8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialCum ne detoxifiem corpul iarna

Cum ne detoxifiem corpul iarna

În secolul stresului și al poluării, interacţionăm zilnic cu peste 80.000 de chimicale toxice. Din acest motiv, imunitatea noastră este din ce în ce mai scăzută, obosim tot mai des și este momentul pentru a adopta o strategie zilnică de detoxifiere, pentru a ne recăpăta energia.

Pe timpul iernii, misiunea noastră este cu atât mai grea cu cât corpul nostru este mai sedentar și tinde să înmagazineze mai multe toxine decât în mod normal. Atunci când organismul nu reușește, prin detoxifiere, să scoată mai multe toxine din sistem decât numărul celor care intră în sistem, de obicei se instalează blocaje periculoase și apar diverse boli cronice și activitate anormală a sistemului nervos.

Chiar dacă corpul ne ajută destul de mult să eliminăm toxinele, prin colon, piele, rinichi, plămâni sau sistemul limfatic, atunci când solicitările devin intense, organele sunt supuse presiunii, iar un ajutor extern este recomandat de specialiști. În plus, temperaturile scăzute din această perioadă cresc nevoia de energie a organismului, ce poate fi corectată printr-o dietă echilibrată, de pregătire pentru lunile de primăvară, care vor da un restart întregului organism. Astfel, o detoxifiere eficientă presupune un program alimentar echilibrat, din care să nu lipsească alimentele naturale, integrale, cu precădere legume și fructe.

Hidratarea, rol esenţial

Indiferent de anotimp, apa este indispensabilă pentru buna funcţionare a organismului, care de altfel este alcătuit în proporţie de 70% din apă. Totodată, consumul de lichide ajută la buna funcţiona-re a rinichilor și a vezicii urinare în procesul de detoxifiere, prin eliminarea reziduurilor din organism. De altfel, rinichii au rolul de a filtra sângele și de a echilibra nivelul de aciditate din corp, ajutând organele vitale să primească o cantitate optimă de potasiu, clor, magneziu și fosfor, eliminând în același timp surplusul de minerale, nitrogen, săruri și alte substanţe toxice pe care ficatul nu a reușit să le neutralizeze.

Dacă acest proces natural de detoxifiere nu funcţionează cum trebuie, există riscul apariţiei unor infecţii urinare, dermatologice sau cu alte localizări, fie că sunt de cauză virală sau bacteriană. De aceea, este important să verificăm periodic aspectul, claritatea și culoarea pielii, pentru că, de pildă, o afecţiune renală poate fi semnalată și prin apariţia unor pete maronii în jurul ochilor. Un alt indiciu al deficitului renal poate fi aspectul părului de pe cap, care este fie prea gras, fie prea uscat, subţire și casant. Medicii și nutriţioniștii spun că, pe lângă vitaminele și mine-rale pe care le putem lua din alimente proaspete și hrănitoare, hidratarea este vitală în procesul de detoxifiere, având un rol esenţial în eliminarea toxinelor, prin consumarea a cel puţin 2 litri de apă pe zi. De asemenea, supele și ciorbele aduc un plus de hidratare.

Programul „Easy Winter Detox“

Unul dintre cei mai cunoscuţi experţi în nutriţie din România, Alec Blenche, a lansat zilele trecute, la Fabrica de Sănătate din Constanţa, un program complex de detoxifiere realizat special pentru perioada iernii. Programul se adresează, în primul rând, începătorilor și urmărește doi factori decisivi în procesul de detoxifiere: alcalinizarea organismului și eliminarea toxinelor.

Pentru a îndeplini aceste obiective, pe parcursul a mini-mum trei zile se va consuma doar hrană lichidă sub forma a șapte băuturi diferite, astfel:

1. Apă ALCALINĂ (bicarbonat de sodiu, ghimbir, lămâie, tinctură de muguri de magnolia).

2. Suc VITALITATE (sfeclă roșie, măr, morcov, ghimbir). Curăţă și reîmprospătează sângele și ficatul, este bogat în fier, vitamina A, bun digestiv, tonic cerebral. De asemenea, conferă vitalitate, echilibrează instinctele de supravieţuire.

3. Suc IMUNITATE (măr, morcov, cătină, MSM, goji și pudră de măceșe). Întărește sistemul imunitar, este bogat în vita-mina C și fitonutrienţi și echilibrează energia sexuală.

4. Suc JOY (ananas, portocală, măr, scorţișoară). Curăţă sistemul limfatic, dă energie, echilibrează proiecţia de sine, stima de sine, echilibrul emoţional.

5. Suc VERDE VIU (măr, seminţe de in, spirulină, polen). Este un detoxifiant celular, reglează glicemia, este bogat în Omega 3, proteină completă (toţi aminoacizii esenţiali).

6. Ceai DIGESTIV (fenicul, lemn dulce, brusture, coada calului, giardinophyt = tinctură pentru paraziţi interni). Are efect digestiv, purgativ, diuretic și echilibrează energia comunicării și a exprimării creative.

7. Suc ANTIOX (cătină, coacăze, afine, MSM, miere). Este un puternic antioxidant, bogat în vitamina C și flavonoide. Băutura oferă putere de vizualizare, intuiţie și energie mentală. 

De unde provin toxinele:

– alcool

– cafeină

– medicamente

– pesticide sau alte substanţe chimice utilizate pentru cultivarea plantelor sau prepararea alimentelor

– poluarea sau alte substanţe din aer

– îndulcitorii artificiali adăugaţi în produsele alimentare

– zahăr

– apă impură

Toxinele se localizează în sistemul gastrointestinal, în piele sau păr, cauzând o serie de probleme precum oboseală, dureri de cap sau greaţă, dar și o gamă variată de boli.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă