14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPropunere legislativă. Vânzarea de medicamente expirate sau contrafăcute se va pedepsi cu...

Propunere legislativă. Vânzarea de medicamente expirate sau contrafăcute se va pedepsi cu până la 15 ani de închisoare, iar falsificarea unei mărci – cu până la cinci ani

Deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților, a înaintat o propunere legislativă de modificare a Codului penal prin care se vor majora pedepsele cu închisoarea pentru falsificarea sau contrafacerea produselor, a medicamentelor sau a mărcilor, informează joi Mediafax.

Iancu propune o pedeapsă cu închisoarea de la 5 la 15 ani pentru vânzarea de medicamente şi suplimente alimentare, în condiţiile în care persoana în cauza avea la cunoştinţă că sunt contrafăcute, alterate ori cu perioada de valabilitate depăşită, dacă sunt vătămătoare sănătăţii ori şi-au pierdut eficienţa terapeutică.

Punerea în vânzare a medicamentelor şi suplimentelor alimentare, dacă nu au avizul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Comisiei Naţionale de Bioetică a Academiei de Ştiinţe Medicale, constituie infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la 5 la 10 ani.

O altă prevedere este majorarea pedepsei cu închisoare – de la 1 la 8 ani, faţă de 3 luni până la 3 ani în prezent – pentru prepararea de alimente ori băuturi falsificate, alterate sau interzise consumului, vătămătoare sănătăţii, sau pentru expunerea spre vânzare sau vânzarea unor astfel de alimente sau băuturi, cunoscând că sunt falsificate sau alterate ori interzise consumului.

O altă majorare substanţială de pedeapsă, de la 2 la 8 ani, faţă de 6 luni la 3 ani în prezent, este propusă pentru punerea în consum public de carne sau produse din carne, provenite din tăieri de animale sustrase controlului veterinar, dacă a avut ca urmare îmbolnăvirea unei persoane.

Deputatul PSD propune majorarea pedepsei cu închisoarea de la un 1 an si 6 luni la 7 ani – faţă de 1 la 5 ani, în prezent, pentru infectarea surselor sau reţelelor de apă.

De asemenea, se propune pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 10 ani pentru falsificarea sau substituirea altor mărfuri sau produse, dacă prin falsificare sau substituirea acestea au devenit vătămătoare sănătăţii.

Iancu mai propune ca falsificarea în orice mod a mărcilor de titlu, a mărcilor de garanţie proprie sau a mărcilor de certificare să constituie infracţiune şi să se pedepsească cu închisoare de la un 1 an şi 6 luni la 5 ani, faţă de 6 luni la 3 ani, în prezent.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă