23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportFormula 1Decizie stupefiantă la Curtea de Apel București: repartizare din pix, dar aleatorie....

Decizie stupefiantă la Curtea de Apel București: repartizare din pix, dar aleatorie. Alba-neagra cu mandatul de arestare al lui Alexander Adamescu

Un judecător al Curții de Apel București a respins cererea de anulare a mandatului de arestare al lui Alexander Adamescu (foto). Argumentele judecătorului, însă, sunt contradictorii și chiar absurde. Respingerea cererii s-a făcut în ciuda faptului că judecătorul George Dorel Matei, cel care a decis emiterea mandatului de arestare, nu a fost repartizat aleatoriu în dosar. 

Încă din decembrie 2016, RL a arătat că până și Curtea de Apel Bucu-rești (CAB) recunoaște că George Dorel Matei nu a fost repartizat aleatoriu, prin sistemul ECRIS, cum cere legea. Aceeași instanță, însă, susține că repartizarea din pix e bazată pe o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii. Dar hotărârea CSM era abrogată la acea dată.

Repartizare din pix și hotărâre CSM abrogată

Tocmai de aceea, Cătălin Dancu, avocatul lui Alexander Adamescu, a cerut anularea mandatului de arestare: nerepartizarea aleatorie în dosar a judecătorului atrage automat invaliditatea hotărârii. “Am sesizat Curtea de Apel București la data de 16.11.2016, solicitând a se constata nulitatea absolută a încheierii pronunțate de instanța învestită la 19.05.2016 cu soluționarea cererii propuse de DNA de luare a măsurii arestării preventive față de domnul Bogdan Alexander Adamescu. Repartizarea acestui dosar a fost făcută în baza unei planificări fundamentate pe hotărârea Colegiului de Conducere nr. 16 din 30.01.2014, și nu electronic, prin ECRIS. Aceas-tă hotărâre arată că regulamentul de ordine interioară s-a fundamentat pe hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 387/2005, adică exact pe o hotărâre abrogată în art. II al hotărârii CSM 1375 din decembrie 2015”, a spus Cătălin Dancu pentru RL.

Direct către judecătorul Dorel

Pe 25 ianuarie a.c., după amânări repetate, judecătorul Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran de la CAB a luat, în sfârșit, o decizie: a respins cererea de anulare a mandatului de arestare. Culmea, însă, judecătorul Ion-Tudoran a mințit în motivarea deciziei. Inițial, a scris că “dosarul (repartizat judecătorului George Dorel Matei – n.r.) (…) a fost înaintat la grefierul desemnat cu repartizarea aleatorie a cauzelor, Andrei Cristiana, care a efectuat procedeul de repartizare aleatorie, având în vedere Hotărârea Colegiului de Conducere nr. 16/30 ianuarie 2014, conform căreia dosarele care au ca obiect o astfel de cerere primesc termen de judecată în aceeaşi zi, la Judecătorul de drepturi şi libertăţi planificat în şedinţa de judecată, parametrul de repartizare fiind «0». La data de 19 mai 2016, completul planificat pentru soluţionarea acestui tip de cauze era C9/DL, judecător Matei Dorel George”. 

Așadar, repartizare aleatorie, zice judecătorul Ion-Tudoran. În paranteză fie spus, însă, este pur și simplu stupid să se afirme că dosarul a fost repartizat “aleatoriu”, câtă vreme a fost direcționat exact către judecătorul Matei.

Stupefiant: repartizarea nealeatorie „nu produce efecte“

Dar mai jos în motivare, judecătorul Ion-Tudoran afirmă explicit că “judecătorul de drepturi şi libertăţi constată că documentul prin care se atestă modul în care s-a dispus repartizarea dosarului, cu respectarea principiului aleatoriu, lipseşte de la dosarul cauzei”. Acesta, de altfel, este adevărul faptic: dosarul care a ajuns la magistratul Matei nu a fost repartizat aleatoriu, prin ECRIS, ci în conformitate cu o decizie a CAB. Totuși, nici măcar asta nu e o problemă pentru judecătorul Ion-Tudoran, care mai face o piruetă și adaugă: “Lipsa acestui document (prin care se atestă modul în care s-a dispus repartizarea dosarului, cu respectarea principiului aleatoriu – n.r.) nu produce efecte decât în situaţia în care procedura repartizării aleatorii a dosarului nu ar fi fost respectată. În cazul de faţă, această procedură a fost respectată, iar dispoziţiile legale în vigoare au fost avute în vedere la stabilirea completului de judecată”.

Așadar, după judecata magistratului Ion-Tudoran, dosarul a fost repartizat direct unui judecător (George Dorel Matei), deci nu aleatoriu, tocmai de aceea nu există un document care să ateste caracterul aleatoriu, dar toate astea nu contează, pentru că principiul repartizării aleatorii a fost respectat.  

PARADOX. Beneficiarului justiției i se face dreptate prin nedreptate

Cu totul halucinant este cum judecătorul Ion-Tudoran încearcă să explice repartizarea unui dosar în baza unei hotărâri anulate a Consiliului Superior al Magistraturii. Mai precis, magistratul a transformat negrul în alb, scriind astfel: “Invocarea unui act normativ abrogat, printr-o hotărâre a Colegiului de Conducere a Curţii de Apel Bucureşti, nu poate constitui un caz de încălcare a principiului repartizării aleatorii”. Este ca și cum s-ar spune că o lege abrogată ar putea produce încă efecte.

Ca și cum, de exemplu, cuiva i s-ar putea acum naționaliza o proprietate în virtutea unei legi comuniste. 
Iar ca totul să fie complet confuz, magistratul Ion-Tudoran a mai spus că “esenţial, în cauză, este ca justiţia să se înfăptuiască imparţial, echitabil, legal, drept, iar beneficiarului actului de justiţie să-i fie respectate toate drepturile”. Dar cum anume i-au fost “respectate toate drepturile” “beneficiarului actului de justiţie” când, de fapt, i-au fost încălcate este un paradox la care numai judecătorul Ion-Tudoran poate ajunge cu ascuțimea minții.  

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...
Ultima oră
Pe aceeași temă