15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialHepatita C, o problemă majoră de sănătate publică: Cum poți preveni infectarea...

Hepatita C, o problemă majoră de sănătate publică: Cum poți preveni infectarea cu VHC

Societatea de Boli Infecțioase și HIV/SIDA și Asociația S.O.S. Drepturile Pacienților a lansat o nouă campanie de testare gratuită pentru depistarea hepatitei C. Proiectul este realizat în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“ şi cu susținerea Ministerului Sănătății. În România, prevalența infecției cu virusul hepatitei C este de 3,3%, una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană.

Activitățile se adresează populației adulte, având drept scop facilitarea accesului la depistarea și diagnosticarea precoce a bolii. Testarea se face cu ajutorul unor teste rapide din salivă, non-invazive, rezultatul fiind disponibil în 20 de minute. Realizarea testării se face de către medici voluntari, în cadrul unor caravane medicale organizate în puncte cu trafic maxim, pentru facilitarea accesului populației la testare. Infecția cronică cu virusul hepatitei C (VHC) este o problemă majoră de sănătate publică la nivel global, estimându-se că în prezent peste 70 milioane de persoane suferă de această afecțiune. În marea majoritate a cazurilor, infecția cu VHC evoluează spre ciroză și cancer hepatic. Deși infecția cu VHC poate fi tratată cu ajutorul tratamentelor antivirale, multe dintre persoanele infectate nu știu că suferă de această afecțiune, din cauza naturii asimptomatice a bolii. Organizația Mondială a Sănătății estimează că, la nivel mondial, doar 20% din persoanele infectate cu VHC știu că au această afecțiune și doar 10% din cei diagnosticați sunt sub tratament.

Slab diagnosticată

Hepatita C este o boală infecțioasă a ficatului, cauzată de infecția cu virusul hepatitic C (VHC). Virusul poate determina atât forme acute cât și forme cronice de hepatită, a căror severitate variază de la afecțiuni puțin grave la forme foarte severe de boală, amenințătoare de viață. Infecția acută de obicei nu prezintă simptome și nu pune viața în pericol, o parte dintre pacienți (cca. 20%) eliminând virusul din organism în primele 6 luni de la infectare. Pacienții vindecați vor păstra pentru tot restul vieții în organism anticorpii anti-VHC formați de sistemul imunitar în urma infecției acute. Restul pacienților (cca. 80%) vor dezvolta forma cronică de infecție cu VHC. Pacienții cu infecție cronică cu VHC au un risc ridicat de a dezvolta complicații redutabile precum ciroză și cancer hepatic.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 400.000 de oameni mor anual din cauza bolilor de ficat asociate cu hepatita C. În multe cazuri boala poate rămâne nediagnosticată timp de mai mulți ani deoarece simptomele sale pot fi adesea puse pe seama altor boli.

Oboseală, probleme și dureri digestive, probleme ale pielii, depresie și insomnie sunt cele mai des întâlnite simptome ale acestei afecțiuni și toate pot avea și alte cauze. Din acest motiv, infecția cu virusul hepatitei C este adesea nediagnosticată până în momentul în care apar complicații hepatice severe. Medicația antivirală poate vindeca până la 95% din persoanele cu hepatită cronică cu VHC, cu reducerea corespunzătoare a riscului de ciroză, cancer hepatic și deces prin boală cronică de ficat.

Cum se pune diagnosticul pentru infecția cu VHC?

Infecția cu VHC se realizează în două etape:

1. Test preliminar de identificare a anticorpilor anti-VHC. Rezultatul pozitiv la acest test indică faptul că persoana respectivă a fost sau este infectată cu VHC. Rezultatul pozitiv nu indică prezența hepatitei cronice (persoanele cu infecții acute cu VHC vindecate spontan păstrează în organism anticorpii anti-VHC pe toată durata vieții, fără a avea hepatită cronică). Acest test se poate realiza din sânge sau din salivă.

2. Test de confirmare a infecției curente cu VHC. Acest test caută prezența efectivă a virusului în sângele persoanei testate. Rezultatul pozitiv la acest test indică existența infecției cronice cu VHC la persoana respectivă. Toate persoanele identificate ca pozitive la testarea preliminară, trebuie testate ulterior pentru confirmarea sau infirmarea prezenței efective a virusului/ existența sau nu a formei cronice de hepatită.

Fiecare persoană care este identificată cu infecție cronică cu VHC va fi evaluată din punct de vedere al integrității și funcționalității hepatice, și va urma tratamentul corespunzător, sub supravegherea strictă a medicilor specialiști.

Cum se transmite virusul hepatitei C?

Virusul hepatitei C se trans­mite în special prin contact direct cu sângele unei persoane infectate. Cele mai frecvente căi de transmitere sunt:

– injectarea de droguri, cu utilizarea acelorași ace sau seringi de mai multe persoane;

– reutilizarea sau utilizarea instrumentarului medical nesterilizat, în instituții care nu respectă normele sanitare în vigoare pentru prevenirea infecțiilor ;

– transfuzii de sânge sau produse din sânge, efectuate în condiții nesigure;

– tatuaj;

– piercing;

– contact sexual neprotejat;

– în timpul sarcinii, de la mama infectată la făt. 

VHC nu se transmite prin mâncare, apă sau prin contactul uzual cu o persoană infectată (îmbrățișare, strângere de mână, sărut, mâncat la aceeași masă etc.).

Sfaturi practice pentru prevenirea infectării cu VHC

În prezent, nu există vaccin disponibil pentru prevenirea infecției cu VHC, deși sunt în derulare cercetări medicale în acest sens. Cunoașterea căilor de transmitere a virusului și luarea măsurilor de precauție pentru prevenirea transmiterii acestuia sunt singurele modalități prin care ne putem proteja de infecția cu VHC. 

– Pentru orice problemă medicală, tratează-te numai în centre medicale acreditate;

– Refuză utilizarea în comun cu alte persoane a oricărui instrument medical (seringă, ac de seringă etc.), indiferent de context;

– Evită utilizarea în comun cu alte persoane a oricăror obiecte de uz personal. Periuța de dinți, lamele de ras, trusa de manichiură, etc. reprezintă posibile surse de infectare. De aceea, îți recomandăm să îți creezi truse personale cu astfel de obiecte, pe care să te asiguri că le folosești doar tu și pe care le dezinfectezi periodic;

– Evită contactele sexuale întâmplătoare. Protejează-te folosind prezervativul pentru a evita infecțiile cu transmitere sexuală, inclusiv transmiterea hepatitei C;

– Evită efectuarea de tatuaje;

– Evită efectuarea de piercing-uri.    

Ce faci dacă cineva apropiat este infectat sau suferă de Hepatită C?

Hepatita C nu se transmite prin contactele uzuale de zi cu zi! Deși va fi necesară o atenție suplimentară, majoritatea activităților pe care le desfășurați împreună, ca familie sau grup de prieteni, nu vor fi afectate. Virusul nu se trans­mite prin simpla atingere, prin îmbrățișare, sărut, strângere de mână sau activități recreative uzuale. Riscul îl reprezintă doar contactul cu sângele, ceea ce implică doar o atenție sporită dacă există răni deschise pe piele, în cavitatea bucală sau pe organele genitale. Iar acest lucru poate fi ținut ușor sub control prin evitarea folosirii în comun a anumitor obiecte de igienă personală și prin protejarea rănilor cu plasturi sau pansamente sterile. Se va acorda o atenție sporită tăieturilor, arsurilor, iritațiilor, chiar dacă acestea sunt superficiale. Protecția sexuală este obligatorie! Este obligatoriu ca toate persoanele care au intrat în contact fizic intim (contact sexual neprotejat, utilizarea în comun a obiectelor de igienă personală etc.) să se testeze pentru virusul hepatitei C.  

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă