În prag de sărbători, tentaţiile sunt la tot pasul, de la vinul fiert comercializat din belşug la târguri până la mesele festive în familie, ştiut fiind faptul că românul este gurmand şi îi place să petreacă într-o abundenţă ce stimulează simţurile şi, implicit, poftele. Când, cum şi de ce apare alcoolismul? Câteva răspunsuri şi recomandări a oferit pentru „România liberă“ medicul psihiatru Mălina Ioana Simu, de la Centrul de evaluare şi tratament al toxicodependenţelor pentru tineri Sf. Stelian din Bucureşti.
RL: Consumul excesiv de alcool este egal cu ceea ce numim a fi “alcoolism“?
Dr. Mălina Ioana Simu: Dacă vorbim de terminologie, „alcoolismul“ nu mai este utilizat din cauza unei conotaţii negative, stigmatizarea. De aceea, clasificările din ultimii ani au propus denumirea de tulburare datorată consumului de alcool, acest termen fiind valabil, de fapt, pentru orice substanţă cu potenţial de abuz ori dependenţă sau care determină anumite afecţiuni medicale. Consumul excesiv de alcool s-ar putea încadra sub această mare umbrelă a tulburărilor mentale şi de comportament legate de utilizarea alcoolului, fiind un termen general care nu specifică afecţiunea consumatorului, ci mai degrabă arată cauza determinantă a afecţiunii.
Citește textul integral în ediția print de marți a ziarului România Liberă, disponibil la toate chioșcurile de difuzare a presei.