10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialMăsuri de urgenţă pentru o situaţie-limită. Exportul paralel de vaccinuri, suspendat temporar

Măsuri de urgenţă pentru o situaţie-limită. Exportul paralel de vaccinuri, suspendat temporar

Ministerul Sănătății apelează la o serie de soluţii de urgenţă, în contextul extinderii epidemiei de rujeolă la nivel naţional, dar şi al crizei imunizării. Toate cantitățile de vaccin aflate în depozite au fost blocate, suplimentar fiind demarate procedurile pentru suspendarea exportului paralel de vaccinuri, astfel încât să fie asigurat necesarul de doze pentru imunizarea copiilor. 

În acest sens, din motive de sănătate publică, instituţia a început procedurile de notificare a Comisiei Europene, un pas necesar în acest sens, deoarece limitarea exporturilor poate fi considerată o îngrădire a liberei circulații a mărfurilor în spațiul Uniunii Europene. În paralel, Agenția Națională a Medicamentului va notifica distribuitorii de medicamente în legătură cu această decizie.

 

Între timp, Ministerul Sănătății a anunţat finalizarea procedurilor pentru achiziționarea vaccinurilor tetravalent și hexavalent și a început distribuția lor în țară. De asemenea, este în curs de finalizare procedura de achiziție de urgență a vaccinului împotriva rujeolei, fiind vorba de 109.000 de doze.

„În momentul de față, deja sunt, la Direcțiile de sănătate publică, cantitățile de vaccin hexavalent și cantitățile de vaccin tetravalent. Iar în ceea ce privește vaccinul pentru rujeolă, săptămâna viitoare am asigurări că va fi în țară“, a declarat  ministrul Florian Bodog, la finalul unei întâlniri pe care a avut-o, la Palatul Victoria, alături de premierul Sorin Grindeanu, cu reprezentanți ai companiilor farmaceutice din România. Demnitarul a explicat că scopul întâlnirii a fost găsirea soluțiilor pentru îmbunătățirea managementului achizițiilor și al distribuirii vaccinurilor, fiind abordate probleme legate de achiziție şi referitoare la contractele multianuale.

Experţii trag semnale de alarmă

Lacunele în asigurarea vaccinării împotriva rujeolei au condus la apariția de focare ale acestei boli foarte contagioase în Europa în anul precedent, afectând atât copii, cât și adulți tineri, atrag atenţia experţii Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Potrivit celui mai recent raport, în primele două luni din 2017, peste 1.500 de cazuri de rujeolă au fost raportate în 14 țări europene din cauza „unei acumulări de indivizi nevaccinați“. În România au fost înregistrate 46% dintre acestea, iar 24% s-au raportat în Italia și 9% în Marea Britanie.

„Acoperirea lacunelor în ceea ce privește imunizarea adolescenților și adulților care nu au beneficiat în trecut de vaccinări, ca și consolidarea programelor obișnuite de imunizare a copiilor vor fi vitale pentru prevenirea focarelor“, se mențio­nează în raport. Încrederea în programele de imunizare reprezintă o problemă importantă pentru sănătatea populației la nivel mondial, lipsa acesteia conducând la refuzul unor vaccinuri ce pot salva viața. Potrivit experților, atitudinile negative ar putea fi cauzate de controversele legate de efectele secundare suspectate și de ezitarea manifestată de unii medici de familie.   

Săptămâna Euro­peană a Imunizării

În acest an, în săptămâna 24-30 aprilie, campania din Săptămâna Europeană a Imunizării are sloganul ‚„Vaccinurile sunt eficiente!“ şi vine să sublinieze necesitatea creșterii ratei de vaccinare. Informarea corectă a populației generale, din surse autorizate, cu un puternic accent pe informarea părinților, prin sublinierea beneficiilor vaccinării în crearea protecției necesare, reprezintă un alt obiectiv important al campaniei.

Scăderea ratei vaccinării a condus la epidemii de rujeolă și rubeolă la nivelul regiunii europene, care ar fi putut să fie prevenite, avertizează specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății. Conform OMS, rujeola este una dintre cauzele principale de deces în rândul copiilor, în 2015, pe plan global, înregistrându-se 134.200 de decese asociate acestei boli. În România, epidemia de rujeolă a ajuns, din septembrie 2016 şi până în prezent, la aproape 5.000 de cazuri de îmbolnăvire, dintre care 23 de decese.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Fotografie emoționantă cu legenda Alain Delon. Cum arată actorul în vârstă de 88 de ani

Pe Instagram, Anouchka Delon a împărtășit o poză cu tatăl ei, Alain Delon, și a menționat că a făcut acest lucru cu consimțământul acestuia....

Dan Podaru: După destrămarea coaliției PSD – PNL la nivel de Capitală, trebuie retras și candidatul pentru Primăria Sectorului 1

Destrămarea coaliției PSD – PNL pentru Primăria Capitalei ar trebui să atragă după sine și schimbarea candidatului pentru Primăria Sectorului 1 din partea celor...

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...
Ultima oră
Pe aceeași temă