13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialRomânia, campioană la transplantul medular

România, campioană la transplantul medular

O şansă la viaţă în cazul pacienţilor cu leucemii este transplantul, o procedură medicală pe cât de complexă, pe atât de necesară, care este tot mai accesibilă şi românilor. Cea mai extinsă activitate care se desfășoară în cadrul Institutului Clinic Fundeni a reușit să depășească luna aceasta pragul de 1000 de proceduri de transplant de celule stem hematopoietice.

Conform unui raport publicat de Societatea Europeană de Transplant Medular în anul 2016, România înregistrează cea mai mare creștere dintre țările din Europa de Est în ceea ce privește activitatea de transplant medular, atât în cazurile de allotransplant (transplant alogen – celulele medulare se recoltează de la un donator), cât și în cazurile de autotransplant (transplant autolog – celulele se recoltează de la pacient). Activitatea de transplant medular a evoluat treptat în cadrul primului centru de profil din țara noastră, procedurile efectuându-se atât la adulți, cât și la copii. Astfel, până în prezent au fost realizate în total 757 de autotrasplanturi (675 la adulți și 82 la copii) și 268 de allotransplanturi (223 la adulți și 45 la copii).

„ În decursul a 16 ani, Institutul Clinic Fundeni a reușit să trans­forme transplantul medular dintr-o procedura izolată, într-una de rutină, care se desfășoară în condiții europe­ne și fără discontinuități, pentru a asi­gura tuturor pacienților care au indicație pentru această procedură o șansă la viață. Ne dorim progresul continuu prin creșterea numărului anual de transplanturi medulare și, implicit, creșterea numărului de vieți salvate” – a declarat conf. dr. Carmen Orban, Managerul Institutului Clinic Fundeni.

Deziderat: extinderea activității de transplant medular 

De atlfel, în această unitate sanitară primul transplant medular a fost realizat în anul 2001, iar în anul 2003 a fost realizat primul allotransplant cu donator înrudit. 10 ani mai târziu, odată cu funcționarea Registrului Național al Donatorilor Vo­luntari, medicii implicați în activitatea de transplant medular au început procedurile de transplant alogenic de la donator vo­luntar neînrudit, efectuând și primul transplant de acest fel. Cel dintâi haplotransplant de celule stem hematopoietice (donator compa­tibil 50%) a fost efectuat în 2014, reușind astfel să completeze gama procedurilor de transplant medular efectuate la ora actuală în lume. Hemopatiile maligne – leucemiile, cazurile de limfom malign, mieloamele – sau aplaziile medulare reprezintă câteva din afecțiunile în care procedura de transplant medular este indicată și poate salva vieți.

„Procedura de transplant medular poate salva vieți și este misiunea noastră, a profesioniștilor din domeniu să facem cunoscută această posibilitate, să facem cunoscute progresele din domeniu și să oferim pacienților noștri o șansă. Prin activitatea de transplant medular adulti, pe care o coordonez, dar și a societății pe care o reprezint, dorim să venim în sprijinul pacienților care au nevoie de această procedură și să asigurăm extinderea activității de transplant medular în România, prin dezvoltarea de parteneriate între toți factorii implicați, dar și între centrele de profil din țara noastră” – a spus conf. dr. Alina Tănase, şeful Secției de Transplant Medular Adulți din  IC Fundeni și președintele Societății Române de Transplant Medular.

Demersuri pentru reducerea birocraţiei

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat că, în perioada următoare, procedurile pentru plata intervențiilor de transplant vor fi simplificate şi a tras un semnal de alarmă asupra diminuării numărului de donatori pentru transplant: "Au mai fost dificultăți în aprovizionare, însă Ministerul Sănătății este partener, pentru că suntem conștienți de faptul că aprovizionarea cu medicamente pentru programul de transplant este foarte importantă. Asigurăm toată finanțarea pentru programul de transplant și urmează, în perioada imediat următoare, să simplificăm și procedurile birocratice pentru plata procedurilor de transplant, nu numai pentru transplantul medular".

Rata de supravieţuire la 5 ani pentru transplantul medular este de peste 50%. Potrivit statisticilor internaţionale există boli în care supravieţuirea se aproprie de 85% după transplantul alogen.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă