9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportFormula 1Femeia în roșu, cu fustă mini, de la Cotroceni

Femeia în roșu, cu fustă mini, de la Cotroceni

UPDATE: Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, a avut, luni, o primă reacţie la dezvăluirea Adrianei Săftoiu din cartea sa lansată la Bookfest, “Cronici de Cotroceni”. Fostul şef de stat a scris pe contul său de Facebook că nu a cerut niciodata dosarul medical al niciunui consilier prezidenţial cu care a lucrat, iar despre faptul că Adriana Săftoiu l-ar fi sfătuit la numirea directoriilor SRI şi SIE, Traian Băsescu susţine că preşedintele nu poate numi pe nimeni în aceste funcţii fiind o atribuţie exclusivă a Parlamentului.

Citeşte şi: FOTO. Reacţia lui Traian Băsescu la cartea Adrianei Săftoiu. Care sunt procedurile SPP legate de biroul Preşedintelui

—————

Fostul consilier prezidențial, Adriana Săftoiu, face dezvăluiri spectaculoase despre personalitatea din culise a lui Traian Băsescu, într-o carte-jurnal lansată zilele acestea. Reacțiile au fost pe măsură, fostul preşedinte acuzând-o de lipsă de loialitate, iar Elena Udrea că „s-a coborât să vândă poveşti de budoar“.

La Salonul Internațional de Carte Bookfest, Adriana Săftoiu a lansat, la Editura Polirom, cartea „Cronică de Cotroceni“, în care dezvăluie informații de culise din perioada în care a lucrat împreună cu fostul președinte. Prin descrierile sale, Săftoiu creionează profilul psihologic al lui Băsescu, un personaj politic care, scrie ea, „dacă e nevoit să înghită broasca, o face fără să clipească“.

„Am înțeles târziu, observându-i comportamentul, că Traian Băsescu folosește cu dibăcie tot ce îi este util pentru a-și atinge obiectivul. Iar dacă e nevoit să înghită broaște, o face fără să clipească: scopul său e mereu mult mai important decât inconvenientele digestive. În afară de Stolojan, există o colecție întreagă de oameni folosiți și abandonați atunci când nu au mai fost de folos“, scrie Adriana Săftoiu în cartea sa.

Săftoiu susține că miza a lui Băsescu, în confruntarea electorală din anul 2004, pentru câștigarea alegerilor prezidențiale a fost una „personală“, vizând libertatea sa.

„Miza personală a lui Traian Băsescu a vizat și libertatea sa. Era aproape convins că Adrian Năstase nu se va da în lături să folosească orice mecanism pe care îl avea la îndemână pentru a-l trimite la închisoare. Avea nevoie de timp ca să își rezolve problema Dosarului Flota, piatră de moară în 2004. La Cotroceni se înființase o comisie specială pentru acest caz (…) „Stolojan președinte“ era o garanție pentru o soluționare onestă a acestui dosar. Cu Adrian Năstase președinte, Băsescu era convins de verdict: vinovat. Între cei doi, Stolojan părea un profil mult mai potrivit pentru funcția de președinte. Iar în Stolojan, Băsescu putea avea încredere“. scrie ea.

Cartea relatează modul în care Băsescu se comporta cu colaboratorii săi politici, de la personaje fără anvergură, și până la relația cu Vasile Blaga, Adriean Videanu sau Radu Berceanu și nu ocolește nici subiectul feminin controversat, pe celebra Elena Udrea.

Episodul Udrea şi fusta mini

„5 februarie 2005. Avem o nouă colegă, soția domnului Cocoș – unul dintre stâlpii mafiei lui Adrian Năstase- doamna Elena Udrea. Președintele mi-a explicat că Dorin Cocoș doar la început a fost cu Năstase, că – după ce Năstase a început să ceară din ce în ce mai mulți bani de la grupul lui de afaceri – Cocoș nu a mai fost în echipa cu Bittner și Petrache, că a avut el informații greșite când îl includea în gașcă. Teribil“, scrie Săftoiu.

„Elena Udrea reprezintă un capitol delicat în viaţa preşedintelui. (…) Traian Băsescu s-a comportat însă în aşa fel încât o slăbiciune a sa ca om a devenit o vulnerabilitate pentru preşedinte”, scrie Adriana Săftoiu, amintindu-şi că existau momente în care consilierii prezidenţiali se confruntau cu adevărate „crize de isterie” ale preşedintelui, generate de o presupusă lipsă de sprijin pentru Elena Udrea.

Săftoiu povesteşte despre un episod când i-a văzut pe Udrea şi Băsescu într-o postură delicată: ”Pe la şase seara m-a chemat la el în birou. Ea, îmbrăcată în roşu, cu o fustă mini provocatoare, atârnând de biroul lui. Nici un gest de a masca atitudinea deloc neoficială şi nepotrivită locului. Elena m-a privit cu siguranţa femeii care poate sta la propriu pe biroul şefului”.

Băsescu şi „lacheii“

În relația cu colaboratorii, Săftoiu susține că Băsescu nu avea respect pentru persoanele care suportau „umilințele sale publice“. Iar pe intelectuali, îi cataloga drept „simpatici, dar ineficienți“. „Cântărea cu răbdare capacitatea celuilalt de a suporta umilința. Pentru el însă, toți care suportau umilințele publice intrau în categoria lacheilor. Iar această categorie era cu mult sub clasamentul cu care mă înăscrise în anii de colaborare: „lichele“, „jigodii“, „javre“. Nu avea nici un respect pentru „lachei“, pentru cei care nu își apărau demnitatea. Îi trecea pe lista persoanelor pe care le putea folosi nestingherit, în împrejurări și vremuri propice“. 

Despre relația fostului preşedinte cu serviciile

Adriana Săftoiu atinge în carte și relația dintre Traian Băsescu și serviciile secrete.  Saftoiu susține că fostul președinte era hotărât de la bun început să își subordoneze direct instituțiile de forță ale statului. Potrivit Adrianei Săftoiu, după demisia foștilor șefi ai SRI și SIE, Radu Timofte, respectiv Gheorghe Fulga, Traian Băsescu a semnat două decrete la care însă a renunțat în ultima clipă: „Președintele mă informează că i-a lăsat lui Ștefan Deaconu, de cu seară, numirile viitorilor șefi de Servicii.

„După ce le trimite la Monitorul Oficial să anunți presa. Când îmi spune numele rămân uluită: Coldea și Predoiu (Silviu – n.red). Îi spun că nu e în regulă. Îi amintesc că odată intrați în structurile NATO, ne-am asumat obligația demilitarizării acestor servicii. S-a iritat și mi-a spus că e o prostie condiționarea. (…) îi cere STS-istului să-i facă legatura cu Ștefan Deaconu (…) Îi cere să oprească trimiterea decretelor la Monitorul Oficial”.  

Băsescu: „Lipsă de onestitate“

În replica la dezvăluirile Adrianei Săftoiu, Traian Băsescu a declarat că fosta sa colaboratoare denotă „lipsă de onestitate“. „Probabil e o perioadă în care nu are alte surse de venit. Să îți încalci onestitatea față de un om care a avut încredere în tine… Slavă Domnului, m-am oprit cu încrederea în 2007. De toți consilierii m-am despărțit în relații amiabile, cu Adriana Săftoiu a fost mai complicat, dar nu aș intra în detalii (…) Dacă au ajuns foștii mei consilieri să trăiască din amintirile că au fost consilierii mei… Să știți că orice consilier, în momentul în care se angajează la Cotroceni, semnează un angajament de loialitate care nu are termen de prescripție“, a spus Traian Basescu într-o emisiune la B1TV.

Udrea: „Bârfe şi mizerii“

La scurt timp, a reacționat pe Facebook și Elena Udrea. Aceasta a scris că pune „insinuările Adrianei Săftoiu pe seama propriilor neîmpliniri în relația cu Traian Băsescu și îi doresc să își găsească liniștea“. „Astăzi este foarte profitabil să vorbești despre Elena Udrea. Este regretabil ca o persoană cu certe calități, care ar putea câștiga și din altceva decât din bârfe și mizerii, se coboară să vândă povești de budoar inventate din invidie și frustrare“, a acuzat Udrea.

 

Cele mai citite

Trafic de droguri la Brașov. DIICOT a reținut doi inculpați

La data de 25 martie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov au dispus reținerea...

Israelul a efectuat raiduri aeriene în orașele din nord-estul Libanului

Israelul a efectuat raiduri aeriene în apropierea orașelor Ras Baabelk și Hermel din nord-estul Libanului, au declarat patru surse de securitate pentru Reuters. Israelul a...

FOTO. Schimbări de design și butoane noi. Cum ar putea arăta iPhone 16

Nici bine nu a trecut febra iPhone 15, căci Apple deja pregătește următorul model, iPhone 16. Potrivit informațiilor apărute în spațiul online, se pare...
Ultima oră
Pe aceeași temă