16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1Republica Moldova: Reglare de conturi între oligarhi, sub acoperirea anticorupţiei

Republica Moldova: Reglare de conturi între oligarhi, sub acoperirea anticorupţiei

Parlamentul din Moldova a aprobat, joi, în regim de urgență ridicarea imunității fostului premier Vlad Filat, pentru implicarea în „jaful secolului“. La prima vedere, pare că s-a deschis drumul luptei anticorupție la nivel înalt. În Moldova, însă, nimic nu este ceea ce pare.

Dimineața, președintele Legislativului, Andrian Candu, a citit în plen cererea procurorului general, Corneliu Gurin, de ridicare a imunității lui Filat, la ora 15.00, cererea a fost aprobată de Comisia Juridică, iar puțin mai mult de o oră mai târziu – de către plen cu 79 de voturi „pentru” (din 101). Singura problemă este că în Moldova justiția nu este independentă, ci aservită politic celui mai mare adversar al lui Filat, oligarhul Vlad Plahotniuc. Andrian Candu este finul lui Vlad Plahotniuc, vicepreședintele Partidului Democrat. Corneliu Gurin este un fost consilier în materie de drept constituțional al fostului președinte al Legislativului, Marian Lupu, președintele aceluiași Partid Democrat, și, deși nu avea nici o experiență ca procuror, a fost desemnat procuror general la cererea lui Lupu. La Chișinău nu este nici un secret că atât procurorul general, cât și Centrul Național Anticorupție sunt controlate de PD, aripa politică a imperiului lui Plahotniuc. Acest lucru nu înseamnă că Filat este nevinovat, ci că în lupta oligarhilor pentru Moldova, Plahotniuc a înregistrat ieri o victorie decisivă.

Acuzațiile

De ce este acuzat Filat? În documentul prezentat de Candu, procurorii susțin că Filat ar fi primit în cinci ani, între 2010 și 2015, nu mai puțin de 250 de milioane de dolari (60+190) de la omul de afaceri Ilan Shor în schimbul monopolului asupra magazinelor duty free de pe aeroportul din Chișinău, al numirii sale în funcția de consul onorific la Moscova și mai ales al numirii sale în consiliul de administrație și, ulterior, președinte al Băncii de Economii (BEM) principala Bancă implicată în Jaful Secolului din noiembrie 2014. Procurorii susțin că dețin probe materiale care susțin acuzațiile, dar principala sursă a acestor acuzații este însuși Ilan Shor, pe care compania americană Kroll, chemată să investigheze dispariția banilor, l-a identificat drept principalul beneficiar al schemei de devalizare.

În luna mai, o anchetă a jurnaliștilor britanici de la Business New Europe a scos la iveală faptul că aceleași trei firme-fantomă folosite în sifonarea miliardului din Moldova au fost folosite de Plahotniuc pentru spălarea de bani. Pe de altă parte, după cum arăta sociologul Dan Dungaciu, în Europa de Est, nimeni nu face afaceri la nivel înalt fără protecție politică și, cum multe din faptele incriminate s-au produs în perioada în care Filat era prim-ministru, suspiciunile la adresa sa sunt rezonabile. Dar la fel de rezonabile sunt și suspiciunile de corupție față de Plahotniuc, numai că nimeni, nici din Procuratura Generală, nici din CNA, nu i-a adus acestuia nici o acuzație oficială.

Ce se va întâmpla cu Alianța pro-europeană?

Întrebarea politică este dacă va sări în aer și coaliția de guvernare proeuropeană, din care fac parte atât PLDM-ul lui Filat, cât și PD-ul lui Plahotniuc/Lupu și Liberalii lui Mihai Ghimpu. Votul de ieri din parlament în care deputații PD și PL au votat alături de comuniști și socialiști pentru ridicarea imunității îndreptățesc temerile privind izbucnirea unei crize politice care să ducă la alegeri anticipate și la victoria formațiunilor pro-ruse. În fața lui Filat stă așadar o dilemă: Dacă forțează retragerea PLDM din coaliție, atunci alegerile anticipate dar, pe de altă parte, de exact același lucru l-a acuzat pe Plahotniuc. Cealaltă opțiune ar fi să se sacrifice și să lase partidul în coaliție, dar, în acest caz există riscul serios ca poziția PLDM să fie mult slăbită și să devină anexa lui Plahotniuc. Ieri, Filat a anunțat că se retrage din fruntea partidului și că îl lasă la cârmă pe prim-ministrul Valeriu Streleț, dar nu este deloc clar în acest moment dacă acesta va reuși să facă față presiunilor forțelor proruse.

Un Mercedes recompensă

Și nimeni nu este mai prorus decât Igor Dodon, liderul socialiștilor, care a organizat ieri pichete pentru a-l împiedica pe Filat să părăsească clădirea Parlamentului. Ba, de fapt, există cineva și anume, Renato Usatîi, un alt „om de afaceri” și lider al Partidului Nostru, care s-a aflat în primele rânduri ale milițiilor din jurul parlamentului. În cel mai pur stil gangsteresc rusesc, Usatîi a promis în direct la televiziune un autoturism Mercedes drept recompensă pentru polițistul care îl va aresta pe Filat.

Și de ce n-ar acționa Usatîi ca un gangster rus dacă exact asta este: omul care coordonează imensul mecanism de spălare a banilor oligarhilor și mafioților ruși prin bănci moldovenești care iau bani murdari din Rusia și după ce îi albesc, îi transferă în conturi legitime din Occident.

Poate și mânați de mirajul recompensei mascații CNA au intrat, ieri după-amiază, în clădirea Parlamentului și l-au săltat pe Filat. Dar o țară în care un fost prim-ministru probabil corupt iese din Parlament cu cătușe în vreme ce un mafiot rus agită spiritele nestingherit pe afară iar cel mai important oligarh, suspectat că a condus o schemă de spălare de bani de miliarde de dolari în beneficiul Moscovei (potrivit Business New Europe) a devenit cel mai puternic om, este o țară în care Rusia a câștigat din nou.   

Cele mai citite

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă