15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialStudiu Ponderas Academic Hospital: România se îngrașă de la an la an....

Studiu Ponderas Academic Hospital: România se îngrașă de la an la an. Totuși, românii spun că mănâncă sănătos și fac sport (P)

Ponderas Academic Hospital, singurul Centru de Excelență în chirurgie bariatrică și metabolică din România, a efectuat un studiu de tip Omnibus* pentru a evalua percepțiile și atitudinile românilor cu privire la alimentație și la problemele de greutate. Conform datelor rezultate, românii declară într-o măsură destul de mare că mănâncă sănătos și fac sport. Cu toate aceastea, peste 55% din populația adultă a României se confruntă cu kilogramele în plus, în creștere cu 5 procente față de studiul desfășurat în 2013 de Centrul de Excelență în chirurgie bariatrică.

Potrivit datelor analizate, mai mult de jumătate dintre românii adulţi sunt supraponderali şi obezi. Cifrele din 2017 arată că răspândirea obezităţii nu a scăzut deloc faţă de ultimii ani. Kilogramele în plus au început să apară în ultimii 5 ani pentru 40% dintre românii cu probleme de greutate, iar un sfert dintre respondenţi se confruntă cu surplusul de kilograme de peste un deceniu.

1 milion de români mănâncă doar o dată pe zi. Greşeli în alimentaţia românilor care conduc la acumularea kilogramelor

Deşi majoritatea oamenilor declară că mănâncă destul de sănătos, o serie de greşeli ce favorizează instalarea obezităţii sunt identificate în alimentaţia românilor. Spre exemplu, cu privire la mesele din timpul unei zile, aproape 1 milion de români mărturiseşte că apucă să mănânce doar o singură masă / zi, în timp ce alţi aproximativ 400.000 de adulţi au mai mult de 6 mese într-o singură zi.

Micul dejun, considerat de către nutriţionişti cea mai importantă masă a zilei, este omis de către 35% dintre români. Aceştia amintesc că sar de obicei peste micul dejun, însă când vine vorba de cină, pentru 22% din populaţie cină este principala masă a zilei. Mai mult decât atât, peste 90% dintre oameni recunosc că reuşesc să mănânce abia după ora 18.00.

8 din 10 români mănâncă zilnic pâine. Tot zilnic, 4 din 10 consumă şi dulciuri sau produse de patiserie

Printre alimentele consumate zilnic de către români se află carnea, pâinea, legumele şi fructele. Dulciurile şi produsele de patiserie sunt şi ele printre opţiunile de zi cu zi pentru 40% dintre români. Când vine vorba de consumul produselor tip fast-food, aproape 12% dintre respondenţi aleg să mănânce acest tip de mâncare cel puţin 1 dată pe săptămână.

Sportul apare de câteva ori pe săptămâna în activitatea a mai puţin de jumătate dintre respondenţi, în timp ce 38% dintre români declară că nu practică deloc sport, iar alţi 22% nu fac sport mai mult de o dată pe săptămână.

„Obezitatea este o boală deja larg răspândită la nivel mondial, specifică secolului actual, ca atare suntem în permanență preocupaţi de evoluţia afecţiunii şi la nivelul ţării noastre. În calitate de Centru de Excelenţă în chirurgia obezităţii, ne dorim să înţelegem din ce în ce mai bine comportamentul alimentar al românilor astfel încât să putem veni în sprijinul pacienţilor cu informaţii potrivite şi să continuăm să tragem un semnal de alarmă asupra problemei obezităţii în România. Datele studiului efectuat ne arată ce obiceiuri defectuoase atrag cu sine kilograme în plus pentru români de la un an la altul.” explică Prof. Dr. Cătălin Copăescu, fondatorul chirurgiei obezităţii laparoscopice în România, director medical al Ponderas Academic Hospital.

România ia în greutate, dar românii nu-şi percep problema kilogramelor în exces

Studiul efectuat de Ponderas Academic Hospital mai arată că 36,7% dintre români se percep “doar cu câteva kilograme nedorite” şi doar alţi aproape 8% dintre respondenţi declară că „se confruntă cu probleme serioase de greutate”. Când vine vorba însă de calcularea Indicelui de Masă Corporală, studiul arată că de fapt mai bine de 20% dintre români sunt deja trecuţi de pragul obezităţii (IMC > 30).

Subestimarea problemelor de greutate, prin raportarea la Indicele de Masă Corporală, indică o perspectivă duală asupra modului în care românii îşi percep problemele de greutate. Obezitatea este o boală cronică, cu implicaţii severe asupra calităţii vieţii, ca atare este nevoie să fim conştienţi de existenţa ei pentru a o putea trata în consecinţă, pe termen lung.”, adaugă Prof. Dr. Copăescu.

Diabetul zaharat tip 2 – povara românilor cu greutate

Kilogramele în plus au adus pentru mulţi dintre oameni boli asociate. 30,4% dintre românii cu greutate suferă de afecţiuni conexe obezităţii: diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială, dureri articulare. Dintre aceştia, 13% au deja diabet zaharat tip 2, iar alţi 20% dintre români mărturisesc că au în familie cazuri de diabet.

Românii care îşi doresc să scape de kilogramele în plus menţionează că au conştientizat că obezitatea le pune viaţa în pericol şi vor să fie din nou sănătoşi. Recăpătarea mobilităţii, a respectului de sine şi chiar prevenirea instalării bolilor asociate obezităţii sunt alte 3 motive pentru care românii vor să slăbească.

Tratamentul chirurgical – o soluție eficientă pentru mii de români cu obezitate și diabet zaharat

Ponderas Academic Hospital a analizat şi rezultatele obţinute de cei aproape 7.000 pacienţi cu obezitate care au apelat la chirurgia bariatrică de-a lungul timpului în cadrul Centrului de Excelenţă. Potrivit datelor interne, la 8 din 10 pacienţi, diabetul zaharat tip 2 s-a remis la un an de la operaţia bariatrică. Alte rezultate observate în analiza internă:

  • 80% din pacienţii cu diabet zaharat tip 2, asociat obezităţii, înregistrează şi astăzi valori normale ale glicemiei şi hemoglobinei glicozilate, demonstrând remisiuni durabile, de peste 5 ani, a diabetului zaharat tip 2
  • 30% dintre pacienţii insulino-dependenţi nu mai necesită insulină după prima lună de la operaţie
  • 8 din 10 pacienţi au scăpat şi de apneea de somn la un an de la operaţie
  • 33% din pacienţii cu hipertensiune arterială înregistrează normalizarea tensiunii arteriale în primele 3 luni de la operaţie.
  • 100% dintre pacienti înregistrează scădere ponderală

Observăm din ce în ce mai mult creşterea adresabilităţii în rândul pacienţilor care vor să prevină instalarea diabetului şi a altor afecţiuni asociate obezităţii. Aceştia au în familie deja cazuri de diabet zaharat tip 2 sau hipertensiune şi ştiu ce complicaţii aduc acestea. Ca atare, se adresează chirurgiei bariatrice cu scopul de a scapa de problema obezităţii înainte ca aceasta să provoace alte boli metabolice cu impact sever asupra calităţii vieţii lor. Mai mult decât atât, mulţi dintre pacienţii noştri au încercat deja înainte de chirurgia bariatrica multe alte metode de slăbit – diete, regimuri sau pastile de slăbit, care din păcate s-au încheiat cu aşa numitul efect yo-yo (revenirea kilogramelor odată cu oprirea dietei şi întoarcerea la obiceiurile alimentare defectuase)”, concluzionează Prof. Dr. Copăescu, fondatorul chirurgiei obezităţii laparoscopice în România, director CoE BS.

* Studiul a fost realizat de IMAS Marketing și Sondaje, la iniţiativa Ponderas Academic Hospital, în decursul lunii iulie 2017. Pentru acest studiu au fost intervievate 1.010 persoane, cu vârste de 18 ani și peste. Eșantionul este reprezentativ la  nivel naţional pentru populaţia adultă a României,  marja de eroare fiind de ±3.1%.

Cele mai citite

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...

Cine este BOBER, castorul care a devenit subiectul #1 în trending pe Twitter România

În peisajul digital contemporan, termenul „memecoin” a căpătat o nouă dimensiune, devenind nu doar o formă de divertisment, ci și o piesă intrigantă în...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...
Ultima oră
Pe aceeași temă