9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecial130 de bolnavi mor zilnic în România. Lipsa accesului la investigaţii...

130 de bolnavi mor zilnic în România. Lipsa accesului la investigaţii şi tratamente inovative pentru tratarea cancerului face prăpăd

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România va adresa un apel Curţii Europene a Drepturilor Omului, Comisiei şi Parlamentului European, Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, precum şi corpurilor diplomatice din România pentru a atrage atenţia asupra situaţiei dezastruoase din sistemul public de sănătate.

În condiţiile în care peste un milion de români au cancer, întârzierea accesului la diagnostic şi la terapii inovatoare ucide zilnic 130 de bolnavi, mulţi dintre ei cu şanse reale de vindecare sau supravieţuire.

În cadrul celei de-a IX-a ediţii a Conferinţei Naţionale a Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), desfăşurată la Braşov, s-au prezentat statistici şi probleme majore de sistem. Astfel, 75% dintre români spun că durează prea mult până când un medicament nou descoperit apare pe piaţa din România şi 68% dintre români consideră că statul român nu contribuie cum trebuie la asigurarea unui tratament corespunzător pentru bolnavii de cancer. „Întârzierea accesului la terapiile noi, care prelungesc viaţa pacienţilor, îmbunătăţesc calitatea vieţii acestora şi le oferă speranţă, este un motiv de îngrijorare. Un exemplu este cancerul pulmonar, pentru care negocierile de încheiere a unor noi contracte cost-volum întârzie să înceapă. Pacienţii cu cancer pulmonar aşteaptă să poată beneficia de terapia imuno-oncologică. Până când pot aştepta?“, atrage atenţia Cezar Irimia, preşedintele FABC.

„Din păcate, acele amânări de acces la noile terapii, generate de decidenţii din sănătate, nu fac decât să ne omoare pe noi, cei diagnosticaţi cu cancere. Noi ne ocupăm de hematologie, ne-am confruntat în familie cu mielom multiplu. După 11 ani de suferin­ţă, indiferenţa autorităţilor ne-a omorât persoana dragă. Trebuie să ne apărăm drepturile! Faptul că autorităţile nu au vrut să participe la această conferinţă înseamnă că nu îi interesează de noi, pacienţii. Trebuie să luptăm împotriva indolenţei autorităţilor. Polonia, Bulgaria, Ungaria etc. au acces la toate terapiile. Vecinii noștri, pacienţi, reuşesc să intre pe toate programele“, este semnalul tras de Ioana Iancu, de la Asociaţia SOS Mielom.

Soluții de urgență

În cadrul conferinţei „Noutăţi în lupta împotriva Cancerului“ au fost prezentate pacienţilor, voluntarilor şi aparţinătorilor informaţii medicale necesare în lupta cu această maladie, precum şi paşii legali de urmat pentru obţinerea accesului la investigaţii şi tratamente de specialitate. Principala temere legată de cancer: nu poate fi vindecat din cauza lipsei tratamentului – tratament ineficient sau tratament indisponibil.

În prezent, românii cred că principalele probleme din sistemul sanitar sunt: corupţia (20,7%), tehnologia veche (19%), salariile mici ale personalului medical (12,8%). În urma dezbaterilor din cadrul conferinţei, pacienţii şi medicii prezenţi au constatat că se impune de urgenţă înfiinţarea acelor comisii multidisciplinare – medic oncolog curant, radioterapeut, medic chirurg oncolog, psihoterapeut, nutri­ţionist – care să stabilească în comun linia terapeutică de urmat, pentru a evita malpraxisul şi pentru a eficientiza tratamentul fie­cărui pacient. 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă