11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialExodul medicilor, un fenomen tot mai periculos: Există un deficit de...

Exodul medicilor, un fenomen tot mai periculos: Există un deficit de peste 13.000 de doctori în spitalele din toată ţara

Cu toate că există posturi în sistemul sanitar, acestea nu se ocupă din cauza nivelului salarial și al condițiilor din unitățile sanitare sau din cauza lipsei oportunităților de dezvoltare profesională și personală. Cea mai importantă și imediată consecință este migrația masivă a medicilor și asistenților către alte țări, atrag atenţia specialiștii de la Institutul Național Democrat.

În plus, România pierde resurse umane foarte importante pentru pregătirea cărora s-au alocat sume mari de bani.

„Cel mai des motiv enunțat al plecării este nivelul salarial. Noi am identificat și niște condiții de lucru din sistem. Când spun condiții de lucru mă refer nu numai la dotarea tehnică din spitale, cabinete, vorbim și de sistem în sine cum lucrează. Mai există o cauză, aceea de dezvoltare profesională, pentru că foarte mulți și-ar dori o carieră profesională în țară, iar acest lucru nu este o cale transparentă sau pe care să o poată accesa toți cei interesați“ – a precizat, în cadrul colocviului cu tema „Exodul medicilor români – între politică și politici“, dr. Geor­ge Nicola, coordonatorul Departamentului de Politici de Sănătate din cadrul Institutului Național Democrat.

Proporţiile exodului, ameninţătoare 

Dr. George Nicola a mai precizat că din anul 2007 până în prezent au plecat să muncească în străinătate 43.500 de medici, dentiști, asistenți medicali, farmaciști, moașe: „Cifrele sunt diferite, indiferent de pe ce site, indiferent de ce instituție e abilitată să facă aceste demersuri, cifrele nu le veți găsi identice. Mai mult decât atât, putem în mare să vedem că în sistem a intrat mai puțin personal medical decât a plecat și de ce, pentru că față de 1990 avem de patru ori mai mulți absolvenți ai școlilor sanitare, facultăților de medicină, dar spitalele sunt închise din lipsă de personal. Din 1990 până în prezent, circa 21.000 de medici au ales să plece“.

Conform estimărilor oficiale, România este codașă printre țările membre UE privind numărul de medici raportat la mia de locuitori, cu 2,5 medici la mia de locuitori, față de media europeană, care este de 3,4.  Mai mult, dr. George Nicola a anunţat că anul acesta se estimează că numărul de medici raportat la mia de locuitori va scădea la 2,2.

Soluţii criticate de sindicate

Deşi salariile personalului medical au crescut semnificativ în ultima perioadă, sunt încă departe de standardele occidentale şi nu pot opri exodul cadrelor medicale. În plus, sindicaliştii din Sănătate ameninţă cu proteste la nivel naţional dacă noua Lege a salarizării va fi adoptată de către Senat în forma actuală, care dezavantajează anumite categorii profesionale din sistem şi adânceşte inechităţile salariale. 

„Nu este nicio dorință de implicare ori consultare a reprezentanților personalului medical. Nu comunică, nu ascultă, nu înțeleg sau nu vor să înțeleagă. Avem o serie de probleme grave sesizate cum ar fi situaţia gărzilor, ca durată și ca plată, responsabilitatea plății veniturilor – ce revine exclusiv angajatorului, discriminarea categoriilor de personal din sistemul sanitar. Toate creșterile și modificările vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, dar numai pentru medici și asistenți medicali, ca și cum celelalte categorii de personal nu ar merita ace­leași drepturi, în acelaşi timp. Am propus aplicarea legii pentru întreg personalul, dar amendamentul a fost respins“, avertizează Ion Cotojman, președintele Federației Sindicale Hipocrat. 

Ministerul Sănătății a elaborat anul trecut un plan multianual pentru profesia medicală, ce include simplificarea procesului de recrutare, o reformă educațională, oportunități mai bune de promovare și ajutoare pentru medicii care sunt dispuși să-și desfășoare activitatea în spitale din zone rurale. Totodată, în urmă cu aproape două luni, ministrul Florian Bodog anunţa înfiinţarea unui Centru naţional de resurse umane, prin intermediul căruia se va acorda asistență medicilor români din străinătate, care doresc să revină în România: „E greu de găsit o soluție pentru a ține medicii în țară, însă avem câteva măsuri. În programul de guvernare avem creșterea salariilor medicilor, care e o măsură foarte bună și care cred că va ține și deja am solicitări de medici care doresc să se întoarcă în țară“.  

Aproape o treime dintre posturile din spitalele românești sunt vacante, iar Ministerul Sănătății a calculat că aproximativ un sfert dintre români au un acces insuficient la asistența medicală de bază. Posturi la secţii precum Cardiologie, ORL sau Terapie Intensivă rămân neocupate în mai multe oraşe, iar în unele judeţe deficitul se apropie de 50%.

DIRECŢIE. Sistemele de sănătate vest-europene, cele mai atractive

Potrivit raportărilor făcute de organizațiile profesionale, Marea Britanie, Franța, Germania sunt destinațiile cele mai căutate de medicii români. Totodată, cei mai mulți medici care decid să plece au specializări precum medicină generală, medicină de familie, chirurgie generală și anestezie-terapie intensivă.  De exemplu, în Uniunea Europeană, un rezident e plătit cu 1.100 euro pe lună, în timp ce în România un medic specialist are  un salariu de 500 euro pe lună.

 

Citește ziarul integral în format .PDF aici!

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

România poate rămâne fără Noaptea Europeană a Muzeelor întrucât nu s-au rezolvat revendicările angajaților din Cultură

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CULTURMEDIA anunță că membrii săi nu vor participa la evenimentul intitulat "Noaptea Europeană a Muzeelor", în...

Ciolacu apare alături de candidata Gabriela Firea și o laudă că “știe administrație”

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, o laudă pe Gabriela Firea, care a devenit, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei. "Decizia...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă