv pentru persoanele care au încheiate contracte de muncă cu timp parţial şi pentru cei cu plata în acord.

„Guvernul a stabilit unele măsuri pentru asigurarea plăţii de către angajator a contribuţiei pentru pensii şi sănătate la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru toţi salariaţii, inclusiv pentru persoanele care au încheiate contracte de muncă cu timp parţial şi pentru cei cu plata în acord. Excepţie fac salariaţii elevi, studenţi, persoane cu dizabilităţi, pensionari şi cei care cumulează venituri de cel puţin nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată”, informează Guvernul, într-un comunicat de presă.

Executivul precizează şi categoriile de angajaţi exceptaţi de la această regulă. Concret, este vorba despre elevi sau studenţi cu vârsta până în 26 de ani, ucenici în vârstă de până la 18 ani, persoane cu dizabilităţi care, prin lege, au posibilitatea să lucreze mai puţin de 8 ore pe zi, pensionari pentru limită de vârstă în sistemul publice de pensii, cu excepţia celor care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum şi a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă cu cea din sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii şi persoanele care cumulează venituri de cel puţin nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată din mai multe contracte individuale de muncă.

Conform ordonanţei adoptată joi de Executiv, care modifică şi completează Codul fiscal, noile reglementări urmează să intre în vigoare la 1 august şi să se aplice începând cu veniturile aferente lunii august 2017.



„Social, măsura are rolul să protejeze aceste categorii de salariaţi asigurându-le dreptul la pensie şi la servicii medicale în sistemul public. Din punct de vedere economic, noile prevederi au scopul să limiteze situaţiile în care contractele de muncă cu timp parţial sunt încheiate pentru evitarea impozitării potrivit regulilor prevăzute pentru contractele individuale de muncă cu timp normal de lucru şi, implicit, să elimine inechităţile faţă de angajatorii care încheie contracte individuale de muncă cu timp normal şi asigură salariul minim brut pe ţară propriilor salariaţilor”, mai precizează Guvernul.

Noile reglementări au fost stabilite în condiţiile în care, potrivit datelor statistice şi studiilor efectuate în acest sens. Astfel, există circa 1,1-1,2 milioane de contracte de muncă cu timp parţial, 370.000 salariaţi activi au un singur contract de muncă cu timp parţial, iar aproximativ 710.000 asiguraţi cu contracte de muncă cu timp parţial, au un venit mediu brut de 903 lei/lunar (în decembrie 2016).

„O astfel de practică generează, de asemenea, inechităţi faţă de angajatorii care încheie contracte individuale de muncă cu timp normal şi asigură salariul minim brut pe ţară propriilor salariaţi. Problematica este cu atât mai importantă cu cât în ultimii doi ani cu creştere economică ridicată, numărul locurilor de muncă cu timp parţial a crescut mai repede decât cele cu timp complet, respectiv cu 3,7% în medie pe an faţă de 2,1% în medie. De asemenea, este de subliniat că practica subsalarizării forţei de muncă iese în evidenţă şi prin faptul că în medie în fiecare lună circa 55.000 salariaţi sunt fără venituri declarate la Casa de Pensii, deci fără contribuţii care să se regăsească în pensiile viitoare”, se mai precizeză în comunicatul Guvernului.

Cele mai citite

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...
Ultima oră
Pe aceeași temă