Angajaţii din Sănătate sunt împotriva ­mutării contribuțiilor sociale

de Elena Marinescu

Angajaţii din Sănătate sunt împotriva ­mutării contribuțiilor sociale

96% dintre salariații sistemului sanitar se pronunță împotriva transferului contribuțiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului. Este concluzia unei consultări publice iniţiate de Federaţia Solidaritatea Sanitară, care relevă şi că tot mai multe cadre medicale sunt nemulţumite de efectele aplicării din 2018 a Legii salarizării, considerând necesară declanşarea grevei generale. 

Concluziile consultării publice a salariaților din Sănătate privind principalele revendicări ale negocierilor cu Guvernul României și acțiunile necesare pentru apărarea lor, desfășurată în perioada 28 octombrie - 2 noiem­brie 2017, arată, printre altele, că 85,33% dintre salariați consideră necesară o grevă generală în sectorul public de sănătate; 80% dintre salariați și-au indicat intenția de a participa la o grevă generală (68% dintre ei considerând că greva ar trebui organizată în cel mai scurt timp posibil). Opțiunile nu variază în funcție de apartenența sindicală (la o organizație sindicală sau alta) sau neafilierea ­sindicală.

Potrivit cercetării, peste 75% dintre salariați au declarat că au cunoștință de lista comună de revendicări semnată de federațiile sindicale din sectorul sanitar, această acțiune comună bucurându-se de notorietate. 58% dintre salariați au declarat că nu cunosc conținutul înțelegerii încheiate de Guvern cu o altă organizație sindicală din Sănătate. Dintre cei care au declarat că au cunoștință de această înțelegere și de conținutul ei, aproximativ 85% s-au declarat nemulțumiți de rezultatele obținute, respectiv de încheierea ei (doar 6,48% mulțumiți); 18,9% dintre nemulțumiți sunt membri ai organizației care a încheiat înțelegerea (81,4% dintre membrii acestei organizații declarându-se nemulțumiți).

Totodată, 75% dintre salariați nu sunt de acord cu măsura introducerii sporurilor în salariile de bază (doar 10,44% au indicat acordul pentru această variantă). Doar 36,8% dintre salariați au declarat că sunt de acord cu principiul „sporuri în sumă egală pentru toate categoriile de personal care lucrează în același loc de muncă“, propus de Guvern și acceptat de o organizație sindicală. În plus, 60% dintre medici nu sunt de acord cu acordarea în anii următori a tarifului orar al gărzilor aplicat în 2017, același procent dintre respondenți optând pentru forma actuală a sporurilor aferente gărzilor.

Motive pentru grevă

Pe lângă împotrivirea la mutarea contribuțiilor (cel mai important motiv), ierarhia motivelor țintite pentru care salariații din Sănătate ar face grevă este următoarea:

Comentarii

Doresc sa vad site-ul intreg
© 2006 - 2017 - Toate drepturile rezervate