11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCardul european de sănătate, soluţia ideală pentru vacanţele în Europa

Cardul european de sănătate, soluţia ideală pentru vacanţele în Europa

De 10 ani, românii pot beneficia, timp de 12 luni, pe perioada călătoriilor în spaţiul UE de servicii medicale gratuite, decontate de statul român în baza cardului european de sănătate. În 2016, peste un sfert de milion de carduri au fost active, după cum declară într-un interviu pentru „România liberă“ purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Augustus Costache.   

RL: Este perioada concediilor şi este nevoie de o asigurare medicală în cazul călătoriilor în străinătate. Dar nu foarte multe persoane ştiu că există o alternativă gratuită la poliţa de asigurare contra cost: cardul european de sănătate. În ce condiţii poate fi obţinut şi utilizat?

Augustus Costache: Cardul european de asigurări de sănătate poate fi obţinut printr-o simplă cerere de către orice asigurat din România, putând fi utilizat în ţările membre ale Uniunii Europene, de asemenea în cele ale Spaţiului Economic European şi în Confederaţia Elveţiană pentru serviciile medicale care devin necesare în timpul călătoriei. Deci nu pentru o suferinţă apărută înaintea călătoriei, nu pentru servicii medicale programate, cu excepţia celor de hemodializă sau de dializă peritoneală, care sunt considerate servicii necesare în timpul călătoriei. Cardul european se poate emite şi pentru minori.

Care este procedura pentru turiştii români aflaţi pe teritoriul unei ţări europene, cum pot utiliza acest card?

Turiştii care au o problemă de sănătate se adresează unui furnizor de servicii medicale aflat în relaţii contractuale cu sistemul de asigurări sociale de sănătate din ţara respectivă. Condiţiile în care se acordă aceste servicii medicale sunt cele acordate asiguraţilor din acel stat, deci se aplică legea ţării de destinaţie. Astfel, în unele ţări, spre exemplu, pentru internarea în spital poate fi percepută o coplată pe zi de spitalizare.

Pentru că sunt anumite protocoale şi proceduri, există limite ale valorii serviciilor medicale decontate de către statul român?

Nu există un prag pentru decontarea serviciilor. Persoanei respective i se acordă îngrijirile medicale necesare, după care furnizorul din ţara de destinaţie trimite nota de plată către sistemul de asigurări sociale de sănătate din ţara respectivă, care, la rândul lui, ni-l trimite nouă şi noi decontăm după ce verificăm serviciile prestate asiguratului român.

Există posibilitatea ca un pacient român asigurat, nemulţumit fiind că nu poate face o procedură medicală sau o investigaţie complexă pentru că nu există fonduri de la CAS, să poată solicita efectuarea acestuia într-o altă ţară europeană pe perioada călătoriei, prin intermediul acestui card?

Nu. Cardul european este destinat serviciilor care devin necesare în timpul călătoriei. Dacă a apărut o problemă de sănătate sau chiar dacă este o problemă preexistentă care s-a acutizat în timpul călătoriei, atunci cardul poate fi utilizat.

Câte carduri au fost emise în acest an?

Anul trecut au fost emise aproximativ 281.000 de carduri europene. Deocamdată nu avem date statistice pentru anul în curs şi este mai greu să spunem câte sunt valabile în acest moment, pentru că ele au fost emise la diverse date, deci unele care au fost emise anul trecut probabil că au expirat. Pe de altă parte, nu trebuie uitat că mai sunt şi cei care apelează la certificate de înlocuire pentru că nu şi-au luat în timp util carduri şi după aceea au nevoie de certificatul de înlocuire pe care îl solicită direct din străinătate când le apare o problemă. Deci în cazul în care posesorul cardului pierde acest document în timpul călătoriei, poate solicita certificatul de înlocuire, care i se poate trimite de urgenţă. De asemenea, dacă a omis să-şi ia cardul înainte de a pleca şi s-a ivit o problemă de sănătate, la fel poate solicita în regim de urgenţă certificatul de înlocuire. Este un document care înlocuieşte cardul, potrivit directivelor europene.   

VALABILITATE

Începând cu anul 2007, persoanele asigurate de pe teritoriul României pot solicita cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), care le dă dreptul la asistenţa medicală devenită necesară în timpul şederii temporare pe teritoriul statelor membre UE, Spaţiul Economic European sau Confederaţiei Elveţiene. Prin ședere temporară se înțelege deplasarea unei persoane în unul dintre statele membre ale UE/SEE/Confederaţia Elveţiană pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioadă de timp de cel mult 12 luni.

AVANTAJE

Tratamentul oferit de spitalele publice din străinătate pacienţilor români care au o urgenţă medicală în timpul călătoriei este gratuit, cu excepţia unor spitale care pot cere o coplată. Astfel, persoana asigurată care are cardul asupra sa nu este nevoită să scoată niciun ban din buzunar şi beneficiază de servicii medicale gratuite prezentând cardul la spitalele publice din statul în care a mers în vacanţă. Apoi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) decontează tratamentul integral, asiguraţii din România care au card european de sănătate beneficiind de aceleaşi servicii de sănătate ca şi persoanele asigurate din ţara de destinaţie a călătoriei.

281.000 de carduri europene de sănătate au fost emise în 2016.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă