12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodConstanța: Proiectele SF zac în sertare. Făgădău a promis decongestionarea orașului de...

Constanța: Proiectele SF zac în sertare. Făgădău a promis decongestionarea orașului de mașini și mai multe spații verzi | ANALIZĂ ROMÂNIA LIBERĂ

După ce a fost 6 ani viceprimar și 1 an interimar, primarul Constanței, Decebal Făgădău, a câștigat la diferență de circa 7.000 de voturi un mandat cu un program care promitea schimbarea aproape totală a modului în care arată orașul.

Într-un oraș sufocat de mașini – Constanța are cel mai mare număr de mașini pe cap de locuitor din România, spunea primarul – și cu spații verzi ciun­tite, noul edil promitea o revoluție arhitecturală.

A declarat că va construi primul pasaj subteran rutier din oraș. „Nu este un simplu pasaj subteran. El va avea și un sector destinat pietonilor. Mașinile care vor circula pe bulevard vor trece, în dreptul Podului de la Butelii, printr-un pasaj rutier. În acest fel, vom separa fluxurile de trafic atât auto, cât și pietonal“, a spus Făgădău. Proiectul ar trebui să fie gata în patru ani. Până în prezent nu s-a întâmplat nimic. Făgădău a mai promis realizarea unei parcări subterane de mari dimensiuni, în centrul orașului, sub parcul situat între bulevardul Tomis și strada Mircea cel Bătrân, în zona Teatrului „Oleg Danovski“. „Sper să nu mai vedem, pe o rază de un kilometru, nicio mașină parcată pe stradă. Bineînțeles, deasupra parcării va fi menținut actualul parc“, a spus Făgădău.



Acesta a mai promis realizarea a patru parcări supraetajate. A mai spus că va construi o sală polivalentă de 5.000 de locuri (procedurile au fost demarate, banii vin de la Guvern), un bazin olimpic de înot, asfaltarea tuturor străzilor până în 2018 (a revenit apoi, după alegeri, și a spus că termenul este 2020), două cămine noi pentru bătrâni, 25 de cluburi pentru seniori (până în 2020), finanțarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase în vederea modernizării și extinderii, dar și o rețea mobilă de sănătate pentru copiii din grădinițe, școli și licee.

A mai propus încurajarea investițiilor în zona IT&C, prin construirea unui centru de afaceri – încă nerealizat. Primarul a mai promis o gală anuală a educației și premierea celor mai buni profesori și elevi, lucruri, de asemenea, nerealizate.

Pe lista promisiunilor nerealizate încă se numără: sistem integrat de semafoare inteligente, aplicații soft­ware pentru alegerea trasee­lor, bandă specială pentru transportul public și mașinile de intervenție, înființarea și dotarea Serviciului Public Poliția Locală Constanța – un polițist local la o mie de locui­tori, realizarea sistemului de monitorizare video.

Printre promisiunile îndeplinite în primul an de mandat se numără continuarea programului „Respect“, care constă în acordarea de tichete valorice persoanelor nevoiașe. Programul a fost preluat de la Radu Mazăre, dar acum tichetele se acordă prin poștă.

A promis reabilitarea a două poduri; lucrările la unul dintre ele au început. Bursele pentru elevi au fost majorate. De asemenea, a demarat reabilitarea și modernizarea unor școli cuprinse în programul electoral. O altă promisiune realizată, cel puțin parțial, este „reducerea birocrației pentru activitățile generatoare de locuri de muncă“. Doi operatori portuari au declarat că au primit autorizație de construire de la primărie într-un timp-record: patru, respectiv zece zile. Investitori imobiliari și persoane fizice spun însă că au așteptat mai bine de un an.

Au promis un preț mai mic la apă

Unul dintre punctele-cheie ale campaniei electorale, în mai multe localități, a fost prețul la apă. Candidații din Medgidia, Cernavodă și Hârșova, de exemplu, au promis prețuri mai mici.

Primarul Valentin Vrabie, din Medgidia, și cel din Cernavodă, Liviu Negoiță, au promis în campanie că vor realiza referendumuri pe această temă. În nicio localitate nu au mai avut loc. Reprezentanții Primăriei Cernavodă au declarat că primarul nu a mai avut susținerea populației; edilul din Medgidia a fost desemnat să negocieze prețul cu conducerea operatorului. Prețul la apă nu poate fi scăzut, din moment ce există un contract de delegare votat, la pachet cu o strategie de tarifare, dar au și votat proiectele cu finanțare europeană. Cine dorește să se retragă din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Apă Canal Constanța trebuie să plătească investițiile cu fonduri europene realizate până acum. În Medgidia, cifra se ridică la circa 40 milioane euro.

Ce s-a promis și ce s-a realizat în principalele orașe

Primarul din Năvodari, Florin Chelaru, a avut nu mai puțin de 95 de promi­siuni electorale. Una din cele mai importante, construi­rea unui spital-ambulatoriu de zi, bate pasul pe loc.

Valentin Vrabie, din Med­gi­dia, a promis depolitizarea administrației publice. A candidat ca independent, dar s-a înscris la scurt timp în ALDE.

Candidatul din Eforie, Robert Șerban, a promis reabilitarea infrastructurii, iar cel din Mangalia, Cristian Radu, locuri de muncă bine plătite prin atragerea de investitori strategici. Acum, în Eforie faleza se prăbușește (aparține Apelor Române, nu primăriei), trotuarele și șoselele nu sunt reabilitate, iar în Mangalia principalul agent economic, Șantierul naval Daewoo, are serioase probleme financiare.

La promisiuni realizate putem nota reactivarea domeniului sportiv – în Medgidia, începerea lucrărilor de reabilitare a drumurilor și stadionului – în Cernavodă, dar și a infrastructurii turistice – în Mangalia.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă