19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialImazalilul, inamicul sănătății, pe rafturile supermarketurilor

Imazalilul, inamicul sănătății, pe rafturile supermarketurilor

Pe eticheta galbenă de deasupra raionului de fructe dintr-un supermarket din România scrie mare „Clementine”. Dedesubt, o explicație care pare scrisă de mână: „Tratat cu imazalil”. Lumea care se învârte prin zonă pare să nu fie deranjată de etichetă. Pungile de plastic se umplu repede și sunt duse apoi spre casele de marcat și acasă.

Imazalilul a devenit, în ultimele săptămâni, inamicul public numărul 1. Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, a avertizat cumpărătorii că unele din citricele care se găsesc în magazinele noastre sunt conservate cu Imazalil, o substanţă foarte periculoasă folosită pentru combaterea bolilor la plante, dar a cărei utilizare în agricultură este interzisă de legislaţia Uniunii Europene.

Fără miros, fără culoare

„Portocalele și citricele conservate cu Imazalil sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acoperă coaja citricelor și este folosită pentru combaterea bolilor la plante și are o acțiune fungicidă. Ingerarea acestei substanțe atacă ficatul și rinichii și se pare că este cancerigenă și mutagenă, după cum declara prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Fructele și legumele stropite cu acest pesticid nu au un miros diferit și nici o culoare aparte. Legislația Uniunii Europene interzice folosirea THIABENDAZOL-IMAZALIL în agricultură.”, a declarat Paul Anghel.

Sfatul său: să ne uităm bine pe etichete și să spălăm bine fructele, dacă le cumpărăm. „Intoxicarea poate interveni chiar dacă nu se ingerează coaja fructelor și legumelor stropite. Acestea trebuie spălate pentru îndepărtarea pesticidului de pe suprafața lor!”, a mai avertizat directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.Imediat după aceste declarații, ANPC a depistat 108 kg de citrice tratate cu imazalil, într-un hipermarket din București. Acesta le-a scos de la vânzare, la solicitarea ANPC, până la efectuarea analizelor de către Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Pesticid monitorizat

Recent, ANSVSA a anunțat, printr-un comunicat de presă, că imazalilul este unul dintre cele 180 de pesticide monitorizate în cadrul Planului Național de control reziduuri de pesticide, iar până în prezent nu au fost înregistrate depășiri ale nivelului maxim admis din acest pesticid în citrice. „Imazalilul este o substanță utilizată pentru protecția plantelor (pesticid), autorizată în 24 de state membre, inclusiv în România, începând de la 1 ianuarie 2012 până la 31 decembrie 2021. Limitele maxime admise de imazalil în și pe produsele alimentare sunt stabilite în Regulamentul (CE) nr. 396/2005 privind nivelurile maxime de pesticide MRL în și pe produsele alimentare și furaje de origine vegetală și animală cu modificările și completările ulterioare (limita maximă admisă pentru citrice este de 5 mg /kg). Imazalilul este unul dintre cele 180 de pesticide monitorizate în cadrul Planului Național de control reziduuri de pesticide realizat de către ANSVSA. În anul 2016 și în acest an, până în prezent, nu au fost înregistrate depășiri ale nivelului maxim admis pentru această substanță în citrice”, menționează sursa citată.

Potrivit Autorității Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, imazalilul se poate utiliza ca fungicid pentru tratarea post recoltare a citricelor, roșiilor, semințelor de cereale în conformitate cu specificațiile tehnice, astfel încât în momentul introducerii pe piață a produselor alimentare, concentrația de imazalil să nu depășească limitele impuse de legislația în vigoare.

„La această dată, din informațiile derulate prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje SRAAF, nu reiese existența unui risc pentru sănătatea consumatorilor cu privire la prezența imazalilului în citrice. Conform procedurilor, în cazul în care se înregistrează o depășire a limitei maxime admise, produsul alimentar respectiv, în funcție de situație, fie nu este pus pe piață, fie este retras de pe piață și distrus”, notează ANSVSA.

Ce spun cei care vând

Unul dintre magazinele care vând citrice tratate cu Imazalil este Auchan România. Mihaela Costache, specialist în comunicare al grupului, a spus pentru România liberă că „pentru toate produsele alimentare comercializate, Auchan România respectă legislația în vigoare și se raportează la cerințele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – instituția abilitată în verificarea aplicării și conformării cu legislația aplicabilă în România”. Aceasta citează informații ale ANSVSA, care spune că „în anul 2016 și în acest an, până în prezent, nu au fost înregistrate depășiri ale nivelului maxim admis pentru această substanță în citrice.” „În egală măsură, precizăm că înțelegem nevoia consumatorilor de a alege în mod informat, motiv pentru care căutăm întotdeauna să ne informăm clienții cât mai transparent cu privire la orice aspect care le-ar putea influența deciziile de cumpărare”, a mai spus reprezentantul Auchan.

Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă