19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportFormula 1Cererea de revocare a arestării lui Alexander Adamescu e judecată de magistratul...

Cererea de revocare a arestării lui Alexander Adamescu e judecată de magistratul care l-a arestat. Judecătorul Dorel decide dacă judecătorul Dorel a greșit sau nu

Conflict de interese incredibil la Curtea de Apel București: judecătorul George Dorel Matei (foto) trebuie să decidă dacă revocă sau nu un mandat de arestare pe care același judecător a hotărât să-l aprobe.

Practic, magistratul Matei trebuie să-și judece o decizie proprie.  

Ce e drept, George Dorel Matei a cerut să se abțină să judece în acest dosar, adică să se ocupe un alt magistrat de caz. În mod cu totul și cu totul surprinzător, însă, colegii lui Matei de la -Curtea de Apel București au respins cererea de abținere.

Dorel vrea să se abțină, colegii nu-l lasă

Pe 13 aprilie a.c., la Curtea de Apel București a fost înregistrat dosarul 2923/2/2017 în care “petent inculpat” este Alexander Adamescu. Obiectul dosarului este “revocare măsură preventivă” iar măsura preventivă este arestul, dispus tot de către George Dorel Matei acum un an, în mai 2016.

Primul termen al dosarului a fost stabilit pentru 18 aprilie. Conform portalului instanțelor de judecată, iată verdictul: “Soluția pe scurt: Încheie-re în baza art. 68 C.p.p. (Codul de Procedură Penală – n.r.) respinge ca neîntemeiată cererea de abţinere formulată de Preşedintele completului de judecată C9DL – judecător de drepturi şi libertăţi, Matei George Dorel, în cauza cu nr. 2923/2/2017. În baza art. 275 al. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţa publică azi, 18.04.2017.”

Revocarea, respinsă ca neîntemeiată

După aproape o lună, la termenul de pe 12 mai a.c., judecătorii Curții de Apel au recidivat. De data asta, în discuție a fost o cerere de recuzare a judecătorului George Dorel Matei de către avocații lui Alexander -Adamescu. Nici de data -asta, însă, judecătorul -Matei nu a fost scos din completul de judecată. Iată și decizia magistraților, așa cum apare aceasta pe portalul instanțelor de judecată: “Soluția pe scurt: În temeiul art. 67 C.p.p. respinge ca neîntemeiată cererea de recuzare formulată de inc. (inculpat – n.r.) Adamescu Bogdan Alexander în cauza cu nr. 2923/2/2017. În baza art. 275 alin. 2 C.p.p. obligă pe inculpat la plata cheltuielilor judiciare către stat în cuantum de 100 lei. Fără cale de atac. Pronunțată în ședință publică azi, 12.05.2017.”

Dorel l-a arestat pe Adamescu jr. acum un an

Judecătorul George Dorel Matei a realizat un record greu de egalat: în mai 2016, a reușit să judece un dosar într-un singur termen. În nici două ore, magistratul nu doar că a consultat întreg dosarul de multe volume, dar a și dat o decizie definitivă. Este vorba despre dosarul în care s-a emis un mandat de arestare pe numele lui Alexander Adamescu.

RL a arătat recent că, în acest dosar, judecătorul George Dorel Matei a fost repartizat ilegal, prin decizie a conducerii Curții de Apel București (care invoca o hotărâre anulată a Consiliului Superior al Magistraturii), nu aleatoriu, prin sistemul electronic ECRIS.

Avocații lui Adamescu au cerut anularea mandatului de arestare. În cele din urmă, însă, un alt judecător al Curții de Apel București, Ion Tudoran, a decis că, în ciuda lipsei documentului care să probeze distribuirea aleatorie a dosarului, principiul repartizării aleatorii a fost respectat (!).

Repartizat din pix fără consecințe

Cu totul halucinant este cum judecătorul Ion Tudoran a încercat să explice repartizarea unui dosar în baza unei hotărâri anulate a Consiliului Superior al Magistraturii: “Invocarea unui act normativ abrogat, printr-o Hotărâre a Cole-giului de Conducere a Curţii de Apel Bucureşti, nu poate constitui un caz de încălcare a principiului repartizării aleatorii.”.

Este ca și cum s-ar spune că o lege abrogată ar putea produce încă efecte. Ca și cum, de exemplu, cuiva i s-ar putea acum naționaliza o proprietate în virtutea unei legi comuniste.

Iar ca totul să fie complet confuz, magistratul Ion Tudoran a mai spus că “Esenţial, în cauză, este ca justiţia să se înfăptuiască imparţial, echitabil, legal, drept, iar beneficiarului -actului de justiţie să-i fie respectate toate drepturile.”. Dar cum anume i-au fost “respectate toate drepturile” “beneficiarului actului de justiţie” când, de fapt, i-au fost încălcate, este un paradox.   

A plagiat în lucrarea de doctorat

Judecătorul Matei este doctor în Drept cu lucrarea intitulată „Cooperarea judiciară internaţională în materie penală”, conducător ştiinţific fiind prof. univ. dr. Dumitru Mazilu. Academia de Poliţie „Al. I. Cuza”, instituţie de învăţământ superior unde au existat suspiciuni de plagiat asupra mai multor lucrări de doctorat, a eliberat diploma. Lucrarea conține cazuri clare de încălcare a regulilor academice. Cel mai flagrant este plagiatul „grosier”, fără notă de subsol. Este vorba de o pagină copiată de la Alexandru Şerban, autor al articolului „Judecătorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate: statut, atribuţii, acte” şi publicat în Revista de Ştiinţe Juridice, nr. 3/2009, pag. 47-53. Revista este editată de Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii din Craiova.

Matei a preluat integral paragrafe de la Şerban şi înainte de acest fragment, a indicat acest lucru într-o notă de subsol, dar imediat a continuat să copieze de la acesta, fără să mai menţioneze sursa. În paragraful copiat de la Şerban, Matei pur şi simplu i-a şters o notă de subsol la care făcea trimitere acesta şi şi-a asumat o exprimare personală a acestuia: „opinie la care ne raliem”.  

Blând cu pedofilii, aspru cu săracii

George Dorel Matei, judecător la Curtea de Apel București, a devenit o vedetă națională după ce, împreună cu judecătoarea Ana Maria Trancă, a decis condamnarea Marianei Rarinca în 2015 la 3 ani de închisoare cu suspendare. Aceasta din urmă fusese acuzată de către Livia Stanciu, șefa Înaltei Curți la acea vreme, de șantaj, dar achitată.

Încă din 2008, de exemplu, când era judecător la Tribunalul București, lui Matei i s-a reproșat (de către Asociația MISA) repartizarea sa “din pix” într-un dosar, și nu aleatoriu. Într-un alt dosar, al profesorului de sport Octavian Vișan de la liceul bucureștean “Jean Monnet” (acuzat de raporturi sexuale cu o elevă minoră), judecătorul Matei a decis să nu-l aresteze pe Vișan. Motivarea sa: eleva l-a provocat pe profesor.

În 2014, George Dorel Matei a condamnat o femeie la trei ani de închisoare cu executare pentru un furt minor de alimente dintr-un hipermarket.

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă