12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCaror persoane li se adreseaza cele mai cunoscute tipuri de implanturi?

Caror persoane li se adreseaza cele mai cunoscute tipuri de implanturi?

Un implant dentar este un dispozitiv medical, deseori realizat din titan (un material biocompatibil si de inalta calitate), care se insereaza in osul maxilarului printr-o tehnica chirurgicala. Functia sa este de a inlocui dintele natural care, din diverse cauze a fost pierdut.

Potrivit unui experimentat dentist Dr Aristide, stomatologia este o ramura a medicinei aflata intr-o continuu dezvoltare, fapt ce face posibil ca azi sa se poata vorbi si despre o multitudine de tipuri de implanturi dentare, toate acestea fiind proiectate in functie de necesitatile pe care le au pacientii.

Dupa locul in care sunt amplasate implanturile

Locul in care implantul este inserat in maxilar creeaza o categorie ce include 3 tipuri de implanturi dentare:

1. Implantul dentar intraosos

Acest tip de implant cunoscut sub numele de endosteal sau endosseous, se insereaza in osul maxilarului si este cel mai frecvent utilizat atunci cand este necesar de realizat aceasta tehnica. Scopul sau este sa inlocuiasca radacina unui dinte lipsa sau mai multe radacini ale unor dinti naturali care din diferite cauze lipsesc. Radacinile pot fi inserate printr-o singura procedura sau cel mult prin doua proceduri, iar formele acestora sunt diverse, de la formele late, pana la formele de placa.

Dupa ce medicul stomatolog face toate demersurile necesare pentru a determina daca pacientul este un candidat viabil pentru un implant de succes, va planifica impreuna cu pacientul plasarea implantului. Pacientul isi va da acordul doar dupa ce stomatologul ii va explica ce presupune implantul dentar si care sunt costurile implicate. Ulterior, se va face planificarea pentru plasarea implanturilor. Medicul stomatolog poate sa prescrie antibiotice sau alte medicamente pe care pacientul trebuie sa le administreze inainte si dupa realizarea implanturilor.

2. Implantul dentar subperiostal

Procedura de implant dentar pe osul maxilarului este uzitata rar si doar atunci cand osul maxilar al pacientului nu poate suporta tipul de implant intraosos, deoarece nu este lat sau inalt pe cat ar trebui, asadar, are dimensiuni reduse. Procedura presupune sa se aplice un cadru metalic plat deasupra osului maxilar si este realizabila in una sau doua etape. Exista medici stomatologi care opteaza pentru o singura interventie chirurgicala si exista medici care recurg la doua etape.

Acest tip de implant este folosit de cele mai multe ori pentru a acoperi o suprafata mare, precum o mandibula complet edentata. Poate fi o alegere buna daca lipsesc mai multi dinti in aceeasi zona a gurii, insa este un tip de implant mai scump prin comparatie cu cel intraosos deoarece se realizeaza pentru fiecare pacient in parte.

3. Implantul dentar transosos

Acest tip de implant se adreseaza pacientilor care dispun de o structura osoasa extrem de limitata, insa se foloseste rar deoarece implica o procedura complexa care include inclusiv spitalizare si anestezie generala. Procedura este foarte extinsa si cuprinde elementele celor doua tipuri de implanturi mentionate anterior.

Tipuri de implaturi dentare in functie de forma

1. Forma de radacina: Implantul dentar cu forma de radacina este cel mai frecvent utilizat in cabinetele stomatologice. Acestea au forme foarte asemanatoare dintilor naturali, conica sau surub. Sunt utilizate prin inserarea in osul maxilar.

2. Forma de placa: Destul de rar utilizat, forma acestui implant dentar este cea a unei lame. Se adreseaza persoanelor care nu dispun de os maxilar corespunzator tehnicii de implantare si nu li se poate face nici grefa osoasa. Este realizat din metal si este amplasat printr-o procedura chirurgicala, vertical in maxilar.

3. Cadru: Are forma unei lame si este din metal. Se adreseaza pacientilor cu probleme grave ale maxilarului inferior, carora nu li se pot aplica proteze.

Tipuri de implanturi in functie de etapele necesare procedurii

1. Implantul dentar in doua etape: Este cel mai frecvent utilizat. Prima faza este cea chirurgicala si include inserarea implanturilor dentare in osul maxilar. Dupa realizarea osteointegrarii, care dureaza cateva luni, se poate trece la cea de a doua faza, de asemenea chirurgicala, in care se va face o mica incizie in gingie deasupra implantului, dupa care se va monta un bont de vindecare pentru gingie. Dupa cateva zile (aproximativ o saptamana), timp in care gingia se va modela in jurul bontului, se va putea face restaurarea finala.

2. Implantul dentar intr-o singura etapa. Multi pacienti prefera acest tip de implant dentar realizabil printr-o singura procedura datorita timpului scurt in care poate fi executat. Consta in inserarea unui implant lung in maxilarul superior si in coaserea tesutului gingival pana la capul implantului dentar. Dat fiind faptul ca aceasta parte din implantul dentar ramane expusa si vizibila nu va mai implica o a doua etapa chirurgicala, iar dupa vindecare se poate face restaurarea.

In concluzie, orice persoana careia ii este necesar un implant dentar Bucuresti sau oriunde altundeva in tara, trebuie sa discute cu doctorul stomatolog despre tipul de implant care i se potriveste.

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă