21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecial24 de medicamente care se acordă, în prezent, cu aprobarea comisiilor de...

24 de medicamente care se acordă, în prezent, cu aprobarea comisiilor de specialitate ale CNAS, vor putea fi prescrise de medici

24 de medicamente vor putea fi prescrise, de la 1 martie, de către medici. În prezent, acestea se acordă cu aprobarea comiilor din specialitate ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, potrivit unui proiect pus în dezbatere publică pe site-ul instituţiei.

„Am postat pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în dezbatere publică, proiectul de Ordin pentru aprobarea formularelor de verificare a respectării criteriilor de eligibilitate aferente protocoalelor terapeutice pentru 24 de medicamente care se acordă în prezent cu viza comisiilor de specialişti ale CNAS. Formularele vor fi completate de medicii prescriptori, din 1 martie, după data desfiinţării comisiilor de specialişti şi vor fi transmise în format electronic către Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), ca modalitate de verificare a încadrării pacientului respectiv în criteriile terapeutice de prescriere a medicamentelor menţionate. Dacă formularul este prescris corect, medicul primeşte în câteva secunde avizul pentru prescrierea reţetei”, a explicat, pentru News.ro, preşedintele CNAS, Radu Ţibichi.

El a mai spus că supunerea spre dezbatere publică a proiectului acestui ordin reprezintă un pas important spre înlocuirea actualului mecanism birocratic de aprobare a unor tratamente scumpe prin intermediul comisiilor de specialişti cu un mecanism rapid, care va permite reducerea timpului dintre diagnosticare şi începerea tratamentului.

Totodată, formularele de verificare a respectării criteriilor de eligibilitate aferente protocoalelor terapeutice vor reprezenta un sprijin pentru medicii prescriptori, în condiţiile în care după data de 1 martie întreaga responsabilitate a prescrierii medicamentelor respective va reveni medicilor respectivi, potrivit preşedintelui CNAS.

În acelaşi timp, formularele menţionate vor constitui şi un instrument de monitorizare şi control al evoluţiei costurilor prescrierilor de medicamente cu impact financiar semnificativ asupra bugetului CNAS, necesar în condiţiile în care preţul unui singur medicament de acest fel poate ajunge până la 200.000 lei, a mai arătat Ţibichi.

Potrivit proiectului, medicul răspunde de autenticitatea şi exactitatea completării formularului.

Originalul dosarului pacientului, împreună cu toate documentele anexate (evaluări clinice şi buletine de laborator sau imagistice, consimţământul informat, declaraţia de propria răspundere a pacientului, formularul, confirmarea înregistrării formularului etc.), constituie documentul-sursă faţă de care se poate face auditarea/controlul datelor completate în formular, se mai arată în proiectul de ordin. Tot în vederea renunţării la mecanismul comisiilor de specialişti, CNAS a pregătit modificări în actele normative subsecvente referitoare la prescrierea medicamentelor şi la raportarea activităţii furnizorilor de servicii medicale şi medicamente, a precizat preşedintele CNAS.

Cele mai citite

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă