15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleFoodVineri, în ediţia specială RL Weekend Plus: Timişoara, decembrie 1989. Mărturii scrise...

Vineri, în ediţia specială RL Weekend Plus: Timişoara, decembrie 1989. Mărturii scrise cu sânge

„România liberă” îți oferă, ca în fiecare vineri, o ediţie specială de 56 de pagini cu dezvăluiri exclusive, reportaje inedite, vocea diasporei, mărturii interesante. Cumpără ediția de print de la chioșcurile de ziare și poți citi:

DOSAR. Timişoara, decembrie 1989. Mărturii scrise cu sânge

România liberă dedică patru pagini eroilor de la Timișoara din decembrie 1989. Să rememorăm împreună eroismul celor care nu mai sunt printre noi și să facem o reverență celor care au supravieţuit atunci armelor dictaturii. „Ce dulce ar fi glonțul patriei pentru individual ăsta“, îl amenința, zilele trecute, fostul șef adjunct al Securității Timiș, Radu Tinu, pe istoricul Lucian Boia. A postat amenințarea sub anunțul lansării volumului „Un joc fără reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei“. Ca avertisment. Amenințarea vine după 27 de ani de când Securitatea și alte structuri militare i-au înecat în sânge pe locuitorii Timișoarei „cu dulcile gloanțe ale patriei“, așa cum îi place lui Radu Tinu să spună. Șeful adjunct al Securității a fost achitat. Instanța nu a considerat că are vreo vină pentru că în perioada 16 – 19 decembrie 1989 au fost uciși prin împușcare 71 de oameni, 253 au fost răniți, și circa 1000 arestați, dintre care 43 bătuți bestial.

Podul ce leagă Oltul de California

De la biroul cochetului său atelier de croitorie aflat la doi pași de faimoasa Silicon Valley, capitala mondială a creației IT, privește deseori cu ochii minții spre Rusăneștiul natal. Ioana Popescu a plecat de mică din acel sat de pe malul Oltului, viața a plimbat-o prin multe locuri de la o vârstă fragedă și încă își amintește fiecare detaliu din această lungă călătorie a vieții, fără să fi rupt vreodată puntea care o leagă de locurile natale.

Antreprenor din copilărie

Silviu Martin avea 10 ani când s-a gândit să creeze un joc special pentru ziua lui. A imaginat un traseu cu indicii care plimbau prin cartierul constănțean în care locuia, apoi a adunat câțiva prieteni și i-a pus să meargă pe urma indiciilor. Un joc-aventură, pentru copiii ca el.

Cum au înfruntat prizonierii români din lagărele sovietice teroarea carcerei

Mulți dintre ofițerii și soldații Armatei Regale Române au luptat prin greva foamei sau prin publicarea unor reviste clandestine, chiar sub nasul gardienilor ruși.

Vedetele care au ratat Parlamentul

O serie de personaje cu notorietate, care au ținut primele pagini ale ziarelor, nu au reușit să intre în noul Legislativ. Printre aceştia se numără Teodor Atanasiu sau veterani ai politicii precum Sulfina Barbu ori Cristian Rădulescu.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă