14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialMedicii rezidenţi, în prag de revoltă. Autorităţile caută soluţii după bâlbele legislative

Medicii rezidenţi, în prag de revoltă. Autorităţile caută soluţii după bâlbele legislative

Cea mai prost plătită categorie profesională din sistemul sanitar, dar şi cea mai importantă în contextul deficitului alarmant de cadre medicale din România, medicii rezidenţi riscă să rămână fără bursa lunară de 670 de lei. Motivul: adoptarea Legii salarizării, făcută pe repede înainte fără o evaluare corectă a impactului pentru mai multe categorii de personal.

Managerii spitalelor din mai multe judeţe le-au transmis deja rezidenților că e posibil să nu-şi mai primească bursele, nemaiexistând baza legală pentru acordarea acestora.

Deşi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, încearcă să liniştească spiritele, dând asigurări că rezidenţii vor beneficia în continuare de burse, asociaţiile profesionale şi sindicatele din sistem avertizează autorităţile faţă de pericolul ca exodul tinerilor doctori să se acutizeze. Potrivit articolului 44 din noul proiect al Legii salarizării, din această lună se abrogă ordonanţa de urgenţă care prevedea că, de la 1 ianuarie 2014, medicii rezidenţi care au salariu mai mic de 3.000 de lei primesc bursă de 670 de lei.

Premierul Mihai Tudose i-a cerut ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, ca până la şedinţa de guvern de joi să găsească o soluţie cu privire la bursele medicilor rezidenţi, existând posibilitatea să se emită o ordonanţă de urgenţă pentru ca acestea să fie plătite sau să se convoace inclusiv o sesiune extraordinară a Parlamentului.

„Nu e vorba despre ce se întâmplă cu ele (bursele – n.r.) în acest moment, este vorba despre ce s-ar fi putut întâmpla cu ele de luna viitoare. Ca să nu ajungem luna viitoare la interpretarea unui funcţionar dacă este sau nu venit salarial, le vom tranşa săptămâna aceasta, joi, în şedinţă de Guvern. Dacă este nevoie da (Guvernul va adopta o OUG – n.r.). Vom găsi un mod de a implementa acest act, dacă nu, chiar putem vorbi de o sesiune extraordinară“, a declarat Mihai Tudose.

Fostul ministru acuză

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătăţii, afirmă că, dacă este o eroare, aceasta “trebuie corectată de urgenţă”. “PSD s-a lăudat în campania electorală cu grija faţă de medici şi cu faptul că aceştia trebuie să rămână în ţară, dar acum tocmai i-a lăsat fără un venit consistent pe cei mai vulnerabili dintre medici. Dacă nu este o eroare, ci proastă guvernare, atunci este încă un semn al incompetenţei acestei guvernări toxice pentru sistemul de Sănătate şi pentru România”, a mai spus fostul ministru şi membru fondator al Platformei România 100. În replică, reprezentanţii Ministerului Muncii invocă faptul că bursele rezidenţilor nu se vor mai plăti în baza vechii ordonanţe, ci în baza a două ordonanţe noi, respectiv Ordonanţa nr. 2 şi Ordonanţa nr. 9 pe 2017, dar şi promisiunile electorale potrivit cărora, de la 1 ianuarie 2018, salariile medicilor vor fi majorate, iar rezidenţii vor câştiga 1.200 de euro.

Avertismentul sindicatelor

Sindicatul PROMEDICA şi USMR “Alianţa Medicilor” avertizează Guvernul, Parlamentul României şi întreaga clasă politică că “astfel de provocări şi tulburări ale unui sistem sanitar cu adevărat deficitar şi aflat nu departe de marginea prăpastiei, în insuficienţă de personal bine pregătit, cu lipsuri materiale imense, văduvit de orice orizont de performanţă reală în -beneficiul pacienţilor noştri şi, nu în ultimă instanţă, lipsit de o viziune coerentă şi fără echivoc a ceea ce ar trebui să devină – generează deja revoltă şi anomie în cadrul corpului medical”. 

Venituri

În prezent, veniturile lunare ale unui medic rezident sunt formate din salariul de încadrare, estimat în medie la 2.000 de lei, şi o bursă de studiu în valoare de 670 de lei. Din cauza deficitului mare de personal din unităţile sanitare, mulţi dintre rezidenţi sunt obligaţi să facă gărzi cot la cot cu medicii specialişti şi primari.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

Avertisment din partea European Green Party către Parlamentul European. Ancheta “Russiagate”, despre bani oferiți unor politicieni din UE, trebuie accelerată înainte de alegerile europene

Partidul European al Verzilor (European Green Party) cere ca investigația "Russiagate", referitoare la banii pe care Rusia i-ar fi oferit unor politicieni din UE,...

Un bănișor, la ipocritul Plicușor

Primarul general Nicușor Dan se laudă în campanie că le-a blocat PUZ-urile edililor Negoiță, Băluță și Ciucu. Pe lângă problema blocării dezvoltării Bucureștiului, ceea ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă