16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCum scăpăm de varice

Cum scăpăm de varice

Disconfortul la nivelul gambelor, senzaţia de greutate și de arsură, senzaţia de picioare umflate, venele dureroase şi inestetice sunt principalele simptome care anunţă apariţia varicelor la nivelul picioarelor. Există însă metode noi de tratament, cum este scleroterapia.

Specialiştii spun că primele semne ale afecţiunii pot să apară la vârste destul de fragede, însă la persoanele de sex feminin acestea au o incidenţă mai mare după vârsta de 30 de ani. Îmbolnăvirea venelor superficiale este rezultatul unei boli a sistemului venos din profunzimea piciorului, o afecţiune cunoscută sub numele de insuficienţă venoasă cronică. Boala varicoasă apare din cauza slăbirii rezistenţei peretelui venos şi a funcționării deficitare a valvelor venoase, care au rolul de a permite circulaţia sângelui dinspre laba piciorului spre inimă. Această maladie poate fi congenitală, moştenită în familie, sau poate să apară în urma unor traumatisme sau răniri ale picioarelor. Cauzele apariţiei tulburărilor de funcţionare a valvelor pot fi fie slăbirea structurii peretelui venos sau coagularea sângelui în vene (tromboza venoasă).

Diagnosticul poate fi pus cu ajutorul unei ecografii Doppler, care este neinvazivă şi nedureroasă. Complicaţiile bolii varicoase sunt multiple, de la dureri şi umflături la nivelul membrelor inferioare, până la sângerare, tromboze şi apariţia ulcerului varicos. În cazul în care un cheag de sânge se formează în interiorul varicelor, apare „tromboflebita varicoasă“, o afecţiune dificil de tratat.

Scleroterapia, o soluţie rapidă şi modernă de tratament

În funcție de mărimea venelor, localizarea lor, simptomatologie şi alte boli asociate, tratamentul varicelor se poate face prin chirurgie clasică sau prin terapie medicamentoasă şi mixt. Operaţia clasică pentru varice, denumită „stripping“, presupune smulgerea venei safene interne sau externe, pe care s-au format varicele şi necesită anestezie, dar și o perioa-dă de spitalizare cuprinsă între 5 și 7 zile, reluarea activității normale fiind posibilă după aproximativ o lună. 

Există însă metode noi de tratament, cum este scleroterapia şi ghidarea ultrasonografică (UGS), o procedură minim invazivă, care durează între 15 minute şi o oră, după cum a explicat pentru „România liberă“ medicul chirurg Dănuţ Andronesi: „Este o metodă modernă de tratament care se poate aplica la o paletă largă de pacienţi, de la tineri până la vârstnici, care au diverse patologii asociate, cu rezultate foarte bune. Este comparabil cu tratamentul clasic chirurgical, prin care se smulge vena. Se injectează în varice (venele dilatate) un medicament care se transformă într-o spumă şi induce un proces de scleroză, de astupare a venei respective. Încet-încet se transformă într-un cordon, după care dispare. Foarte important este faptul că recuperarea post-intervenţie este foarte rapidă, toţi pacienţii care sunt trataţi prin această metodă putând să-şi reia activitatea normală a doua zi, să meargă la serviciu, adică nu există o perioadă de convalescenţă ca la tratamentele clasice chirurgicale“.   

Util

Factori de risc

– Boala varicoasă în familie (95% din cazuri)

– Statul îndelungat în picioare

– Ridicarea greutăţilor

– Sarcinile multiple

– Istoric de cheaguri în venele piciorului

– Obezitatea şi sedentarismul

– Hipertensiunea arterială

Încă de la primele semne ale apariției unor vene umflate, ușor de palpat, când picioarele se umflă și se simte o senzație de greutate care dispare la ridicarea piciorului, când există în familie cazuri similare, trebuie solicitat un consult medical de specialitate.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă