13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialMedicii susțin că reacțiile adverse grave ale vaccinării sunt rar întâlnite

Medicii susțin că reacțiile adverse grave ale vaccinării sunt rar întâlnite

Reacții adverse la vaccin, precum coma sau convulsiile, sunt foarte rare, spun specialiștii. În schimb, cea mai întâlnită reacţie adeversă a vaccinării este febra, dar pe scurtă durată pot apărea şi alte efecte, precum lipsa poftei de mâncare sau mărirea ganglionilor, informează Mediafax.

„Cea mai obişnuită reacţie este o temeperatură între 38 şi 39 de grad, care poate să dureze 24-48 de ore şi după aceea cedează. Se tratează în mod obişnuit cu antitermicele uzuale. După imunizare, copilul poate să aibă o strare mai proastă o zi, două, să nu mănânce bine. La anumite vaccinuri, cum este cel anti-rujeolic, poate să apară, în a cincea zi, o febră moderată şi o mică erupţie pe faţă, pe corp, ca o formă foarte uşoară de rujeolă, determinată chiar de vaccin, care cedează spontan doar cu tratamentul antitermic, nu e necesară internarea, dar e bine să vadă un medic ceea ce se întâmplă.(…) Mai poate să apară, uneori, mai ales după vaccinul ROR, o mărire a ganglionilor laterocervicali, aşa cum zice lumea <<i s-au umflat ganglionii>>, o tumefacţie uşoară a ganglionilor, care se găsesc de o parte sau alta a gâtului. Dar nu au nicio gravitate”, a explica vicepreşedintele Societăţii Române de Pediatrie, medicul primar pediatru Ioan Gherghina, pentru Mediafax.



 

 

Reacții adverse grave precum coma sau convulsia sunt foarte rare, mai spun medicii specialiști, precizând că nu există vreo legătură dovedită între autism și vaccinare.

„Au fost făcute zeci sau poate sute de studii referitoare la acest subiect, care a reprezentat o reală îngrijorare din partea părinţilor. Aceste studii au inclus un milion de copii şi s-a demonstrat că nu există nicio corelaţie între autism şi administrarea vaccinului anti-rujeolic. Şi acest lucru a demonstrat că incidenţa autismului a cărui cauză nici nu se cunoaşte, până la urmă, nu este diferită la copii vaccinaţi în comparaţie cu cei nevaccinaţi”, a precizat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi consilier în Ministerul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a precizat că, în urma demersurilor făcute de Ministerul Sănătăţii, mulţi copii neimunizaţi au recuperat vaccinarea.


Citește și: Ce prevede Legea vaccinării, care va intra în vigoare în 2019

Proiectul Legii vaccinării, care intră în vigoare în 1 ianuarie 2019, prevede că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merge de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei.


„Sunt multe judeţe unde o mare parte dintre copiii nevaccinaţi împotriva rujeolei au fost recuperaţi, acţiunea va continua şi cred că până începe şcoala, majoritatea va fi vaccinată. Sunt încă părinţi care refuză vaccinarea, în acest moment se poate refuza acest lucru, însă este un lucru pe care trebuie să îl conştientizeze toată lumea, respectiv, îmbolnăvirea propriului copil trebuie să fie responsabilitatea părinţilor care iau astfel de decizii”, a adăugat Rafila.

Potrivit unui raport întocmit de către Ministerul Sănătăţii, la nivel naţional, există peste 200.000 de copii nevaccinaţi, cu vârste cuprinse între nouă luni şi nouă ani, iar dintre aceşti, peste 43.000 nu sunt înscrişi la un medic de familie.



 

Cele mai citite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...
Ultima oră
Pe aceeași temă