7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialSfatul doctorului. Cum ne bronzăm sănătos în vacanţă

Sfatul doctorului. Cum ne bronzăm sănătos în vacanţă

Cura de bronz este laitmotivul vacanţelor pe litoral, însă nu fără riscuri pentru sănătate. Medicul dermatolog Viviana Iordache face câteva recomandări într-un interviu pentru „România liberă“.

RL: Care sunt efectele nedorite ale unei expuneri nepotrivite la razele soarelui?

Dr. Viviana Iordache: Expunerea la ultraviolete este foarte, foarte periculoasă. Pe lângă riscul de apariţie a cancerului de piele (cel mai frecvent forma malignă), produce foto-îmbătrânirea. De altfel, aceasta este a doua cauză de îmbătrânire, după informaţia genetică. Deteriorarea patului melanocitar determină o bronzare inegală şi apariţia petelor, iar degradarea elastinei şi a colagenului din stratul de suport produce riduri şi agravează vergeturile, căderea feţei şi nu numai, precum şi lărgirea porilor. În plus, macină şi vasele de sânge, ducând la stadii mai grave ale cuperozei şi măreşte vinişoarele sparte şi varicele. Toate aceste efecte nedorite pot fi evitate printr-o expunere corectă, dar şi prin utilizarea unor autobronzante, dacă ştim să le alegem şi să le folosim.

Ce tipuri de creme de proţectie solară sunt cele mai eficiente pentru un bronz de calitate?

În ceea ce priveşte fotoprotecţia, cel mai bine este să folosim protecţia mecanică: îmbrăcăminte adecvată, umbrele de soare etc. Există bluze de apă şi costume care rezistă la UV, nu sunt mai scumpe decât o cremă şi se pot folosi de mai multe ori. Pentru zonele neacoperite rămânem la crema ecran. Se alege pe categorii de vârstă, copii, adulţi şi culoarea pielii. De obicei, este recomandat factorul de protecţie 50, minimum 30. Atenţie, pe ambalaj trebuie să fie precizat că rezistă şi la UVA şi la UVB. Cele care sunt doar pentru UVB sunt mai ieftine, dar nu ne protejează corect. Cifra de pe ambalaj se înmulţeşte cu fototipul şi avem timpul maxim de expunere. De exemplu, pentru persoanele blonde cu ochi albaştri avem fototipul 2, cremă ecran 30, deci ecuaţia este simplă: 2×30 = 60 de minute.

Desigur, ca tipologie există filtre minerale (oxid de zinc şi de titan), şi chimice. Cremele minerale sunt mai sigure, dar mai groase şi mai albicioase, se văd urât pe piele. Cele mai multe creme conţin silicon, aşa că prudenţă la persoanele cu ten gras, trebuie folosite în reprize scurte.

Ce alte măsuri sunt necesare pentru protejarea pielii de apariţia atât de temutului melanom malign? Care sunt persoanele cele mai expuse şi cât de mult contează prevenţia?

Pentru prevenţia cancerelor de piele regula de aur este protejarea de UV. Cei care au cancere de piele în familie, copii (mai ales până în 2 ani), persoanele cu imunitate slabă sau cei cu multe aluniţe şi cei blonzi NU au ce să caute în soare, cu suprafaţa mare expusă (costum de baie). Oricum, cu cât expunerea se face mai gradat (timp iniţial scurt şi crescut progresiv) şi cu cât avem o stare mai bună de imunitate, cu atât mai mult ne cresc şansele să ne păstrăm mai sănătoşi.

Din păcate, melanomul are cea mai rapidă rată de multiplicare a celulelor canceroase. Adică invazia structurilor subepidermice îl face să ajungă rapid în vasele care irigă pielea şi de acolo să dea metastaze. Celulele bolnave se înmulţesc atât de rapid, încât este pe locul doi ca mortalitate generală după cancerul pulmonar cu celule mici.

Ca percepţie generală, mulţi români ştiu deja că e un cancer „la vedere“, dar nu ştiu că se poate testa genetic şi că stadiul 1 se vindecă printr-o operaţie dermatologică ce durează maximum o oră. Astfel, dacă avem printre rudele de sânge cazuri de melanom sau de cancer de pancreas, putem face testul Melaris. Dacă testul este pozitiv, trebuie să ne ferim de expunerea la soare toată viaţa, să ne prezentăm la dermatolog de câte ori apare ceva nou pe piele sau la dermatoscop computerizat, care detectează singur noile leziuni la fiecare 6 luni.

Ce sugestii aveţi pentru persoanele care vor să-şi remodeleze aspectul pielii, pe lângă anumite produse de înfrumuseţare şi estompare a celulitei, de exemplu?

Vara, în general, pentru a păstra o piele de bună calitate este bine să folosim produse cu antioxidanți (mai ales vitamine), hidratante uşoare, iar pentru corp hidratante şi drenante (iederă, castane, arnică, lămâie). De înfrumuseţat… mai peste una, două luni. Dacă vorbim despre celulită, terapiile actuale permit o vindecare parţială, adică de 2-3 grade (celulita este de 3 tipuri şi fiecare este clasificat pe câte 6 grade). Cele mai eficiente metode de tratament sunt cele care combină mai multe terapii într-o şedinţă. Adică pentru problema circulatorie combinăm: vacuum, masaj, infraroșu; pentru o celulită fibroasă radiofrecvenţa cu masajul; iar pentru fermitatea pielii radiofrecvenţa. Dacă mai adăugăm drenajul limfatic, mişcarea în apă, masajul clasic cu o alimentaţie sănătoasă, rezultatele se pot vedea mult mai repede.   

Melanomul se poate testa genetic. Stadiul 1 se vindecă printr-o operaţie dermatologică ce durează maximum o oră. Dacă avem printre rudele de sânge cazuri de melanom sau de cancer de pancreas, putem face testul Melaris. Dacă testul este pozitiv, trebuie să ne ferim de expunerea la soare toată viaţa, să ne prezentăm la dermatolog de câte ori apare ceva nou pe piele sau la dermatoscop computerizat care detectează singur noile leziuni la fiecare 6 luni.“(Viviana Iordache, medic dermatolog)

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...
Ultima oră
Pe aceeași temă