15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialMedic din cadrul Maternităţii Cantacuzino: Am refuzat peste 60 de copii născuţi...

Medic din cadrul Maternităţii Cantacuzino: Am refuzat peste 60 de copii născuţi prematur, din cauza lipsei locurilor

Şeful secţiei de neonatologie a maternităţii Cantacuzino, Adrian Crăciun, a declarat că a fost nevoit să refuze, în 2017, peste 60 de cazuri de naşteri premature, din cauza capacităţii insuficiente. Anual, în România, se nasc peste 20.000 de copii prematuri, potrivit Mediafax.

"Copiii prematuri se dezvoltă ca oricare alt copil, doar că ei au nevoie de ajutor în primele ore ale naşterii. Când te naşti la 1.000 de grame, eşti cât mâna, nu ai anticorpi, plămânii nu sunt dezvoltaţi, dar aceşti copii luptă şi noi luptăm alături de ei. Din păcate, nu supravieţuiesc toţi, dar cei care reuşesc sunt cei mai mari luptători.

Cel mai mic pacient al nostru a fost o fetiţă, Maria, s-a născut la 24 de săptămâni şi avea 600 de grame, şi acum are 3 ani şi merge la gradiniţă şi este un copil absolut normal", a declarat şeful secţiei de neonatologie a maternităţii Cantacuzino, Adrian Crăciun.

Medicul a explicat că lipsa spaţiului din secţia de neonatologie l-a determinat să refuze zeci de naşteri premature.

"Avem un proiect prin care vrem să extindem secţia de la 9 la 15 locuri. Nu va fi o investiţie foarte mare, dar va fi nevoie de personal. De la începutul anului, avem aproape 20 de copii prematuri primiţi şi 60 refuzaţi pentru că nu avem unde să îi internăm. Mămicile, pentru a evita o naştere prematură, trebuie să meargă la medici, din păcate, la noi în ţară, una din cinci mămici nu este văzută de niciun medic pe durata sarcinii. Copiii prematuri trebuie să se nască în maternităţi", a precizat Crăciun.

România încă are cel mai mare grad de mortalitate infantilă din Europa, chiar dacă rata a scăzut în ultimii ani de la 10,1‰, la 7,4 ‰ , tot suntem peste media europeană, care este de 3,5 ‰ .

Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...
Ultima oră
Pe aceeași temă