15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialÎnotul, dansul și unele sporturi în aer liber pot prelungi viața. Cercetătorii...

Înotul, dansul și unele sporturi în aer liber pot prelungi viața. Cercetătorii cer decidenților politici să încurajeze populația să facă sport

Cercetătorii au descoperit, în urma unor noi studii, publicate marți, că înotul, sporturile cu rachete și mișcările aerobice cresc foarte mult șansele de prelungire a vieții, reducând în special riscul de atac de cord sau cerebral, relatează Reuters.

Studiind diferite genuri de exerciții, specialiștii au descoperit că practicarea anumitor sporturi are beneficii semnificative asupra sănătății publice și cer medicilor să încurajeze lumea să practice acele sporturi.

Cercetările, publicate în British Journal of Sports Medicine, arată că alergatul, fotbalul sau rugbiul nu oferă aceleași avantaje ca înotul, dansul, sporturile cu rachete sau mișcările aerobice. Experții independenți contrazic, însă, această interpretare a rezultatelor, pe care o consideră greșită din cauza modului în care a fost organizat studiul.

Cercetătorii au analizat starea de sănătate a peste 80.000 de persoane de aproximativ 52 de ani, din Anglia și Scoția, în perioada 1994-2008.

Participanții la studiu au fost întrebați ce fel de mișcare și cât de multă au făcut în ultimele patru săptămâni și dacă au lucrat destul de intens până transpirau și gâfâiau.

Între genurile de mișcare practicate de subiecți au fost treburile gospodărești și grădinăritul, mersul pe jos, mersul pe bicicletă, înotul, fitnesul aerobic, gimnastica, dansul, alergatul, fotbalul, rugbiul, bamington-ul, tenisul și sqash-ul.

Fiecare persoană a fost urmărită, în medie, nouă ani, timp în care 8.970 de pacienți au murit din tot felul de cauze, dar 1.909 și-au pierdut viața în urma unor boli de inimă sau accidente vascular-cerebrale.

Concluzia studiului a fost că riscul de deces din orice cauză a fost cu 47% mai mic la persoanele care practicau sporturi cu rachete, cu 28% mai mic printre cei care înotau, cu 27% mai redus printre cei care dansau mult și cu 15% mai mic în rândul celor care mergeau cu bicicleta.

În cazul deceselor cauzate de boli de inimă sau accidente vascular-cerebrale, riscul era cu 56% mai mic în rândul celor care practicau sporturi cu rachete, cu 41% mai redus între cei care înotau și cu 36% mai mic în rândul celor care făceau aerobic.

Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă