11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialOrganizația Mondială a Sănătății: Reducerea ratei vaccinării, una dintre cele mai mari...

Organizația Mondială a Sănătății: Reducerea ratei vaccinării, una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică cu care se confruntă România

Trendul descendent înregistrat de acoperirea vaccinală împotriva principalelor boli transmisibile, prevenibile prin vaccinare, reprezintă una dintre cele mai stringente problemele de sănătate publică cu care se confruntă România în prezent, atrage atenția Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Potrivit unui comunicat al OMS, actuala epidemie de rujeolă, care a izbucnit în februarie 2016 și a condus până în acest moment la 23 de decese a apărut pe fondul unei scăderi succesive, în ultimii ani, a ratei de vaccinare anti-rujeolică.

Dintre cele aproape 5.000 de cazuri de rujeolă, confirmate de către Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, 96% au fost confirmate la persoane nevaccinate.  2.64% din cazuri au fost înregistrate la persoane cărora le-a fost administrată doar prima doză din vaccinul RRO (rujeolă-rubeolă-oreion), în timp ce numai 1% din cazuri au fost raportate la persoane complet vaccinate (au primit ambele doze).

De altfel, 18.19% din totalul îmbolnăvirilor s-au petrecut la copii sub 1 an, care sunt prea mici pentru a fi vaccinați – administrarea primei doze de vaccin RRO se face începând cu vârsta de 1 an.

De asemenea, specialiștii atrag atenția asupra importanței respectării schemelor naționale de vaccinare pentru a asigura cea mai bună protecție posibilă împotriva bolilor prevenibile prin vaccinare.

Dacă luăm ca exemplu cazul difteriei, în 1960, datorită introducerii vaccinării antidifterice în țara noastră, s-a înregistrat o scădere foarte mare a incidenței bolii. Ultimele cinci cazuri de difterie din România au fost înregistrate în 1989.

În ceea ce privește poliomielita, în România au existat mai multe perioade endemice, însă, datorită vaccinării, ultimul caz a fost înregistrat în 1992, la un copil care nu fusese niciodată vaccinat. Pe plan global, incidența poliomielitei a scăzut cu aproape 99% din 1988, de la aproximativ 350.000 de cazuri la doar 37 în 2016, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În prezent, în doar trei țări din lume, Pakistan, Afghanistan și Nigeria, se mai înregistrează poliomielită, mai arată datele.

În perioada 2012-2015, vaccinurile au prevenit peste 5 milioane de decese, pe glob. Această realizare se datorează și progresului tehnologic din ultimele două decenii, care a făcut posibilă dezvoltarea de noi tipuri de vaccinuri, cât și îmbunătățirea programelor de imunizare, în întreaga lume.

Cele mai citite

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....
Ultima oră
Pe aceeași temă