10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialRemedii miraculoase pentru migrenă

Remedii miraculoase pentru migrenă

Durerile de cap pot trece fără aspirină, odihnă prelungită sau perdele trase, apelând doar la câteva ingrediente de bază sau la dispozitive sofisticate.

Moştenită din familie şi cel mai adesea cauzată de oboseală, schimbări hormonale şi stresul prelungit, migrena este o afecţiune a anumitor părţi ale creierului care se ocupă de procesarea durerii. Spre deosebire de cefalee, unde durerile cuprind întreg capul, migrena se manifestă doar asupra unei jumătăţi a capului, sau asupra tâmplelor, fiind însoţită de mai multe simptome neplăcute. Potrivit statisticilor, 50% din persoanele care au migrene au experimentat primul episod înainte de vârsta de 20 de ani, iar 98% înainte de vârsta de 50 de ani. Studiile arată că 60% din migrenele care apar la femei se declanşează la menstruaţie, din cauza scăderii nivelului de estrogen. La bărbaţi, apare cefaleea în ciorchine: durere în spatele ochilor şi înroşirea lor, însoţite de apariţia unei secreţii nazale.

În mod tipic, migrena este unilaterală, pulsatilă, de intensitate moderată spre severă. Aceasta se instalează treptat și este agravată de activitatea fizică. În peste 40% din cazuri durerea poate fi bilaterală, fiind asociată adesea cu dureri la nivelul gâtului. La adulţi, o criză migrenoasă durează de obicei între 4 şi 72 de ore, iar în cazul copiilor durata este mai mică, de 60 de minute. Frecvenţa crizelor migrenoase variază de la câteva crize în decursul vieţii la mai multe episoade săptămânal, media fiind de un episod pe lună. Este important consultul medical de specialitate, deoarece medicul poate recomanda diferite medicamente care pot atenua cefaleea intensă asociată migrenelor. De asemenea, este necesar un examen clinic neurologic pentru excluderea unor probleme medicale grave, care au ca simptom migrena, cum ar fi tumorile cerebrale.

Atenţie la dezechilibrul sărurilor minerale

Criza migrenoasă este adesea însoţită de greaţă, vărsături, sensibilitate la lumină, la zgomot, la mirosuri, dar şi stări de oboseală şi de iritabilitate. Deși nu se cunoaşte cauza principală a migrenelor, specialiştii citați de site-ul MedicalNews spun că acestea sunt provocate de un cumul de factori de mediu şi genetici. Medicii explică faptul că migrena este provocată în general de deshidratare şi de un dezechilibru al sărurilor minerale care circulă în organism. Pentru a restabili acest echilibru este suficientă puţină sare, recomandându-se utilizarea uneia de foarte bună calitate, cum ar fi sarea roz de Himalaya, care conţine peste 80 de minerale.

Migrenele cu aură (cele acompaniate de tulburări vizuale şi senzoriale) reprezintă un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral, iar pentru femeile care utilizează contraceptive hormonale şi pentru fumători riscul creşte şi mai mult. Simptomele caracteristice aurei se devoltă în 5-20 de minute şi sunt caracterizate prin apariţia unor tulburări vizuale de tipul flashurilor luminoase intense, a punctelor negre sau a senzaţiei de distorsiune a imaginilor. În plus, pot să apară şi o serie de tulburări senzitive (amorţeli sau furnicături), la nivelul mâinilor, al braţelor sau a feţei.

Reţeta miraculoasă: apă, sare şi lămâie

Pe lângă tratamentul clasic antimigrenos recomandat de către medic (antialgice, antiinflamatoare şi medicamente de tipul triptanilor), şi terapiile alternative pot să ajute în prevenţia migrenelor, în special acupunctura, masajul, meditaţia, biofeedback-ul sau aromoterapia. Portalul Top Health News propune o reţetă foarte simplă: se amestecă sucul unei lămâi întregi şi două linguriţe de sare de Himalaya într-un pahar cu apă. Prin consumul rapid al acestui amestec, conţinutul de electroliţi se reechilibrează, iar sistemul imunitar se întăreşte.

Tratament via gadget

Persoanele care suferă de migrenă vor putea să facă această experiență mai puțin dureroasă prin utilizarea unui dispozitiv controlat prin intermediul unui smartphone pentru a elibera șocuri electrice ușoare pe braț, după cum sugerează un studiu publicat în revista Neurology. Gadget-ul experimental, denumit Nerivio Migra, este un plasture cu o baterie, electrozi și un cip care poate comunica fără fir cu dispozitive mobile. Acesta a fost proiectat să stimuleze nervii de sub pielea brațului și să blocheze ajungerea semnalelor dureroase la nivelul creierului.

Pentru experiment, cercetătorii au programat aleatoriu dispozitivele pentru a da fie o stimulare placebo, cu o frecvență foarte scăzută, fie au ales unul dintre cele patru niveluri de tratament prin stimulare electrică activă. Cele patru programe de tratament activ au fost reglate la o frecvență a impulsului de la 80 la 120 Hertz (Hz), cu o lățime a impulsului de 200, 150, 100 și 50. Tehnologia care a fost testată în acest studiu, cunoscută sub numele de stimulare a nervului electric transcutanat (TENS), a fost examinată timp de zeci de ani cu alte aparate pentru ameliorarea durerii migrenoase. În prezent mai multe ţări, între care Belgia, Canada, Australia şi Franţa, utilizează această tehnică terapeutică, cu rezultate promiţătoare.

CAUZE

Oboseala sau epuizarea cauzată de un volum de muncă prea mare (62%), stresul sau problemele psihice (19%) şi somnul insuficient (8%) sunt principalii factori care determină apariţia migrenelor. Cele mai des invocate cauze medicale sunt: dilatarea vaselor intracraniene, fonofobia, fotofobia, alcoolul, alimentaţia acidă, emoţiile puternice, menstruaţia, stările de anxietate.

SOLUŢII

Practicarea exerciţiilor fizice;

Adoptarea unui regim alimentar cu puţine grăsimi nesănătoase, dar cu multe fructe, legume şi cereale integrale;

Evitarea consumului de ciocolată, brânză fermentată, alcool sau drojdie;

Respectarea orarului de somn;

Renunţarea la fumat;

Evitarea mirosurilor puternice de parfumuri sau detergenţi;

Menţinerea unei poziţii corecte a corpului şi evitarea statului prelungit pe scaun sau în picioare;

Păstrarea unui jurnal cu momentele când se declanşează crizele migrenoase, durata şi simptomele lor.

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Apple va organiza un eveniment în luna mai a anului 2024. Ce pregătește compania

Apple va organiza un eveniment pe 7 mai, a anunțat marți compania, în contextul în care există informații potrivit cărora luna viitoare va lansa...

FC Botoșani – Dinamo 2-1! Golul lui Mailat o (în)Groapă pe Dinamo

FC Botoșani visează la salvarea de la retrogradare după ce a câștigat derby-ul „codașelor” Ligii 1 contra celor de la Dinamo, cu scorul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă