21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAtenţie la postură! Scolioza, cea mai frecventă afecţiune la copii

Atenţie la postură! Scolioza, cea mai frecventă afecţiune la copii

România se află pe primele locuri în lume în ceea ce priveşte frecvenţa scoliozei grave la copii şi adolescenţi, iar specialiştii atrag atenţia părinţilor asupra importanţei depistării precoce a acestei afecţiuni şi alegerii celor mai bune metode de tratament. Scolioza poate fi combătută cu ajutorul Terapiei Schroth, o tehnică ce foloseşte exerciţii de respiraţie şi postura pentru a reda poziţia corectă a coloanei vertebrale.

Vacanţa de vară poate fi un prilej foarte bun pentru părinţi să meagă cu copiii la specialist pentru diagnosticarea şi tratarea scoliozei, în condiţiile în care pe parcursul anului şcolar elevii petrec din ce în ce mai mult timp pe scaun, în bănci, la şcoală sau la birou,  acasă, în faţa calculatorului, a televizorului sau a tabletei, ghiozdanele sunt din ce în ce mai grele şi tot mai prost concepute în raport cu fiziologia organismului, iar timpul dedicat activităţii fizice a scăzut dramatic. Experţii avertizează că toţi aceşti factori contribuie la dezvoltarea unor atitudini cifotice, lordotice sau scoliotice la copii şi la afecţiuni grave în viaţa de adult: hernie de disc, hernie cervicală, lombalgie sau „text neck“ (dureri ale gâtului provocate de postura aplecată mereu asupra ecranului telefonului mobil, n.r.). Prevenirea unor astfel de situaţii sau identificarea timpurie a acestor probleme contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii adolescenţilor, dar şi a viitorilor adulţi.

Terapia Schroth, eficienţă maximă

Este vorba de o terapie de lungă durată, care implică în primele şase luni executarea exerciţiilor sub asistenţa fizioterapeutului, de două sau trei ori pe săptămână, urmând ca apoi pacientul să lucreze zilnic, acasă, pentru cel puțin o oră pe zi. Efectuarea exerciţiilor cu ajutorul fizioterapeutului are ca scop discutarea şi eliminarea erorilor observate pe parcursul exerciţiilor, evaluarea succesului terapeutic şi a eventualelor nereuşite, precum şi motivarea continuă a pacientului.

Bogdan Goga, fizioterapeut în cadrul Institutului Clinic Fundeni şi fondatorul Centrului de Fizioterapie și Terapie pentru Mişcare, a declarat pentru „România liberă“ că această metodă de recuperare medicală constă în aplicarea unui complex de exerciţii de respirație şi contracţii musculare, ce au ca scop final ameliorarea acestei afecţiuni. De asemenea, „sunt utilizate tehnici precum autoelongaţia coloanei vertebrale, respiraţia tridimensională, tonifierea şi stretchingul musculaturii în poziţia maximă corectivă, exerciţii ce vizează corectarea posturii scoliotice şi obţinerea unei imagini corporale normale“.

„Eficienţa terapiei Schroth este dată de perseverenţa pacientului în executarea corectă a exerciţiilor indicate de fizioterapeut, răbdarea sa în aplicarea terapiei şi în purtarea corsetului, dacă este cazul. În mod normal, corsetul se recomandă pentru tipurile de scolioză de peste 20 de grade unghi Cobb şi trebuie purtat 24 din 24 de ore, până la maturaţia osoasă, în jurul vârstei de 18-20 ani“, explică Bogdan Goga.

Un proiect în ajutorul elevilor

Începând cu noul an şcolar 2017-2018, Centrul Terapie pentru Mişcare intenţionează să extindă la nivel naţional un proiect început la o şcoală din Bucureşti, cu scopul de a contribui la informarea elevilor şi părinţilor cu privire la factorii favorizanţi pentru apariţia deficienţelor posturale, precum şi în vederea identificării timpurii a scoliozei prin realizarea unei evaluări posturale. Fizioterapeutul Bogdan Goga argumentează prin faptul că „o identificare timpurie a scoliozei, încă de pe băncile şcolii, ar putea contribui la o atitudine preventivă, precum şi la rezultate terapeutice mult mai bune. Acesta este şi motivul pentru care vizăm elevii claselor a VI-a şi a VII-a, deci copii de 12–13 ani, aflaţi în adolescenţa timpurie. De regulă, scolioza se agravează odată cu adolescenţa mijlocie (13–16 ani). De asemenea, am avut în vedere şi contextul social şi multitudinea de factori externi care pot contribui la dezvoltarea unor deficienţe posturale“. 

Fizioterapeutul spune că a beneficiat de întreaga cooperare a cadrelor didactice în acest proiect: „Ne-au primit cu braţele deschise şi ne-au ajutat cu tot ceea ce a fost nevoie pentru organizarea activităţii. Mai mult decât atât, am fost surprinşi să primim numeroase solicitări din partea diriginţilor de clasele a VI-a şi a VII-a. Dacă pentru început ne-am dorit să facem un episod-pilot, urmând să continuăm activitatea din toamnă, ulterior ne-am dat seama că solicitarea este mult mai mare.

Într-o primă etapă, am mers la elevii a cinci clase din cadrul Şcolii Gimanziale nr. 79 din Bucureşti, cu care am încheiat un parteneriat, iar din toamnă alte cinci clase ale aceleiaşi şcoli şi-au manifestat dorinta de a asista la prezentare. Din punctul meu de vedere, este un proiect care ar trebui derulat în toate şcolile din România, deoarece obţinerea unei informaţii valoroase la momentul potrivit şi realizarea unei evaluări posturale la o vârstă cât mai fragedă pot să scutească copiii şi părinţii de numeroase probleme.

Pe această cale doresc să solicit şi sprijinul factorilor de decizie din domeniu pentru implementarea acestui proiect, astfel încât să putem acoperi o arie cât mai mare a şcolilor şi un număr de copii cât mai crescut.“   

Semnale de alarmă

Un rol important în depistarea precoce a scoliozei o au părinţii, care pot observa eventuale semnale privind cu atenţie copilul fără haine pe el, în următoarele ipostaze:

–  dacă se uită din  spate şi observă o asimetrie la nivelul umerilor şi la nivelul bazinului;

– dacă se uită din lateral şi văd şi umărul de pe partea opusă, acesta va fi clar un semnal de alarmă;

– în cazul în care copilul obişnuieşte să stea într-o poziţie „cocoşată“ sau „strâmbă“.

Predominanța

România este ţara cu cele mai multe cazuri de scolioză din Europa, 2-3% dintre copii şi adolescenţi fiind diagnosticaţi cu această afecţiune.

Scolioza apare de obicei la pubertate şi este de patru ori mai frecventă în rândul fetelor decât al băieţilor.

Cu cât vârsta copilului este mai mică, cu atât mai simplu va fi tratamentul scoliozei, deoarece coloana vertebrală este în stadiul precoce de formare şi se adaptează cu uşurinţă.

Diagnosticul de scolioză nu trebuie să vă sperie deoarece există proceduri moderne de tratament, de la recuperarea medicală – Terapie Schroth şi Terapia Vojta – şi până la recomandarea şi achiziţionarea unui corset, pentru cazurile care au această indicaţie.

"Identificarea timpurie a scoliozei, încă de pe băncile şcolii, ar putea contribui la o atitudine preventivă, precum şi la rezultate terapeutice mult mai bune.“ (Bogdan Goga, fizioterapeut)

Scolioza la copii este o deviație laterală a coloanei vertebrale, însoțită de rotația corpurilor vertebrale. Curbarea coloanei poate determina modificări de aliniament la nivelul umerilor, cutiei toracice, bazinului, taliei și la nivelul spatelui.

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă