14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialSeful Arhivei Centrale SRI: 100.000 dosare au posibile implicatii in siguranta nationala

Seful Arhivei Centrale SRI: 100.000 dosare au posibile implicatii in siguranta nationala

SRI a predat CNSAS o mare parte din dosarele de urmarire din Arhiva fostei Securitati, iar in prezent sunt analizate sub 100.000 de dosare cu posibile implicatii in siguranta nationala, aflate in arhiva Serviciului Roman de Informatii, a declarat, miercuri, colonel Florin Pintilie, seful Arhivei Centrale a SRI.

"In prezent, la SRI a ramas o cantitate mica de dosare, pe care SRI le considera de siguranta nationala. Din acest punct de vedere, nu se ia o decizie unilaterala. Aceste dosare sunt restudiate cu membrii Colegiului CNSAS, in conformitate cu legea, prin sedintele Comisiei mixte. Aceste sedinte au loc periodic, iar deciziile se iau de comun acord. Unele dosare sunt declasificate si merg la CNSAS, iar altele, despre care se considera, tot de comun acord, ca privesc siguranta nationala a Romaniei, raman la SRI", a declarat oficialul SRI, la o dezbatere privind arhivele comunismului organizate de Arhivele Nationale ale Romaniei.

De asemenea, colonel Florin Pintilie a precizat ca, pana in prezent, SRI a predat CNSAS sute de dosare de cadre.

"Pot sa va garantez ca, asa cum prevede Ordonanta de Guvern nr.16/2006, pentru ca acolo se vorbeste despre dosarele de cadre, pe masura ce CNSAS ia decizii privind actiuni de politie politica desfasurate de cadre ale fostei securitati si publica numele acestora in Monitorul Oficial, in cazul in care aceste dosare sunt in pastrarea SRI, le selecteaza si le transmite CNSAS. Pana acum, pot sa va spun ca s-au trimis cateva sute de dosare de cadre", a precizat Pintilie.

Totodata, seful Arhivei Centrale a SRI a mentionat ca a inceput deja predarea microfilmelor referitoare la dosarele aflate in Arhiva fostei securitati referitoare la dosarele, ajunse in original la CNSAS. "Nu toate dosarele au fost microfilmate de fosta securitate, ci numai cele de urmarire si cele referitoare la informatori. Nu se pot preda microfilmele pana nu se ia o decizie pentru original", a afirmat Pintilie. De asemenea, el a spus ca predarea acestor microfilme are loc saptamanal si ca, pana in prezent, au fost predate mai putin de jumatate dintre acestea.

Potrivit informatiilor furnizate de oficialul SRI, pana la sfarsitul lui 2006 institutia pe care o reprezinta a predat peste 2 milioane de volume cu privire la fosta securitate din Arhiva SRI catre CNSAS.

Presedintele Traian Basescu i-a cerut, marti seara, directorului SRI sa ia masuri ca, in cel mai scurt timp, toata arhiva de copii ale scrisorilor din perioda de dinainte de Revolutie sa fie predata CNSAS.

"Chiar daca nu este obiectul legii legate de deconspirarea securitatii, poate ca arhiva CNSAS va fi utilizata de istorici sau oameni care doresc sa se documenteze pe tema. Decizia este ca, pana la 31 decembrie, arhiva cu copii ale scrisorilor sa fie predata CNSAS", a declarat, dupa sedinta CSAT, presedintele Traian Basescu.

Cele mai citite

Ciolacu, declarații cu privire la discuțiile din Qatar

Într-o vizită oficială în Doha, capitala Qatarului, premierul Marcel Ciolacu a purtat miercuri întrevederi semnificative, conturând perspectivele de cooperare și colaborare între România și...

Un bănișor, la ipocritul Plicușor

Primarul general Nicușor Dan se laudă în campanie că le-a blocat PUZ-urile edililor Negoiță, Băluță și Ciucu. Pe lângă problema blocării dezvoltării Bucureștiului, ceea ce...

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...
Ultima oră
Pe aceeași temă