13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialDoi români au realizat un implant dentar unic în lume

Doi români au realizat un implant dentar unic în lume

Un inginer şi un stomatolog din Cluj au realizat un implant dentar unic în lume care reproduce "mobilitatea fiziologică a dinţilor", informează Mediafax.

Implantul creat de cei doi clujeni a obţinut diploma şi medalia de aur "Gânditorul de la Hamangia" la Salonul Internaţional de Inventică "Inventica" de la Iaşi, desfăşurat la începutul lunii iulie.

Inginerul Dumitru Pop, profesor universitar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), şi medicul Avram Manea, rezident la Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială, au lucrat cot la cot câţiva ani şi au creat şapte variante de implant, ultima fiind cea mai bună.

"Dinţii nu sunt prinşi în os, între dinte şi os există un spaţiu de ordinul zecilor de microni în care dintele se mişcă şi este un aspect important pentru că, în acest fel, se amortizează forţele aplicate dinţilor, de diferite intensităţi. Noul implant protejează osul înconjurător prin amortizarea forţelor masticatorii, permite utilizarea dinţilor naturali şi a implanturilor ca stâlpi într-o lucrare protetică fixă comună", precizează Avram Manea.

La rândul său, Dumitru Pop detaliază că mobilitatea implantului se realizează prin introducerea între aşa-numitul corp exterior şi corpul interior a unui material elastic care asigură posibilitatea dintelui de a se mişca longitudinal şi lateral, prin comprimarea acestui material.

"Fiecare implant are o durată de viaţă, unele trei ani, altele 30 de ani, depinde de pacient şi organism. Sperăm ca, prin noua invenţie, să creştem durata de viaţă a unui implant dentar, care să reziste mai mult decât un implant normal. Plus că va fi mai uşor de realizat implantul de către medic. Noul tip de implant ar avea costuri uşor crescute faţă de un implant normal, pentru că este ceva mai complex. Implantul nostru dentar este unic şi a fost brevetat la OSIM. Nimeni nu a reuşit să pună un astfel de implant pe piaţă", spune Avram Manea.
 

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...
Ultima oră
Pe aceeași temă