11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodExclusiv RL PRINT: Cetăţenia română, salvarea bolnavilor din Republica Moldova

Exclusiv RL PRINT: Cetăţenia română, salvarea bolnavilor din Republica Moldova

„România liberă” îți oferă marţi 24 de pagini cu dezvăluiri exclusive, informații și analize în profunzine, opinii şi comentarii pe subiectele zilei, reportaje şi documentare speciale, dar și un supliment special de mică publicitate.

Cetăţenia română, salvarea bolnavilor din Republica Moldova

Spitalele din România, considerate locuri ale ororii de către presa și pacienții din dreapta Prutului, sunt un sanctuar al speranței pentru moldovenii de peste Prut.

Cel puțin pentru acei basarabeni cu insuficiență renală cronică, oameni dependenți de dializă pentru tot restul vieții. În Republica Moldova sunt aproximativ 500 de bolnavi cu această suferinţă. „Probabil ați văzut, când treceți prin România, mașini cu inscripția «Dializă». Aceste mașini transportă, de fapt, pacienții. Îi iau de-acasă și îi duc la dializă. La noi nu există așa ceva. Unii parcurg sute de kilometri. Pentru că organismul lor e slăbit, se îmbolnăvesc frecvent. Aceste complicații adesea sunt fatale”, ne-a spus directorul Agenției Naționale de Transplant, Igor Codreanu.

Dacă au și cetățenie română, însă, moldovenii pot beneficia de condițiile de dializă din sistemul românesc, mult mai bune decât cele din stânga Prutului.

Cine are nevoie de o Jandarmerie mai puternică

Jandarmii vor primi puteri sporite, dacă Legislativul va aproba un proiect de lege care conține numeroase prevederi controversate. Experţii consultaţi de România liberă afirmă că în actul normativ ar trebui foarte clar precizat în ce mod poate interveni un jandarm. Pentru că, altfel, riscăm să i se pară că facem o demonstrație dacă mergem doi oameni pe stradă și să ne ceară buletinele. De altfel, există temeri că legea e făcută pentru a înăbuși mai ușor protestele de stradă, pentru că prea repede a apărut după fenomenul #rezist

RePSDizarea economiei

Unele dintre cele mai valoroase companii din sectorul energetic românesc își vor desemna luna aceasta o nouă conducere. Propunerile făcute de Ministerul Energiei, acționarul majoritar, la Hidroelectrica, o „perlă” a sistemului evaluată la 4 miliarde de euro, au revoltat deja specialiștii.

 

Ce mai puteți citi în ziar

De ce e mai tare Clujul decât Constanţa

Mândria constănțenilor, care s-au considerat mult timp al doilea oraș al României, după București, este zdruncinată de cifre și de realitate. Mai mult, o comparație a bugetelor celor două municipii ne arată o diferență extrem de mare în defavoarea celui de la malul Mării Negre.

Trump se lansează asupra Coreii de Nord

Președintele american, Donald Trump, este decis să rezolve singur problema nord-coreeană, fără ajutorul Chinei. Declarațiile au fost făcute cu câteva zile înainte de vizita președintelui chinez, Xi Jinping, pe care Trump îl va primi, joi și vineri, în sudul Floridei.

Bărbații roșcați, cel mai afectați de boala Parkinson

Boala Parkinson  afectează astăzi aproximativ 6,7 milioane de persoane în întreaga lume, 1,5 milioane fiind europeni, dintre care aproximativ 73.000 sunt din România. Numărul acestora s-ar putea dubla până în 2030.

Nu ratați ediția de print. Marţi, doar  la chioşcuri şi prin abonament!

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă