9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialZiua Mondială a Sănătăţii. OMS: România are condiţii europene pentru tratarea depresiei

Ziua Mondială a Sănătăţii. OMS: România are condiţii europene pentru tratarea depresiei

7 aprilie este Ziua Mondială a Sănătăţii, care în acest an orientează atenţia asupraflagelului secolului XXI,  depresia. Specialiştii atrag atentia că această boală reprezintă o problemă de sănătate publică majoră, inclusiv în ţara noastră, unde aproape un milion de români suferă de depresie.

Reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, Miljana Grbic, a declarat pentru România Liberă că ideea acestei campanii are la bază faptul că mulţi oameni cu depresie caută ajutor calificat, în contextul 300 de milioane de persoane din lumea întreagă se luptă cu această boală. “Una din 25 de persoane are depresie, iar numărul cazurilor noi diagnosticate este în creştere. De pildă, s-a constatat o creştere cu 18 procente în perioada 2005-2015. Am ales această temă în 2017 pentru că depresia este asociată cu un stigmat care le face pe multe persoane să refuze tratamentul şi acceptarea bolii în sine. Aşa că îi îndemnăm pe oameni să discute despre acest subiect la toate nivelurile, guvernamental, la locul de muncă, la şcoală, acasa şi la medic, desigur. Dacă refuzăm dialogul despre depresie, pacienţii cu această boală sunt în pericol, dat fiind că aceştia au un risc crescut de sinucidere, care, la grupa de vârsta 15-29 de ani, este a doua cauză de deces. 800.000 de oameni îşi pierd viaţa în urma unor tentative de suicid în fiecare an. Depresia este o boală pe care o putem preveni şi trata şi trebuie în primul rând să fie diagnosticată corect, iar tratamentul poate fi atât consilierea psihologică, cât şi abordarea medicamentoasă, cu antidepresive de ultimă generaţie” – a precizat pentru RL oficialul OMS.

În ce priveşte condiţiile existente în România pentru tratarea bolnavilor de depresie, Miljana Grbic crede că, în prezent, cazurile de depresie din ţara noastră sunt tratate la un nivel comparativ cu cel al altor state europene, estimate la 5% din totalul populaţiei. “Asta înseamnă că depresia este diagnosticată corect, dar mai avem multe de făcut nu doar în România, ci şi în alte ţări de pe continent. Deci trebuie să ne îndreptăm atenţia cu prioritate pe identificarea persoanelor cu un risc crescut de îmbolnăvire şi să le asigurăm acces la un tratament modern şi eficient. Deci este vital să descoperim la timp aceste cazuri şi să acţionăm în consecinţă”.

Depresia la copii, la nivel alarmant

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat că, din cauza unei proaste comunicări, se înregistrează cazuri de depresie la copii, afirmând că trebuie tras un semnal de alarmă pe această temă. "Cred că este important să comunicăm, acesta cred că este cel mai important lucru, pentru că din cauza unei proaste comunicări avem cazurile de depresie la copii și cred că trebuie să tragem un semnal de alarmă în acest sens", a spus Bodog, care a participat la un eveniment de prezentare a rezultatelor unui studiu referitor la atitudini și percepții despre bolile mintale în cadrul populației României.

Cercetarea realizată de IMAS face parte din campania Centrului pentru Inovație în Medicină (InoMed) denumită "AntiStigma", ce a fost lansată în toamna lui 2015. "Ceea ce vreau să transmit ca și mesaj și voi folosi unul dintre mesajele din campaniile dumneavoastră antistigmatizare — că trebuie să-i ascultăm, să îi ajutăm și că trebuie să îi înțelegem, acesta este mesajul meu de Ziua Sănătății pentru dumneavoastră", a afirmat ministrul Sănătății.

El a menționat că se va studia rezultatele cercetării. "Mă voi apleca asupra rezultatelor studiului dumneavoastră alături de președintele CNAS și alături de doamna consilier prezidențial și vom încerca să promovăm și bineînțeles alături de reprezentanții comisiilor de sănătate ale Parlamentului și vom încerca să promovăm politici publice pentru a aduce rezolvări în această problemă. Suntem conștienți că acest lucru nu e foarte ușor, suntem conștienți de faptul că ar trebui să mobilizăm resurse în acest domeniu, însă avem determinarea și inclusiv în programul de guvernare, știți foarte bine, avem prinse acele centre comunitare medico-sociale care ar putea asigura suportul pentru astfel de activități", a adăugat Bodog.

Servicii puţine decontate pentru pacienţii români 

Studiile sociologice arată că în România persoanele cu simptome de tulburări psihice şi de comportament sunt expuse atitudinilor negative, excluziunii şi blamului social. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate susţine într-un comunicat de presă că "deoarece chiar şi simpla consultare a unui medic psihiatru este privită deseori în mod negativ, tulburările psihice şi de comportament sunt subdiagnosticate. Datele CNAS arată că din totalul de 9,1 milioane de asiguraţi care au beneficiat anul trecut de prescripţii medicale decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate doar circa 440.000 – sub 5% – au avut prescripţii pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă".

În aceste condiţii, CNAS îşi propune pentru perioada următoare să continue şi să dezvolte propriile programe naţionale de sănătate curative care ţintesc anumite afecţiuni mintale şi neurologice degenerative. Totodată, CNAS îşi propune ca, în colaborare cu profesioniştii din domeniu, să perfecţioneze cadrul normativ existent, în scopul încurajării diagnosticării şi tratării cât mai timpurii a tulburărilor psihice şi de comportament. „Multe din bolile mintale pot fi vindecate sau ţinute sub control, dacă sunt diagnosticate şi tratate la timp, iar persoanele respective pot duce o viaţă normală, cu sprijinul profesioniştilor din domeniu, dar şi al societăţii” – a declarat Marian Burcea, preşedintele CNAS, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii.

"Asumă-ți să fii sănătos!", proiect pilot lansat de UMF Bucureşti

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) "Carol Davila" din București a lanat, de Ziua Mondială a Sănătății, proiectul-pilot "Asumă-ți să fii sănătos!", care vizează prevenția și informarea medicală în scopul creării unui sistem de autoprotecție ce va reduce substanțial riscul expunerii la îmbolnăviri.

"Fie că discutăm despre discipline precum pediatrie, urologie, cardiologie, pneumologie, ortopedie, neurologie, dermatologie sau gastroenterologie putem spune că una dintre disciplinele medicale importante o reprezintă prevenția. Astfel pe parcursul a opt săptămâni, Universitatea de Medicină și Farmacie 'Carol Davila' din București va transmite, săptămânal, sub forma unui comunicat de presă sfatul unui specialist din diferite discipline medicale, textul și tema aleasă aparținând în exclusivitate autorilor", precizează UMF "Carol Davila" într-un comunicat.

Rectorul UMF, academicianul Ioanel Sinescu, consideră că este un moment în care conștientizarea populației în ceea ce privește importanța prevenției medicale trebuie să reprezinte o perspectivă corectă a faptului că, prin controale medicale periodice, protecție și igienă personale, dar și prin a primi la timp sfatul unui specialist poate fi redus substanțial riscul multiplelor îmbolnăviri care, "din nefericire, sunt tot mai frecvente în rândul populației și, din păcate, oamenii ajung la medic, în cele mai multe cazuri, mult prea târziu".

Apel la sprijin din partea Colegiului Medicilor

Colegiul Medicilor din România a lansat, cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, un apel la sprijin pentru cei care suferă de depresie. "Să vorbim despre depresie cu răbdare, curaj și speranță. Un prim pas în reușita tratamentului este chiar recunoașterea bolii. Din nefericire, depresia crește riscul tulburărilor de anxietate, al consumului de medicamente sau alte substanțe, dar și al unor boli precum diabet și boli de inimă. Deși este foarte frecventă și poate afecta pe oricine, în orice etapă a vieții, oamenii vorbesc cu mare greutate despre această boală. De aceea, este foarte important să reușim să comunicăm atunci când apare depresia sau să comunicăm cu cei care au o astfel de suferință", spun reprezentanții CMR.

Medicii spun că este esențială depistarea persoanelor cu risc de depresie. "Să-i ajutăm pe cei depresivi, să le fim aproape, să le dăm o mână de ajutor, să-i îndrumăm spre medic, să nu îi izolăm, să nu îi marginalizăm'', arată președintele CMR, Gheorghe Borcean, în mesajul transmis de Ziua Mondială a Sănătății. Totodată, un corp medical excepțional, format din profesioniști, este oricând deschis să discute cu cei care nu pot ieși dintr-o stare depresivă.

"Omul bolnav este vulnerabil și marginalizat. Cu un echilibru instabil, are nevoie în primul rând de un profesionist, de servicii medicale de calitate. Medicul poate fi de mare ajutor. Medicul nu divulgă suferința pacientului pentru că s-a angajat să fie în slujba bolnavului, spre binele lui. Indicațiile vecinilor sau ale apropiaților, reclamele strălucitoare ale diverselor leacuri neautorizate pot face un mare deserviciu bolnavului cu depresie. De aceea vă îndemnăm să mergeți la medic și să-i urmați sfaturile. Însă, dragii mei, evitați cauzele depresiei, e mult mai ușor și mai plăcut să faceți asta decât să tratați depresia", mai spune președintele CMR.

În opinia specialiștilor, un tratament adecvat și suportul celor din jur pot preveni episoadele recurente, deoarece majoritatea persoanelor cu depresie au avut cel puțin un episod de depresie înainte.

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

VIDEO. Fermierii britanici protestează față de normele și acordurile comerciale post-Brexit

Londra a negociat "cele mai proaste acorduri comerciale din lume" după ieșirea Marii Britanii din UE, susține fondatorul organizației Save British Farming, potrivit Euronews. Fermierii...

VIDEO. Fermierii britanici protestează față de normele și acordurile comerciale post-Brexit

Londra a negociat "cele mai proaste acorduri comerciale din lume" după ieșirea Marii Britanii din UE, susține fondatorul organizației Save British Farming, potrivit Euronews. Fermierii...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă