13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleFoodEXCLUSIV RL WEEKEND PLUS: Cu Iisus în celulă. Cum era sărbătorit Paştele...

EXCLUSIV RL WEEKEND PLUS: Cu Iisus în celulă. Cum era sărbătorit Paştele în temniţele comuniste

„România liberă” îți oferă vineri 64 de pagini cu dezvăluiri exclusive, informații și analize în profunzine, opinii şi comentarii pe subiectele zilei, reportaje şi documentare speciale, dar și un supliment special de mică publicitate.

Cu Iisus în celulă. Cum era sărbătorit Paştele în temniţele comuniste

„Azi noapte, Iisus mi-a intrat în celulă.” Aşa începe una dintre cele mai tulburătoare poezii ale Gulagului românesc, scrisă din spatele gratiilor de Radu Gyr. În lumea temniţelor comuniste, o lume a suferinţei, a terorii şi a morţii, Învierea Domnului a reprezentat un simbol al speranţei şi al rezistenţei prin credinţă. Ce însemna sărbătoarea Paştelui pentru cei închişi în puşcăriile politice ale anilor ’50 aflăm din memoriile lăsate de cardinalul greco-catolic Iuliu Hossu şi de călugărul ortodox Nicolae Steinhardt.


Ce mai puteți citi în RL Weekend Plus

Cum au fost organizate primele atentate teroriste din România Mare

Perioada interbelică a fost una însângerată în România. Au existat numeroase atentate teroriste. Persoanele care comiteau astfel de atentate aveau motivații diverse. În Dobrogea și în Cadrilater, atacurile erau puse la cale de teroriști bulgari care erau nemulțumiți de faptul că Regatul României alipise Cadrilaterul la finalul Celui de-al Doilea Război Balcanic.

Ce viitor pot avea casele vechi?

Casele de epocă au suferit mutilări serioase în perioada comunistă, câteva au fost după aceea renovate și au devenit sedii de instituții, altele, în stare jalnică, dispar peste noapte… În următoarele săptămâni le vom aduce în prim plan sub forma unei dezbateri la care vor participa specialiști, decidenți, dar și proprietari, cu scopul de a găsi soluții pentru conservarea și valorificarea acestui însemnat patrimoniu cultural.

Scriitori celebri care au semnat în România liberă

Nicolae Iorga l-a considerat cel dintâi cotidian care a schimbat „fizionomia ziarului românesc“. În România liberă au iscălit Barbu Ștefănescu Delavrancea, Alexandru Vlahuță și Duiliu Zamfirescu, dar și fondatorul „Junimii“, Titu Maiorescu. 

RL Weekend Plus, disponibil de vineri până duminică, la chioşcuri şi prin abonamente

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă