12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialAsociațiile de pacienți vor să facă parte din comisiile de specialitate ale...

Asociațiile de pacienți vor să facă parte din comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății

Coaliţia Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România solicită Ministerului Sănătății să includă și un reprezentant al asociațiilor de pacienți în cele 59 de comisiile de specialitate ale MS, cu statut de membru observator, pentru ca transparenţa decizională să nu rămân doar un slogan al autorităţilor.

În prezent, proiectul de Ordin privind componența, atribuțiile, regulamentul de organizare și funcționare al comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății este în dezbatere publică până pe 23 august a.c.. Comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății sunt organisme consultative permanente care furnizează expertiza necesară pentru coordonarea rețelei de asistență medicală. Membrii comisiilor de specialitate beneficiază de o indemnizaţie lunară de 10% din indemnizaţia secretarului de stat, care se acordă, la cerere, în condiţiile prevăzute de art. 16 alin. (3) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Potrivit proiectului, membru al comisiilor de specialitate poate fi orice profesionist în domeniul medical respectiv având activitate profesională, de cercetare medicală, didactică sau academică apreciată în sistemul de sănătate. Membrii comisiilor vor fi numiţi în urma unui proces de consultare a Ministerului Sănătăţii cu universităţi de profil, societăţi profesionale şi Colegiul Medicilor din România.

”Considerăm că este important ca un reprezentant al asociațiilor de pacienți să facă parte din comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății ca membru observator întrucât perspectiva pacientului despre care se tot vorbește în spațiul public să devină mai mult decât un slogan. Reprezentanții asociațiilor de pacienți pot contribui cu o radiografiere concretă a problemelor cu care se confruntă pacienții pe problema respectivă. În plus, o astfel de măsură ar duce la transparentizarea unor decizii luate de Ministerul Sănătății, care afectează în mod direct pacienții”, declară Radu Gănescu, președintele COPAC.

Într-un interviu pentru România Liberă, Radu Gănescu susţine că se aşteaptă la un răspuns pozitiv din partea autorităţilor: “Aceste comisii compuse din specialişti abordează pe diverse patologii – cardiovasculare, endocrine, hematologice, oncologice ş.a.m.d – protocoalele şi ghidurile terapeutice, strategiile şi programele naţionale de sănătate pentru rezolvarea problemelor pacienţilor şi credem că ar fi foarte binevenit ca în rândul acestor comisii să poată participa şi reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi, care pot aduce informaţii la zi privind situaţia bolnavilor din România, având în vedere că suntem implicaţi la firul ierbii în ceea ce se întâmplă în spitale, în relaţia cu medicii, în problema accesului la medicamente. Nu văd de ce experienţa noastră nu ar fi luată în considerare”.

El a mai spus că intenţia de participare la şedinţele comisiilor ar putea grăbi punerea în practică a unor soluţii concrete pentru pacienţi: “Nu dorim remuneraţii, nu dorim să fim membri deplini, ci doar să putem să ne spunem opiniile noastre, pentru că sunt comisii care până la urmă decid soarta noastră, a tuturor. Ne batem cu pumnul în piept că ascultăm vocea pacienţilor, or cred că acest lucru ar fi un pas înainte de la vorbe la fapte, dar şi pentru transparentizare decizională. Noi, ca asociaţii de pacienţi, putem şi noi la rândul nostru să venim să semnalăm problemele din sistem, să transmitem sugestii şi să avem un sprijin reciproc. Se pot face foarte multe lucruri, pentru că avem nevoie de colaborare şi de comunicare şi acesta ar fi un prim pas să ne despărţim de sintagma noi suntem noi şi ei sunt autorităţile”. Preşedintele Coaliţiei a precizat pentru RL că este de aşteptat ca şi alte asociaţii de pacienţi să susţină acest demers.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă