27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1Cel mai mare și controversat festival de la Constanța, Neversea, începe vineri:...

Cel mai mare și controversat festival de la Constanța, Neversea, începe vineri: Navigația va fi interzisă, iar bolnavii vor fi trimiși acasă

Festivalul care începe de vineri la Constanța are loc pe o plajă reabilitată cu fonduri europene, pe care, spun autoritățile, accesul public trebuie să fie liber. Totuși, organizatorii au montat bariere și au blocat jumătate din oraș.

Neversea, cel mai mare și controversat festival de pe litoralul românesc, începe astăzi. În ciuda acestui fapt, încă nu au fost clarificate toate problemele. Cea mai importantă dintre ele este faptul că organizatorii, o societate comercială înființată în acest an, Neversea SRL, au îngrădit plaja pe care are loc evenimentul, deși aceasta a fost exinsă cu fonduri europene. Într-un răspuns pentru „România liberă”, conducerea Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL) precizează că accesul pe o astfel de plajă nu poate fi îngrădit.



Citește și: Constanța, paralizată de Neversea. Primarul Decebal Făgădău e optimist: Aşezăm Constanţa acolo unde îi este locul, pe harta marilor evenimente de gen mondiale

Orașul Constanța va fi blocat, în mare parte, în perioada 7–9 iulie, pentru ceea ce se dorește a fi cel mai mare festival de la malul mării. Sunt așteptați, estimează organizatorii (aceiași care se ocupă și de „Untold“, în Cluj), aproape 150.000 de participanți.



„Accesul persoanelor fizice pe plajă este liber, nerestricționat, inclusiv pentru participarea la activități turistice sau de agrement”, a declarat George Papari, directorul ABADL. Cu toate acestea, organizatorii au montat garduri pe plajă, pentru a opri accesul celor care nu au cumpărat bilete. I-am contactat pentru a le cere un punct de vedere, dar nu au răspuns până la ora redactării acestui articol.



Citește și: Neversea, un festival cu multe probleme nerezolvate. Constanța va fi paralizată timp de o săptămână

Locul de desfășurare a fost mutat de pe o plajă reabilitată cu fonduri europene, pentru că legea nu permite organizarea de evenimente comerciale, pe o alta reabilitată tot cu fonduri europene.



În plus, mai multe străzi au fost blocate, iar accesul pietonal spre plajă este și el interzis pentru cei care nu au bilete. Conducerea ABADL afirmă, negru pe alb, că Plaja Modern a făcut parte din proiectul de reabilitare a părții sudice a litoralului românesc. „Plajele nou-create nu pot fi închiriate, nefiind îndeplinite condițiile prevăzute de HG 241/2006 privind aprobarea închirierii plajei Mării Negre, proprietate publică a statului, aflată în administrarea Apelor Române, și ordinul MMSC nr. 445/2013 privind aprobarea instrucțiunilor privind organizarea și desfășurarea licitației publice pentru atribuirea contractelor de închiriere a plajei Mării Negre, a contractului-cadru de închiriere a plajei Mării Negre și a listei sectoarelor de plajă libere propuse pentru închiriere”, a menționat George Papari.

Acesta afirmă că ABADL a emis consultanță tehnică pentru organizatori și că, pe lângă actul de reglementare emis de ABADL, aceștia au avut acordul operatorilor de plajă care dețin deja contracte de închiriere pe Plaja Modern și care desfășoară activități economice. Papari afirmă că nu există niciun contract încheiat între Ministerul Apelor și Pădurilor sau alte instituții aflate în subordinea sa cu Neversea SRL.

Plaja a devenit șantier

Deși pe plajă este interzis accesul auto, amenda fiind de până la 20.000 lei, Plaja Modern e plină de autoturisme. „Sectorul de plajă pentru organizarea Festivalului Neversea a fost destinat organizatorilor evenimentului. Există tabele cu autovehicule și utilaje care sunt ale organizatorilor cu destinația de a transporta materialele utilizate la montarea scenelor etc. Ce nu este prevăzut în aceste tabele intră sub incidența legii. Organizatorilor li s-a pus în vedere să reducă la minimum staționarea autovehiculelor în zona plajei”, au declarat reprezentații IPJ Constanța.

Navigația, interzisă

Din cauza Neversea, navigația, ancorajul și staționarea navelor de orice tip sunt restricționate, potrivit unui ordin semnat de căpitanul- șef al Portului Constanța, Alexandru Mezei. Căpitănia Zonală Constanța a emis un aviz către navigatori în care se spune că „în perioada 7 iulie-10 iulie 2017 se interzic navigația, ancorajul și staționarea navelor/ambarca­țiunilor de orice tip” într-un anumit perimetru. „Coordonatele se referă la zona cuprinsă între digul de nord ce delimitează Plaja «3 papuci» și digul de nord al Portului Turistic Tomis, pe o distanță măsurată de la țărm spre larg de 2 mile marine”, arată, în aviz, Alexandru Mezei. Nerespectarea acestui aviz atrage după sine răspunderea administrativă, contravențională sau penală, după caz.    

Bolnavii cronic nu mai sunt internați

73 de cadre medicale din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” Constanţa vor asigura asistenţa medicală la evenimentul muzical organizat în acest weekend în municipiul Constanţa. Este vorba despre medici specialişti şi rezidenţi, asistenţi medicali din cadrul UPU şi voluntari studenţi de la Facultatea de Medicină. Dotarea acestora va permite tratarea cazurilor uşoare şi medii, iar dacă situaţia o va impune, pacienţii vor fi transferaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” Constanţa. „Activitatea UPU nu va fi afectată în timpul evenimentului, urgenţele medicale urmând să fie asigurate în regim normal”, a precizat conducerea SCJU, printr-un comunicat de presă. Este afectată însă activitatea spitalului. La solicitarea “României libere”, conducerea spitalului a afirmat că bolnavii cu afecțiuni cronice au fost reprogramați după ce se termină Neversea. Pentru că „pe timp de vară solicitarea este crescută, în scopul păstrării unui număr de paturi libere, conducerea SCJU a hotărât reprogramarea pacienților cu afecțiuni cronice pentru săptămâna viitoare”, a precizat conducerea instituției.    

Accesul mărfurilor pe mare, limitat

Neversea afectează și Portul Comercial Constanța, cea mai importantă cale de import-export a României. Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța a anunțat că, pentru buna desfășurare a festivalului, accesul în port este restricționat. ”În perioada 07 iulie 2017, ora 08.00-10 iulie 2017, ora 06.00 nu se va permite intrarea/ieșirea autovehiculelor prin Poarta nr. 1”, au spus reprezentanții CNAPMC. Aceasta este cea mai importantă intrare în portul comercial.

Legătura cu colegul de dosar al cuplului Mazăre-Constantinescu

Un mare avantaj comercial de pe urma Neversea vor avea comercianții din Portul Tomis, locul pe unde vor trece majoritatea celor 150.000 de turiști care sunt așteptați la eveniment. Aici s-au construit restaurante care cel mai probabil vor fi arhipline în această perioadă. Portul Tomis a fost închiriat pentru suma infimă de 2.650 euro pe lună, în 2004. Acum, scrie presa locală, un singur container în care se află un restaurant se închiriază cu până la 24.000 de euro pe an. Portul Tomis a ajuns la Valentin Gheorghe Ionescu, apropiat al grupării Mazăre-Constantinescu, coinculpat alături de aceștia în Dosarul Retrocedărilor, în care procurorii DNA au calculat un prejudiciu de peste 100 milioane de euro. Cazul Portului Tomis a ajuns în atenția DNA, care a clasat dosarul după șase ani, pe motiv că faptele nu există.

REPLICĂ. Ce spune Neversea SRL 

„Toate activitățile derulate pe plajele Mării Negre, având destinație turistică, permise conform legislației în vigoare, sunt activități cu caracter comercial. În acest context, accesul liber pe plajă al persoanelor, la care face referire ABADL, trebuie înțeles în sensul că legea instituie obligația de a asigura condițiile necesare pentru participarea publicului la evenimentele culturale derulate pe plaja Mării Negre, inclusiv prin măsuri organizatorice după cum urmează: controlul accesului, condiționarea accesului de plata unui bilet de acces, delimitarea incintei de plajă destinate evenimentului de zonele limitrofe neaferente acestuia, etc. Prin măsurile organizatorice adoptate, se asigură pe deplin aceste condiții în cadrul evenimentului Neversea, Constanța 7-9 iulie 2017. În niciun caz prevederile legale sus-citate nu pot fi considerate că instituie o obligație pentru persoanele juridice care ar derula o activitate cultural-artistică pe plaja Mării Negre, activitate permisă în mod expres prin lege, de a permite accesul gratuit la aceste evenimente cultural-artistice; interpretarea contrară este absurdă și contravine intenției legiuitorului, care a urmărit instituirea unui cadru legal care să asigure „exploatarea” (sic!) în scop turistic a unor plaje ale Mării Negre, deci inclusiv derularea de activități comerciale, iar nicidecum să creeze un cadru utopic de acces liber, fără costuri, la servicii culturale sau de orice altă natură, pe care le organizează operatori privați. Acest raționament se aplică în mod natural și evenimentului Neversea, tot astfel cum se aplică oricărui operator de plajă care, în temeiul unui contract de închiriere a plajei, poate să exploateze comercial plaja, în limitele și condițiile stabilite în contract.”


Citește și: EXCLUSIV. Ce nu s-a spus despre concertul Untold de la Constanța: Evenimentul "Neversea" are loc pe o plajă pentru care nimeni nu a obținut aviz de la Apele Române | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Organizatorii au anunţat deja că evenimentul se va desfășura pe o plajă pentru care, în realitate, nu au obţinut aviz de la Apele Române. Şansele să îl capete sunt minime. De asemenea, scenele vor fi prea aproape de blocurile de locuinţe.

 

Cele mai citite

FOTO. Loredana Groza, ca la 20 de ani. Vedeta a pozat în colanți

Loredana Groza, cunoscută pentru prezența sa în industria muzicală românească, a captat atenția publicului cu ultimele sale fotografii distribuite pe rețelele de socializare. Însă...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Șapte ambarcațiuni cu peste 400 de migranți au ajuns în Insulele Canare

Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite afirmă că, dintre cei 266.940 de migranți care au încercat să ajungă în Europa anul trecut, 97%...
Ultima oră
Pe aceeași temă