15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1Vicepremierul Jianu a îngropat proiectul e-Romania. Astfel, peste 12 milioane de euro...

Vicepremierul Jianu a îngropat proiectul e-Romania. Astfel, peste 12 milioane de euro au fost cheltuite absolut inutil de predecesorii actualului ministru al Comunicațiilor | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Augustin Jianu, încă ministru al Comunicațiilor, a aruncat ultima lopată de pământ peste „cadavrul“ e-Romania. Pentru acest proiect, Ministerul Comunicațiilor a plătit aproximativ 12 milioane de euro. În scurtul său mandat, Jianu s-a asigurat că ministerul pe care-l conduce a lăsat cu totul de izbeliște acest proiect-mamut: echipamentele hardware și aplicațiile software au fost lăsate fără garanție și mentenanță. 

Ministerul Comunicațiilor a lansat, în vara anului 2009, portalul național e-Romania, un site prin care se urmăreau stimularea „democrației participative“ și oferirea de facilități extinse de informare a cetățenilor. La lansarea portalului a fost prezent premierul de atunci, Emil Boc, care spunea că este un moment istoric pentru evoluția societății informaționale românești.

„Este un program de succes și sunt convins că românii îl vor utiliza eficient, salvând timp și bani“, declara atunci premierul Emil Boc.

Jianu a ținut informațiile la secret

Din 2009 au trecut aproape opt ani, iar proiectul s-a dovedit a fi un fiasco total, niciunul dintre miniștrii de la Comunicații nefiind în stare să resusciteze portalul. RL s-a interesat de soarta acestui proiect încă din luna februarie 2017, însă ministrul Augustin Jianu a refuzat să răspundă la solicitările formulate în baza Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public. Consilierul său personal, Alin Matei, a spus, în primă fază, că nu au avut acces la adresa de e-mail a ministerului pentru că angajații aduși de către guvernul tehnocrat ar fi plecat cu parolele de la servere și conturile de e-mail. Ulterior, Alin Matei a ajuns să fie numit membru în Consiliul de Administrație al Telekom România și nu s-a mai ocupat de comunicarea publică a lui Jianu. După mai bine de patru luni, RL a primit un răspuns de la Comunicații.

Portalul înființat de ministrul condamnat Sandu

Afacerea e-Romania a fost demarată în mandatul de ministru al Comunicațiilor al lui Gabriel Sandu, condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul Microsoft. În anul 2010, ministerul condus de Sandu a încheiat un contract de peste 52 milioane lei, adică în jur de 12 milioane euro, cu firma Omnilogic SRL. Această sumă a ajuns în conturile firmei în perioada 2010-2014. Ministerul Comunicațiilor a plătit în anul 2010 suma de 17.352.542 lei pentru produse hardware și software. Exact aceeași sumă a fost plătită și în anul 2011. Ulterior, ministerul a mai plătit 2.560.194 lei pentru o analiză parțială a sistemului, în 2012. Ultimii bani plătiți au fost în 2014. Atunci s-au achitat facturi în valoare de 14.792.349 lei. 

Pentru acești bani, portalul e-Romania trebuia să aibă 39 de funcționalități principale și 101 funcționalități derivate, structurate pe arii de interes, precum: informarea cetățeanului, colaborarea între cetățean și autoritatea publică, colaborarea între autorități publice și aspecte administrative și de securitate informațională.

Corpul de Control al Guvernului: licitație trucată

Fostul premier Victor Ponta a trimis Corpul de Control pentru a verifica contractul dintre Ministerul Comunicațiilor și firma Omnilogic. Inspectorii guvernamentali au constatat mai multe nereguli în organizarea licitaţiei pentru atribuirea contractului şi cheltuirea fondurilor. În raportul rezultat în urma investigației se menționează că „există indicii privind falsificarea unui document referitor la desfăşurarea procedurii de atribuire şi înlocuirea unei file din oferta declarată câştigătoare, legată de un număr de înregistrare fals pentru o notă justificativă care trebuia întocmită înainte de transmiterea anunţului de participare spre publicare în SEAP şi fila din ofertă privind serviciile de mentenanţă, nesemnată de ofertant şi fără antet“.

Totodată, s-a arătat că membrii comisiei de recepție a ministerului au descărcat furnizorul de orice obligaţie pentru instruirea personalului, deşi portalul nu era finalizat, iar activităţile de instruire nu fuseseră efectuate conform contractului.

Penalizare de 375.000 euro

Ministerul Comunicațiilor a penalizat firma Omnilogic, în perioada 2011-2014, cu suma de 1.686.068 lei, adică echivalentul a 375.000 euro (aproximativ 3% din contract). Banii au fost achitați – susține Ministerul Comunicațiilor. Conform datelor de la Registrul Comerțului, Omnilogic este deținută în mod egal de alte două companii, ambele străine. Prima, GT Holding GmbH, este înregistrată în Austria. Cealaltă, Camps Bay Invest AG, este înregistrată în Liechtenstein. Directorul general al firmei Omnilogic este Gabriel Marin, cel care, de fapt, decide tot ce se întâmplă în companie.

Firma condusă de Gabriel Marin a avut o relație aparte cu o altă societate controversată, Siveco, patronată de Irina Socol. De exemplu, Siveco a subcontractat firma Omnilogic pentru furnizarea către Ministerul Comunicaţiilor a unui sistem IT destinat creşterii performanţei activităţilor funcţionarilor publici, contract estimat la 6 milioane de lei.

Traficul portalului: 105 vizitatori zilnic

Platforma e-Romania a reușit să strângă, de la lansare până în prezent, doar puțin peste 267.000 de vizitatori și doar 900 de utilizatori înregistrați. Conform acestor date, rezultă că cel mai scump site românesc – în care statul a băgat aproximativ 12 milioane euro – a fost vizitat, în medie, doar de 105 persoane pe zi în ultimii șapte ani. Cu acest număr de vizitatori, site-ul nu contează în mediul online.

În plus, conform informațiilor furnizate de Ministerul Comunicațiilor, sistemele hardware și software ale platformei e-Romania nu mai beneficiază de mentenanță și garanție. Totodată, a expirat și garanția de bună executare a platformei. „Conform clauzelor contractuale, S.C. Omnilogic asigură pentru portalul e-Romania 2 garanție, mentenanță și servicii post-implementare pe o perioadă de 36 de luni de la data acceptanței până la 10.01.2017“, a menționat Ministerul Comunicațiilor la solicitarea RL. Totodată, ministerul a mai precizat că la data de 24.12.2016 a expirat garanția de bună execuție depusă de Omnilogic. 

Omnilogic, 143 milioane euro de la stat

Firma Omnilogic a fost una dintre societățile abonate la contractele cu statul, în special cele cu dedicație. În perioada 2007-2016, Omnilogic a semnat 42 de contracte cu instituțiile statului, în valoare de 143 milioane euro. Printre instituțiile care au semnat contracte cu Omnilogic se află SRI, STS, SIE, Institutul pentru Tehnologii Avansate, Poliția Română, dar și mai multe ministere. Cel mai mare contract (de peste 39 milioane euro) a fost semnat cu Societatea Națională de Radiocomunicații. Un alt contract a fost semnat cu Imprimeria Națională, care a cumpărat laptopuri în valoare de 27 milioane euro.

Numele lui Gabriel Marin apare ca denunțător în dosarul de corupție al fostului ministru Elena Udrea. Conform rechizitoriului DNA, în anul 2010, Gabriel Marin, în calitate de administrator al firmei Omnilogic, întâmpina dificultăți în derularea contractului încheiat cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, contract de prestare de servicii aferente proiectului e-Romania 2. Pentru a-și rezolva problemele, Marin i-a solicitat lui Dinu Pescariu să-i faciliteze o întâlnire cu Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea. Cocoș i-ar fi cerut nu mai puțin de 3 milioane de euro pentru ca Ministerul Comunicațiilor să continue să facă plățile către Omnilogic. Ulterior, Gabriel Marin a mai făcut două denunțuri împotriva cuplului Dorin Cocoș-Elena Udrea și a afaceriștilor din jurul acestora.  

Jianu a reglementat piața semnăturilor electronice

Încă vicepremier și ministru al Comunicațiilor, Augustin Jianu a semnat ordinul care reglementează piața semnăturilor electronice, o afacere de câteva zeci de milioane de euro anual. Surse din piața IT susțin că ordinul lui Jianu l-ar favoriza pe afaceristul Tiberiu Urdăreanu, cel care deține compania certSIGN. Reprezentanții firmei lui Urdăreanu susțin, însă, că beneficiarul intrării în vigoare a ordinului de ministru nu este certSIGN, sau o altă companie anume, şi că nici nu se stabilesc condiții preferențiale.

Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, condus de Augustin Jianu, a publicat Ordinul 449/2017 privind procedura de acordare, suspendare și retragerea statutului de prestator de servicii de încredere calificat în conformitate cu Regulamentul nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014. Specialiștii din domeniu susțin că acest ordin controversat ar urma să suprareglementeze abuziv piața certificatelor și semnăturilor electronice.

Ordinul de ministru, contestat la Comisia Europeană

Acest ordin a fost pus în dezbatere publică, dar fără efect: forma finală a proiectului nu are nicio virgulă schimbată față de proiectul inițial supus dezbaterii. Anterior acestei „dezbateri“, în februarie 2017, un document care reprezenta draft-ul unui ordin al ministrului Comunicațiilor a început să circule în mediul online.

Specialiștii din industrie susțin că ordinul de ministru (OM) aduce modificări unui regulament UE ce stabilește condițiile în care companiile primesc dreptul de a emite semnături electronice. Problema, însă, este că un ordin de ministru nu poate modifica un regulament european asumat de către toate statele UE.

Sursele RL susțin că o companie italiană ar fi sesizat Comisia Europeană în legătură cu posibila emitere a acestui OM în România. Conform sesizării firmei italiene, acest ordin ar securiza, practic, piața românească în punctul în care se află acum, adică nu ar permite intrarea în sistem a altor companii, în special străine. Iar în acest moment, în România, certSIGN SA ar deține peste 70% din afacerea semnăturilor electronice.

Plângere și în contencios administrativ

În 2015, veniturile certSIGN SA au fost de 10 milioane de euro, iar profitul de peste 5 milioane lei. certSIGN, însă, susține că doar o parte din încasările de 10 milioane de euro anual ar proveni din operațiuni cu semnătură electronică.

O altă plângere la Comisia Europeană a fost formulată de avocatul Ciprian Nastasiu, care invocă încălcarea Regulamentului UE nr. 910 prin adoptarea acestui ordin. Pe aceeași speță, avocatul Nastasiu a făcut și o plângere în contencios administrativ.„Ordinul mai sus enunțat restricționează modalitățile  de identificare, în vederea emiterii certificatelor de semnătură electronică, de la un număr de patru (așa cum sunt prevăzute în Regulamentul UE nr. 910/2014) la două (și acestea modificate în proiectul propus de MCSI), motiv pentru care se impune comunicarea proiectului de ORDIN conform DIRECTIVEI 98/34/CE la Comisia Europeană, pentru informare și avizare“, mențio-nează avocatul Ciprian Nastasiu.

Replica certSIGN

Departamentul Comunicare al firmei certSIGN menționează, într-un drept la replică, că Ordinul de Ministru nr. 449/2017 definește procedura de acordare, suspendare şi retragere a statutului de prestator de servicii de încredere calificat şi este esențial pentru ca cei cinci prestatori de servicii de semnătură electronică activi pe piața din România să poată face dovada îndeplinirii condițiilor stipulate de Regulamentul nr. 910/2014 (eIDAS) și să fie recunoscuți ca prestatori calificați de către MCSI, putând oferi, astfel, servicii și pe alte piețe de la nivelul Uniunii Europene: „Doar companiile care vor obține acreditarea de prestatori calificați vor fi înscrise, după 1 iulie 2017, pe lista de încredere (Trust List) comună la nivelul UE și vor fi recunoscute la nivel european ca prestatori de servicii de încredere calificați, iar serviciile prestate de aceștia vor fi servicii de încredere calificate, recunoscute în toate statele membre. În lipsa acestei acreditări, niciun prestator din România nu va mai putea fi recunoscut la nivel UE, în timp ce prestatorii din alte state membre care vor fi acreditați ca prestatori de servicii de încredere vor putea intra pe piața din România“.

Totodată, reprezentanții cert-SIGN susțin că ordinul de ministru nu tratează recunoașterea transfrontalieră a semnăturilor electronice. De asemenea, ordinul nu ar modifica Regulamentul nr. 910/2014, ci doar ar explica pașii pe care trebuie să-i urmeze și documentele pe care trebuie să le transmită un prestator de servicii de încredere din România pentru a obține de la MCSI (sau a menține, în cazul în care deține deja) statutul de prestator de servicii de încredere calificat. 

Ce putea să facă ministrul?

Neputință, rea-voință sau interese ascunse? Care să fi fost atitudinea ministrului Comunicațiilor, Augustin Jianu, față de proiectul e-Romania, pentru care statul român a plătit aproximativ 12 milioane euro pe echipamente și programe IT? Echipamente care nu mai beneficiază de garanție, mentenanță și servicii de implementare încă din ianuarie a.c.

De ce nu a contractat astfel de servicii ministerul condus de Augustin Jianu pentru niște echipamente IT exorbitante? Jianu avea posibilitatea să renegocieze contractul cu firma Omnilogic pentru a putea beneficia de servicii de garanție și mentenanță extinse.

De asemenea, putea să organizeze o nouă licitație pentru contractarea unor astfel de servicii.

Sau, poate, ministrul a lăsat intenționat proiectul fără asigurări pentru a atribui contractul altor firme.

Cert este că, în cazul în care unul dintre aceste echipamente se strică, Ministerul Comunicațiilor trebuie să îl cumpere sau să contracteze servicii de service, dacă mai poate fi reparat. Ceea ce înseamnă costuri suplimentare la bugetul Ministerului Comunicațiilor.

Iar faptul că la solicitarea RL ministrul Jianu a răspuns după aproape patru luni arată că fie era în negocieri pentru contractarea acestor servicii, fie nu voia să se știe public despre eșecul acestui proiect.

Coordonat de serviciile de informații

Augustin Jianu a ajuns în funcția de ministru al Comunicațiilor în Guvernul Grindeanu, în ianuarie 2017. Până atunci, deținea funcția de director al Centrului Național de Răspuns la Incidentele de Securitate Cibernetică, instituție publică coordonată de reprezentanți ai serviciilor de informații românești. În plus, activitatea Centrului este raportată anual în Consiliul Suprem de Apărare al Țării.

Anterior acestei funcții, Augustin Jianu a fost consilierul ministrului Comunicațiilor, Dan Nica.

În urma războiului din interiorul PSD, premierul Sorin Grindeanu l-a numit pe Augustin Jianu și în funcția de vicepremier al României.

Citește ziarul integral în format .pdf AICI!

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă